På kjøkkenbenken med Unni Lindell: - Brannvarslerne gikk i hele oppgangen

10. juli 2015Aktuelt
BAKEGLAD: Krimforfatter Unni Lindell hater banan, men elsker å bake. Foto: Lise Skogstad/VG
BAKEGLAD: Krimforfatter Unni Lindell hater banan, men elsker å bake. Foto: Lise Skogstad/VG

Hun har vasket kjøkkenet med flybensin, og lever i perioder på kneipp og Fjordland. Men å bake - det gjør krimforfatter Unni Lindell med glede.

Hver uke i sommer tar Godt en prat med matglade kjendiser i serien «På kjøkkenbenken». Denne uken har vi snakket med forfatter Unni Lindell.

FAKTA:
Navn: Unni LindellFødt: 3. april, 1957
Fra: Oslo Sivilstatus: Gift med Per Christian Garnæs
Kjent for: Har gitt ut en rekke bøker, blant annet kriminalromanene om politietterforsker Cato Isaksen. Er aktuell med to nyutgivelser i Ella-serien for barn i sommer, og kommer med kriminalnovellesamligen «Min mor har en saks i ryggen» etter sommeren.
Foto: Jan Petter Lynau/VG
FAKTA: Navn: Unni LindellFødt: 3. april, 1957 Fra: Oslo Sivilstatus: Gift med Per Christian Garnæs Kjent for: Har gitt ut en rekke bøker, blant annet kriminalromanene om politietterforsker Cato Isaksen. Er aktuell med to nyutgivelser i Ella-serien for barn i sommer, og kommer med kriminalnovellesamligen «Min mor har en saks i ryggen» etter sommeren. Foto: Jan Petter Lynau/VG

- Hei! Hvor går ferien i år?

- Vi har allerede vært i eventyrbryllupet til Ana Soler og Per Christian Ellefsen i italia. Vi har også vært i Frankrike. Nå gjenstår hytta i Grimstad og hjemme med utenlandsgjester.

- Hva pleier du å spise når du har ferie?

- Lett mat, som fisk og skalldyr.

- Hvor reiser du for den ultimate matferien?

- Jeg er ikke så glad i å reise egentlig, og reiser ikke på ferie for matens skyld, men vi har danske venner og der serveres det alltid i overflod. Danskene kan mat!

- Hva er din favorittdrink?

- Hvitvin.

- Hvordan oppstod matinteressen din?

- Hm, jeg er ikke egentlig så matinteressert. Må innrømme at det kan gå i Fjordland i skriveperioder. Jeg vurderer å slutte med det og heller gå over til ti skiver kneipp med makrell i tomat per dag, for Fjordland er altfor salt. Håper de leser dette!

- Hva er ditt første matminne?

- Jordbæris på Fornebu i 1960. Ved den lyseblå tårnbygningen så faren min og jeg på fly. Ispinne, med firkantet rosa is. Den hadde sølvpapir med rundt hull i og bilde av jordbær og grønne blader. Isen smaker ikke sånn lenger. Nå smaker den fake! Norsk is er ikke verdens beste lenger.

- Hvilken kokk beundrer du og hvorfor?

- Eyvind Hellstrøm. Etter å ha sett ham i «Hvem tror du at du er» (dokumentarserie om slektsforskning på NRK, journ.anm.), skjønner jeg at alt han har fått til også handler om noe annet - om historie og vilje og kjærlighet.

- Hva er din verste kjøkkenkatastrofe?

- Da jeg vasket stekeplaten med noe jeg trodde var et slags oppvaskmiddel, men som viste seg å være flybensin. Haha. Det er helt sant. Det tok fyr inne i stekeovnen i leiligheten i 6. etasje i Parkveien. Brannvarslerne gikk i hele oppgangen. Mannen min fikk slukket komfyrbrannen etter hvert.

- Hva er den rareste maten du liker?

- Flesk, tenker jeg. Alle skjærer fettet av ribba, men jeg elsker fett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRYLLUP: I sommer har Lindell vært i skuespiller Per Christian Ellefsens bryllup i Italia. Her med Trude Mostue. Foto: Christian Clausen/VG
BRYLLUP: I sommer har Lindell vært i skuespiller Per Christian Ellefsens bryllup i Italia. Her med Trude Mostue. Foto: Christian Clausen/VG

- Hva er det beste måltidet du har spist?

- Må være tiretteren på restauranten Sawan med gode venner nå i sommer. Himmelsk.

- Hva har du alltid i kjøleskapet?

- Smør. Jeg elsker smør.

- Hvis du skulle spist én rett resten av livet - hva skulle det vært?

- Fiskeboller i hvit saus kanskje. Jeg er ikke overbegeistret for salater, frukt og grønnsaker. Nå har det kommet en ny grønnsaksjuice som smaker søtt. Det er topp, så kan man drikke seg sunn.

- Hva er din signaturrett?

- Marsipankaker og bløtkaker. Jeg har en fantastisk oppskrift på sukkerbrød som jeg fikk av en bondekone i Vestfold for 40 år siden. Også må man ha i mye krem og litt jordbærsyltetøy. Men IKKE banan! Banan er drepen. Jeg ga faktisk ut en kakebok som het «BURSDAG» i 1989.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MESTERBAKER: - Jeg elsker å bake store kaker. Disse var til en barnebursdag og svigemors 85-årsdag. Foto: Privat
MESTERBAKER: - Jeg elsker å bake store kaker. Disse var til en barnebursdag og svigemors 85-årsdag. Foto: Privat

- Hva serverer du når du har selskap?

- Ofte bestiller jeg ferdigmat. Jeg har nok med å vaske huset og dekke bordet og pynte meg.

- Hva ville du aldri ha spist?

- Østers og snegler. Huff!

- Hva er det rareste du har fått servert borte på middag?

- Konjakk fra 1855 hos Aftenpostens vinekspert.

- Hvilke tre «ingredienser» ville du tatt med deg på en øde øy?

- Mannen min, en bok og litt hvetemel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

40 ÅR: Forfatter Unni Lindell og hennes ektemann Per Christian på hytta i Grimstad. Foto: Lise Skogstad/VG
40 ÅR: Forfatter Unni Lindell og hennes ektemann Per Christian på hytta i Grimstad. Foto: Lise Skogstad/VG

- Hva er ditt smarteste kjøkkentriks?

- Å la mannen min lage maten. I sommer lager han italiensk pizza på stekeplate på grillen: Han steker en tynn bunn med crème fraîche og muggost. Så tar han den av og legger på søte småtomater, ruccola og spansk skinke, og serverer den sånn. En delikatesse.

- Hva ville du servert på en første date?

- Det husker jeg ikke. Jeg har vært sammen med mannen min i 40 år.

Fire kjappe:

- Vert eller gjest?

- Gjest!

- Vann eller vin?

- Vin!

- Kjøtt eller fisk?

- Fisk!

- Vennefest eller kjendisfest?

- Begge deler er topp. Kjendiser er også mennesker.

Les flere «På Kjøkkenbenken» her:

Publisert: 10.07.2015 kl. 09:47
Oppdatert: 10.07.2015 kl. 10:29


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?