Er dette Norges nye trendmat?

11. februar 2015Aktuelt
BLEKKSPRUT: De lekre små takoyaki-bollen selges gjerne fra boder, og fylles med for eksempel blekksprut. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
BLEKKSPRUT: De lekre små takoyaki-bollen selges gjerne fra boder, og fylles med for eksempel blekksprut. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Fra gjærede bønner med slimaktig konsistens, til sprø og luftige boller med blekksprut. Det finnes masse spennende mat i Japan.

Japan er et spennende sted, og kanskje spesielt på grunn av all den fantastiske maten landet har å by på. Japansk mat er så utrolig mye mer enn sushi, og nå kan det virke som at flere av landets spesialiteter er i vinden.

Vi har tidligere skrevet om ramen, og hvorfor nudler nå er trendy som aldri før. I tillegg popper det stadig opp spennende japanske retter på menyer og Instagram-feeds rundt omkring.

Et av stedene i Norge som serverer japansk er restauranten Hitchhiker, som ligger i Mathallen på Vulkan. Stian Floer er daglig leder på Oslo-restauranten, som blant annet har den japanske retten okonomiyaki på menyen. Dette er en tykk middagspannekake som blant annet består av finstrimlet kål, og ofte toppes av majones.

- De japanske smakene er noe som treffer, forteller Floer til Godt.

Mulig marked

Okonomiyaki-en har vært svært populær på Oslo-restauranten, men Floer tror ikke nødvendigvis at dette er tegn på en ny japansk bølge.

- Jeg vil ikke si at japansk er det «nye store», men det er nok et marked i Norge for litt annerledes japansk mat, sier Floer, og fortsetter:

- Sushi og sashimi har vært i Norge så lenge at det nesten er på vei til å dø ut. Alle lager det, og det er mye bra - men altfor mye dårlig, sier den daglige lederen.

I dag feires forøvrig den japansken høytiden Kenkoku Kinen no Hi: 11. februar i år 660 f.Kr. ble Japans første keiser kronet. Hva med å feire med en spennende Japansk middag?

Inspirert av japansk cuisine har vi samlet syv spennende japanske retter du bør vite om:

Okonomiyaki

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Kalles ofte «japansk pizza», selv om den kanskje egentlig minner mer om en smakfull middagspannekake.

Okonomiyaki består hovedsaklig av en røre, finstrimlet kål, og en rekke valgfrie ingredienser som blekksprut, svin, ost og kimchi (fermentert kål red. anm). Ingrediensene blandes, før pannekaken stekes på en stor plate.

Når den er ferdig stekt toppes det hele med majones, tørkede bonito-flak av fisk, tørket tang, og okonomiyaki-saus, som kan minne om en søtere og mer umami-rik HP-saus (umami er den femte smaken i tillegg til søtt, salt, surt og bittert).

Det finnes to varianter av okonomiyaki: Osaka-okonomiyaki, som er beskrevet over, og Hiroshima-okonomiyaki. Denne lages ved at røren og de øvrige ingrediensene stekes hver for seg, ifølge Japan-guide.

Takoyaki

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

For arendalitter kan takoyaki kanskje minne litt om munke-kaker eller danske æbleskiver, men ikke la deg lure av utseendet. Takoyaki smaker helt annerledes.

Takoyaki er en snack som kan kjøpes fra gateboder rundt omkring i Japan. Snack-en lages ved at en relativt tyntflytende røre helles i et spesielt jern med mange små runde groper. Røren toppes med for eksempel blekksprut, syltet ingefær og vårløk, før de halvstekte kulene snus og vendes til de er helt runde og ferdig stekte.

De ferdige kulene toppes gjerne med majones og takoyaki-saus, tørkede bonitoflak og frisk vårløk. Sprø utenpå, nydelig silkemyke inni: Takoyaki er en fryd.

Miso

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Miso-pasta er blant annet basen til den mer kjente «misosuppen» som ofte serveres på sushi-restauranter her til lands.

Miso lages av fermenterte soyabønner og en rekke andre ingredienser, som til sammen utgjør en pasta med kraftig smak, ifølge CookThink. Denne brukes som smakstilsetning i forskjellige retter. Det finnes forøvrig flere typer miso-paste som har forskjellig farge og smak.

Tamago

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Tamago, eller tamagoyaki, er en spesiell omelett som gjerne serveres i sammenheng med sushi.

Omeletten lages ved at en relativt tyntflytende røre stekes i et tynt lag i en firkantet stekepanne, før den brettes til den ene enden av stekepannen. Deretter stekes et nytt lag, som en deretter ruller den ferdig omeletten over. Dette gjentas til en har en rektangulær rull, som kan deles i små stykker.

Det er forøvrig en kunst å lage ordentlig tamago. I den anerkjente dokumentaren «Jiro dreams of sushi» som følger livet til kokkene hos det som av mange anses som verdens beste sushi-restaurant, må en av lærlingene lage tamago mer enn 200 ganger før den ble godkjent av sjefen, skriver LaTimes.

Natto

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Dette er nok den mest utfordrende retten for norske ganer. Natto lages av bønner som, gjennom en gjæringsprosess, har utviklet et slim-aktig tekstur. Lukten er svært kraftig og kan nesten minne om en godt modnet ost.

Natto er både proteinrikt og sunt, og er en populær frokostrett, skriver Livestrong. Serveres gjerne på ris med et rått egg og frisk vårløk.

Bento

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Bento er mer eller mindre en japansk matpakke. Disse selges for eksempel på togstasjoner, og kommer i et utall forskjellige varianter.

En bentoboks kan inneholde alt fra forskjellige typer sushi og forskjellige syltede grønnsaker, til små japanske søtsaker av for eksempel rismel eller bønner.

Ramen

NAM: Oppskriften på disse nudlene finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG
NAM: Oppskriften på disse nudlene finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG

Ramen, eller nudelsuppe, kommer hovedsakelig i fire forskjellige varianter: «Shoyu», som lages på kyllingkraft smakt til med soyasaus, «shio», som er en klar kylling- eller svinekraft smakt til med salt, «miso», som er fyldig og smakt til med miso, og «tonkotsu», som er kokt på svineknoke.

Suppen toppes gjerne med bløtkokt egg, finstrimlede grønnsaker og tynt skivet kjøtt.

Bør også nevnes: Eda-mame (soyabønner) og gyoza (dumplings).

Hva er dine favorittretter fra Japan? Del gjerne i kommentarfeltet under.

Publisert: 11.02.2015 kl. 13:10
Oppdatert: 23.03.2015 kl. 11:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?