Dette kommer til å bli trendy i 2015

2. januar 2015Aktuelt
IN: I fjor var det grønnkål og quinoa, i år blir det etter alt å dømme pistasjnøtter og beter. Foto: Scanpix/Sara Johannessen/VG
IN: I fjor var det grønnkål og quinoa, i år blir det etter alt å dømme pistasjnøtter og beter. Foto: Scanpix/Sara Johannessen/VG

Fra grønn te til grønne nøtter - vi spår årets største mattrender.

Nå er vi så vidt i gang med et nytt år, og med det er det på tide å ta en titt på det som kommer til å bli de største mattrendene i månedene som kommer. I 2014 spådde vi at både grønnkål, quinoa og iskrem-sandwicher skulle slå an.

Wenche Frølich er professor i mat- og ernæringsvitenskap, og mener vi har mattrender på grunn av et grunnleggende ønske om fornying og variasjon i kostholdet.

– Basisvarene våre er som regel relativt stabile. Vi blir deretter inspirert gjennom reising, og vil gjerne bringe med oss de nye matvarene og -vanene vi har blitt kjent med hjem. Dette har vi sett tidligere med for eksempel matretter som pasta og pizza, og også enkeltvarer som quinoa, sier Frølich.

Professoren tror at reklame og media har stor makt når det gjelder hva som blir trendy, men at også forbrukeren spiller en stor rolle.

– Trender svinger utrolig fort siden folk er lett påvirkelige. I tillegg kan enkeltepisoder rundt matsikkerhet spille en rolle i kortere eller lengre perioder, sier Frølich.

Mye godt i vente

Hvert år legger The National Restaurant Association ut sin «What's Hot Culinary Forecast» der over 1300 kokker deltar i en spørreundersøkelse om neste års mattrender.

I år er listen tungt farget av miljøbevissthet, med både kortreist mat og avfallsreduksjon. I tillegg har blant annet Fine Dining Lovers, CBS News og Fiscal News tatt for seg neste års mattrender, samt konsulentfirmaet Baum+Whiteman.

Godt har plukket ut seks mattrender du bør holde øynene åpne for i løpet av dette året:

Matcha

TRADISJONELT: Grønn matcha har en spesiell smak som nok ikke passer for alle. Men trendy er det - og sunt. Foto: Scanpix
TRADISJONELT: Grønn matcha har en spesiell smak som nok ikke passer for alle. Men trendy er det - og sunt. Foto: Scanpix

Glad i grønn te, men lei av den gamle posen fra Twinings? Da blir du nok glad for vår første spådde trend: Matcha. Matcha er en grønn japansk te, som brukes i den tradisjonelle teseremonien cha-no-yu der teen serveres på en rolig og svært egenartet måte. Den grønne teen er pulverisert, og blandes direkte i varmt vann før den piskes med en spesiell visp for å få et tynt lag skum på toppen. Smaken er svært bitter, men den er rik på antioksidanter og naturlig koffein – i tillegg til at teen smaker helt fantastisk i for eksempel latte, kaker eller is.

Fermentert mat og kimchi

ENKELT: Det enkle er ofte det beste, og her finner du oppskriften på Lise Finckenhagens lettvinte kimchi. Foto: Sara Johannessen/VG
ENKELT: Det enkle er ofte det beste, og her finner du oppskriften på Lise Finckenhagens lettvinte kimchi. Foto: Sara Johannessen/VG

Allerede i 2013 spådde Momofuku-kokk David Chang at fermentert mat og pickles kom til å bli en stor trend, og den hippe Oslo-restauranten Pjoltergeist serverte kimchi til sine besøkende – med stor suksess, skal vi tro Godt-anmelderen som kastet terningkast 6.

Fermentert mat går ut på at maten brytes ned gjennom for eksempel gjæring, og danner nye stoffer som alkohol eller eddiksyre. En av de mest kjente fermenterte matrettene er den koreanske nasjonalretten kimchi, der sterkt krydret kål får gjære i flere dager. Ikke bare smaker det godt, men det er visstnok også bra for fordøyelsen på grunn av de probiotiske bakteriene som dannes.

Alt tyder på at trenden blir enda sterkere i året som kommer: Mens Fine Dining Lovers har plassert fermentert mat på sin topp-ti-liste over mattrender, er fermentert mat ett av Baum+Whitemans «Buzzwords».

Kraft/buljong

SMAKFULLT: Tortellini in brodo, eller tortellini i kraft er en klassisk italiensk rett. Oppskriften finner du her. Foto: Jon Krog Pedersen/VG
SMAKFULLT: Tortellini in brodo, eller tortellini i kraft er en klassisk italiensk rett. Oppskriften finner du her. Foto: Jon Krog Pedersen/VG

Er buljong den nye smoothien? Godt mulig, skal vi tro Fiscal Times som har plassert buljong, eller kraft, på førsteplass over neste års heteste mattrender. Ifølge dem har det allerede åpnet en egen buljong-restaurant i New York.

Den klare «suppen» lages ved å trekke eller koke ingredienser som knoker og grønnsaker over svært lang tid, slik at det dannes en svært smaksrik kraft. Er vi de eneste som får flashback til små pappkopper med terningbuljong og makaronistjerner?

Smoky foods

TRENDY: Røkte pølser smaker superdigg til så mangt. Med en egen røykeovn kan du røyke hva du vil. Foto: Scanpix
TRENDY: Røkte pølser smaker superdigg til så mangt. Med en egen røykeovn kan du røyke hva du vil. Foto: Scanpix

Gled dere, alle røke-entusiaster! Mens vi i 2014 så mye norsk husmannskost og rene smaker, kan det virke som at 2015 blir den røkede smakens år. «Smoky» krydre kommer til å farge smakspalletten ifølge Vox, mens Chicago Tribune kan fortelle om både røkt ost og røkte hermetiske grønnsaker.

– Noen kjøper seg sin egen røykeovn, mens andre vil tilsette flytende røyk i maten [...], skriver Chicago Tribune videre.

Pistasjenøtter

GODT: Smuldrepai med blåbær og pistasjenøtter smaker helt fortreffelig, og er klart i en fei. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
GODT: Smuldrepai med blåbær og pistasjenøtter smaker helt fortreffelig, og er klart i en fei. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

Matcha-en er ikke alene om å være grønn på årets trendliste. Pistasjenøtten skal visstnok bli en stor hit i året som kommer – og bra er det: Nøtten med det harde skallet er nemlig rik på både kalsium og jern, som er viktig for blant annet skjelettet og transport av oksygen rundt i kroppen. I tillegg til at den smaker utrolig godt, selvfølgelig.

Mer miljø- og helsefokus: Zero waste og kortreist mat

ØKOLOGISK: Kortreist mat, lite sløsing og miljøfokus kan bli en stor trend i år. Foto: Andrea Gjestvang/VG
ØKOLOGISK: Kortreist mat, lite sløsing og miljøfokus kan bli en stor trend i år. Foto: Andrea Gjestvang/VG

Noe av det mest fremtredende på National Restaurant Associations «2015 Culinary Forecast» var fokuset på miljø- og helsevennlige løsninger: Hele åtte av ti trender går på blant annet lokal, kortreist og bærekraftig mat.

Professor i mat- og ernæringsvitenskap Wenche Frølich, trekker også fram helseaspektet som en stor og kommende trend.

– Det er tydelig at sunn mat blir mer og mer populært, sier Frølich.

Baum+Whiteman trekker også frem anti-sløsings-kampanjer som en mulig trend neste år, så her er det bare å være kreativ med rester, og å huske resirkuleringen.

Rotfrukter og beter

DIGG: Hurtigsyltede beter er kjempeenkelt og supergodt. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG
DIGG: Hurtigsyltede beter er kjempeenkelt og supergodt. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG

Norge er en rotnasjon, og i 2015 får vi sannsynligvis se – og smake – mer av disse. Salget av rotgrønnsaker som beter, persillerot og jordskokk økte kraftig i 2014, ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt, og i år fikk vi for første gang se flerfargede gulrøtter og polkabeter i mange matbutikker. Most, ovnsbakt, kokt eller stekt, det finnes ingen grenser for hvordan beter kan tilberedes.

Publisert: 02.01.2015 kl. 13:39
Oppdatert: 03.01.2015 kl. 00:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?