Vietnamesisk mat: Slik lager du trendy bánh mì
Salt, surt, saftig, søtt og sterkt, den vietnamesiske bagetten er fylt med noe helt annet enn ost og skinke.
Tex-mex, tandoori, sushi og nylig peruansk mat - nordmenn får stadig opp øynene for spennende mattrender fra verden rundt. I Oslo har vietnamesisk mat med nudelsuppen phở i bresjen blitt en ny favoritt blant mange. Det vietnamesiske kjøkkenet består imidlertid av flere smaksrike retter - ofte under kategorien gatemat.
Alle med vietnamesisk opphav (inkludert undertegnede) har på et eller annet tidspunkt hatt et forhold til den populære gatematen bánh mì (uttales bæn mi og betyr egentlig brød, journ.anm.), som er fylt med smakseksplosjoner som saftig kjøtt, sprø og syltede grønnsaker og friske urter.
– Vi har begge vokst opp med mødre som har laget bánh mì til oss helt siden vi var små. Hver gang vi er på reise i London eller USA spiser vi bánh mì med vietnamesisk iskaffe til. Der borte kan det være køer ut av døren på de mest populære bánh mì-stedene, forteller paret Alexander Ngo (35) og Gin Nguyen (28) som i høst åpnet eget bánh mì-sted i Oslo.
Nå deler de oppskriftene med Godt.no. Sjekk nederst i saken!
Bánh mì har lenge vært populært langt utenfor Vietnams landegrenser via vietnamesere som flyktet etter krigen. Den sprø og aromatiske delikatessen har spredt seg fra Saigon til California. Ifølge Huffington Post har hver by i USA sin egen bánh mì-sjappe eller -kjede, og nå følger Norges hovedstad etter.
Bánh mì har vært å finne hos vietnamesiske spisesteder i Oslo tidligere, men den siste tiden har det dukket opp egne steder som selger den trendy bagetten - både på Løkka og midt i byen ved Nationaltheatret.
Et av stedene som har merket pågang av lokale kunder er Miss Gin i Thorvald Meyers gate.
– Det var en kveld hvor vi virkelig hadde lyst på bánh mì, men så fant vi ut at det egentlig ikke var noen steder i Oslo som spesialiserte seg på nettopp denne retten. Vi begynte å diskutere og konkluderte med at dette må da være noe som burde bli populært blant andre norsk-vietnamesere på vår alder i Oslo. Det viste seg imidlertid at det også slo an blant beboerne på Grünerløkka, sier eierne Ngo og Nguyen.
Inspirasjonen til bánh mì-retten kom faktisk først fra Europa, nærmere Frankrike: Franskmennene tok med seg den berømte bagetten til Vietnam under den franske koloniperioden i Indokina. På 1950-tallet fant vietnameserne ut at de skulle fylle den med asiatiske smaker som langtidsmarinert ribbe, syltede gulrøtter og reddik samt koriander, og dermed ble bánh mì til.
– «Asian fusion» er et uttrykk som har blitt veldig kjent her til lands. Det vietnamesiske kjøkkenet har jo drevet med fusionmat helt siden den franske koloniperioden på slutten av 1800-tallet, forklarer Ngo.
Gin og Alexander er utdannet henholdsvis maskiningeniør og sivilmarkedsfører og jobber på dagtid på kontor, men på kveldstid satser de alt på den nye familiebedriften. Oppskriftene har de fått fra moren til Gin.
– Mange av de norske kundene våre kjente veldig lite til bánh mì fra før av. Helt siden vi åpnet Miss Gin har vi stått i kassen på kveldstid på hverdagene og i helgene. I starten var nemlig folk veldig skeptiske når de fikk høre at det var en bagett, da mange forbinder dette med en ost og skinke-bagett som man kan kjøpe hvor som helst.
I tillegg til bánh mì selger de også andre vietnamesiske småretter og desserter. Ikke bare maten på take away-stedet er autentisk, men også rettene på menyen står på vietnamesisk.
– Vi blir veldig rørte når nordmenn nå kommer inn og bestiller rettene våre på vietnamesisk.
Artikkelen fortsetter under.
BBC har tidligere omtalt bành mí som kanskje verdens beste bagett. Det norsk-vietnamesiske paret mener det er på tide at også norske ganer blir kjent med bagetten som er å finne overalt i Vietnams gater.
– Bánh mì er på en måte en fullverdig vietnamesisk middag satt sammen i én bagett. Det viktige er at bánh mì-en skal serveres varm og at skorpen skal være sprø.
– Hva er hemmeligheten bak den perfekte bành mí?
– Den tidkrevende tilberedningen er det som gjør bánh mì så spesiell. Alt som er i bánh mì-en må være basert på ferske råvarer. De syltede gulrøttene og hvite reddikene må forhåndssyltes minimum 4 timer i forveien, samt kjøttet bør også marineres lenge i forveien for å trekke til seg alle smakene. Hemmeligheten ligger i tålmodigheten og kjærligheten man har til matlagingen. Slurver man med forberedelsene av ingrediensene, så vil dette føre til en mindre vellykket bánh mì, tipser Nguyen og Ngo.
Får du ikke tak i bánh mì der du bor eller ble fristet til å lage det selv? Sjekk oppskriftene under: