Dette kommer til å bli trendy i 2015
Fra grønn te til grønne nøtter - vi spår årets største mattrender.
Nå er vi så vidt i gang med et nytt år, og med det er det på tide å ta en titt på det som kommer til å bli de største mattrendene i månedene som kommer. I 2014 spådde vi at både grønnkål, quinoa og iskrem-sandwicher skulle slå an.
I fjor så vi også en fremvekst av peruansk mat, for ikke å snakke om oppblomstringen av food trucks rundt omkring i landet.
Wenche Frølich er professor i mat- og ernæringsvitenskap, og mener vi har mattrender på grunn av et grunnleggende ønske om fornying og variasjon i kostholdet.
– Basisvarene våre er som regel relativt stabile. Vi blir deretter inspirert gjennom reising, og vil gjerne bringe med oss de nye matvarene og -vanene vi har blitt kjent med hjem. Dette har vi sett tidligere med for eksempel matretter som pasta og pizza, og også enkeltvarer som quinoa, sier Frølich.
Professoren tror at reklame og media har stor makt når det gjelder hva som blir trendy, men at også forbrukeren spiller en stor rolle.
– Trender svinger utrolig fort siden folk er lett påvirkelige. I tillegg kan enkeltepisoder rundt matsikkerhet spille en rolle i kortere eller lengre perioder, sier Frølich.
Mye godt i vente
Hvert år legger The National Restaurant Association ut sin «What's Hot Culinary Forecast» der over 1300 kokker deltar i en spørreundersøkelse om neste års mattrender.
I år er listen tungt farget av miljøbevissthet, med både kortreist mat og avfallsreduksjon. I tillegg har blant annet Fine Dining Lovers, CBS News og Fiscal News tatt for seg neste års mattrender, samt konsulentfirmaet Baum+Whiteman.
Godt har plukket ut seks mattrender du bør holde øynene åpne for i løpet av dette året:
Matcha
Glad i grønn te, men lei av den gamle posen fra Twinings? Da blir du nok glad for vår første spådde trend: Matcha. Matcha er en grønn japansk te, som brukes i den tradisjonelle teseremonien cha-no-yu der teen serveres på en rolig og svært egenartet måte. Den grønne teen er pulverisert, og blandes direkte i varmt vann før den piskes med en spesiell visp for å få et tynt lag skum på toppen. Smaken er svært bitter, men den er rik på antioksidanter og naturlig koffein – i tillegg til at teen smaker helt fantastisk i for eksempel latte, kaker eller is.
Fermentert mat og kimchi
Allerede i 2013 spådde Momofuku-kokk David Chang at fermentert mat og pickles kom til å bli en stor trend, og den hippe Oslo-restauranten Pjoltergeist serverte kimchi til sine besøkende – med stor suksess, skal vi tro Godt-anmelderen som kastet terningkast 6.
Fermentert mat går ut på at maten brytes ned gjennom for eksempel gjæring, og danner nye stoffer som alkohol eller eddiksyre. En av de mest kjente fermenterte matrettene er den koreanske nasjonalretten kimchi, der sterkt krydret kål får gjære i flere dager. Ikke bare smaker det godt, men det er visstnok også bra for fordøyelsen på grunn av de probiotiske bakteriene som dannes.
Alt tyder på at trenden blir enda sterkere i året som kommer: Mens Fine Dining Lovers har plassert fermentert mat på sin topp-ti-liste over mattrender, er fermentert mat ett av Baum+Whitemans «Buzzwords».
Kraft/buljong
Er buljong den nye smoothien? Godt mulig, skal vi tro Fiscal Times som har plassert buljong, eller kraft, på førsteplass over neste års heteste mattrender. Ifølge dem har det allerede åpnet en egen buljong-restaurant i New York.
Den klare «suppen» lages ved å trekke eller koke ingredienser som knoker og grønnsaker over svært lang tid, slik at det dannes en svært smaksrik kraft. Er vi de eneste som får flashback til små pappkopper med terningbuljong og makaronistjerner?
Smoky foods
Gled dere, alle røke-entusiaster! Mens vi i 2014 så mye norsk husmannskost og rene smaker, kan det virke som at 2015 blir den røkede smakens år. «Smoky» krydre kommer til å farge smakspalletten ifølge Vox, mens Chicago Tribune kan fortelle om både røkt ost og røkte hermetiske grønnsaker.
– Noen kjøper seg sin egen røykeovn, mens andre vil tilsette flytende røyk i maten [...], skriver Chicago Tribune videre.
Pistasjenøtter
Matcha-en er ikke alene om å være grønn på årets trendliste. Pistasjenøtten skal visstnok bli en stor hit i året som kommer – og bra er det: Nøtten med det harde skallet er nemlig rik på både kalsium og jern, som er viktig for blant annet skjelettet og transport av oksygen rundt i kroppen. I tillegg til at den smaker utrolig godt, selvfølgelig.
Mer miljø- og helsefokus: Zero waste og kortreist mat
Noe av det mest fremtredende på National Restaurant Associations «2015 Culinary Forecast» var fokuset på miljø- og helsevennlige løsninger: Hele åtte av ti trender går på blant annet lokal, kortreist og bærekraftig mat.
Professor i mat- og ernæringsvitenskap Wenche Frølich, trekker også fram helseaspektet som en stor og kommende trend.
– Det er tydelig at sunn mat blir mer og mer populært, sier Frølich.
Baum+Whiteman trekker også frem anti-sløsings-kampanjer som en mulig trend neste år, så her er det bare å være kreativ med rester, og å huske resirkuleringen.
Rotfrukter og beter
Norge er en rotnasjon, og i 2015 får vi sannsynligvis se – og smake – mer av disse. Salget av rotgrønnsaker som beter, persillerot og jordskokk økte kraftig i 2014, ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt, og i år fikk vi for første gang se flerfargede gulrøtter og polkabeter i mange matbutikker. Most, ovnsbakt, kokt eller stekt, det finnes ingen grenser for hvordan beter kan tilberedes.
Publisert: 02.01.2015 kl. 13:39
Oppdatert: 03.01.2015 kl. 00:33
Lag deg en gratis konto