Til hovedinnhold

Lise Finckenhagen: Marinader til sommerens grillmat

25. mai 2018Aktuelt
SETT SMAK PÅ GRILLMATEN: Mariner gjerne kjøttet over natten for å trekke til seg mest mulig smak. Foto: Sara Johannessen
SETT SMAK PÅ GRILLMATEN: Mariner gjerne kjøttet over natten for å trekke til seg mest mulig smak. Foto: Sara Johannessen
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Marinader er ofte en svært viktig ingrediens når det kommer til små og store grillfester. De tilfører både smak og saftighet, og kan raskt løfte en litt anonym råvare til nye høyder.

Ferdigmarinerte produkter er jeg ingen stor tilhenger av. Det smaker stort sett det samme alt sammen; salt, grillkrydder og litt mer salt. Selv om det er ekstremt lettvint, har jeg ingen problemer med å styre unna «industrismaken». Nei, dette fikser du mye bedre selv.

Ta utgangspunkt i smaker du liker godt selv, det er alltid en god start, og sørg for at selve marineringen foregår i et mest mulig lufttett miljø. En liten brødpose er helt supert. Klem ut mest mulig av luften før du knyter igjen posen. Små stykker kan marineres i en halvtimes tid, mens større stykker gjerne kan få ligge natten over for å få mest igjen for marineringen.

Syrlige ingredienser som sitron, lime og eddik virker i tillegg som «flytende» mørning. Sitronsaft sammen med noen urtekvaster, hvitløk og olivenolje passer til «alt» og er en trygg start. Bytt ut sitron med lime eller appelsin, tilsett ingefær eller chili og honning eller brunt sukker for sødme. Vips, så er eksperimenteringen i gang allerede.

Når det gjelder selve grillingen må man være litt ekstra påpasselig med nettopp sødme i marinaden. Sukker eller honning svir seg raskt ved høy varme og det bør absolutt unngås. Vær også obs på friske urter. Pensle gjerne på mer marinade helt mot slutten av grillingen.

Se på disse enkle marinadeoppskriftene som et forslag, trekk fra og legg til, eller eksperimenter deg frem til et mørt, saftig og smakfullt resultat helt på egenhånd.

Publisert: 25.05.2018 kl. 11:56
Oppdatert: 23.06.2020 kl. 15:53


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?