Til hovedinnhold

Derfor er grillet makrell smaken av sommer

PÅ EI FJØL: Makrell er ikke bare supersunt, det er også veldig godt. Nå er makrellen i sesong, så det er bare å fyre opp grillen med en eneste gang. Foto: Sara Johannessen
PÅ EI FJØL: Makrell er ikke bare supersunt, det er også veldig godt. Nå er makrellen i sesong, så det er bare å fyre opp grillen med en eneste gang. Foto: Sara Johannessen

Du vet det er vår og sommer når makrellstimene kommer svømmende inn til norskekysten – og når grillen hentes frem.


De fleste benfisker har svømmeblære, men det mangler makrellen – noe som gjør at den må svømme hele livet for ikke å synke. Men makrellen selv tenker nok ikke så mye over nettopp det. Den følger bare stimen og gyter langs norskekysten på forsommeren.

Etter gytingen vandrer makrellen langs kysten og spiser seg god og fet i det næringsrike vannet. Derfor er makrellen som fanges tidlig i sesongen mye magrere enn makrellen som fiskes om høsten.

Mens sesongens første makrell er populær her til lands, er den fete norske høstmakrellen som fiskes i september og oktober japanernes favoritt. I fjor eksporterte vi makrell for 3,8 milliarder kroner, og Japan var det aller største mottakerlandet for norsk makrell, ifølge Norsk sjømatråd.

Om du foretrekker den riktig fete makrellen, slik som japanerne, bør du nok vente litt til – men vi kan love deg at makrellen du finner i fiskedisken akkurat nå vil smake nydelig tilberedt på grillen.

Fyr opp grillen og sjekk ut en av disse oppskriftene:

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?