St. Patrick's-spesial: Irish stew, soda bread og sjokoladepai med whisky

16. mars 2018Aktuelt
IRSK: Irish stew er en gryterett med lammebog og poteter, mens den irsk-inspirerte sjokoladepaien er en blanding av Irish coffee og mørk sjokolade. Foto: Sara Johannessen
IRSK: Irish stew er en gryterett med lammebog og poteter, mens den irsk-inspirerte sjokoladepaien er en blanding av Irish coffee og mørk sjokolade. Foto: Sara Johannessen
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Det er godt mulig at flere ennå ikke har noe spesielt forhold til irenes nasjonaldag 17. mars, men det er ikke for sent å melde se på festlighetene.

Dagen får stor oppmerksomhet over hele verden, og stadig flere takker ja til å feire med øl, sekkepipe og riverdance. Når man i tillegg pøser på med høye hatter, fyldige oransje skjegg, store trekløver-briller og grønne antrekk som får Kermit til å hoppe av misunnelse. Ja, da kjenner jeg det er lett å la seg sjarmere.

Hva som egentlig feires kan for en utenforstående virke noe usikkert, men feiringen er altså til minne om Irlands skytshelgen St. Patrick, som regnes som grunnleggeren av kristendommen i Irland. Høytiden markerer dødsdagen til St. Patrick (også kjent som St. Paddy) som døde 17. mars i år 461.

En Guinness eller to er nærmest obligatorisk, men også mat er viktig til en skikkelig feiring. Irish stew passer perfekt, det er en gryte som består av blant annet lammebog og poteter - og som minner ganske mye om puspas (bergensk lammegryte).

Bak gjerne et «soda bread» mens kjøttet putrer i gryten. På under en time, uten knaing og heving, har du et rykende ferskt brød på bordet. Hemmeligheten bak dette superenkle brødet er natron i kombinasjon med et syrlig melkeprodukt. Test det ut! Jeg tør nesten å love deg at du ikke trenger en irsk nasjonaldag for å bake det igjen.

Det samme kan sies om desserten. Du vet - når Irish Coffee møter en mørk sjokoladekrem og de nærmest smelter sammen i en sprø sjokoladekjeksbunn – så må det bare bli godt. Etter dette måltidet er du i hvert fall godt rustet for å la den grønne bølgen skylle over deg!

Publisert: 16.03.2018 kl. 09:54
Oppdatert: 16.03.2018 kl. 10:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?