Høstens beste blåbærdesserter

25. august 2016Aktuelt
BARE BLÅBÆR: Eller blåbær og vanilje og masse gode nøtter - høstens beste bær er like gode rett fra lyngen som i en deilig, lun smuldrepai. Foto: Sara Johannessen/VG.
BARE BLÅBÆR: Eller blåbær og vanilje og masse gode nøtter - høstens beste bær er like gode rett fra lyngen som i en deilig, lun smuldrepai. Foto: Sara Johannessen/VG.

Akkurat nå bugner lyngen av fargerike, søte og saftige blåbær. De trenger ikke noe følge, men passer allikevel ypperlig i både smuldrepaier, ostekaker og trifle.

Det er nå vi skal benytte anledningen til å fråtse i godsakene vår vakre natur har å by på. Helt gratis. Bak huset vårt er det blåbærbonanza for øyeblikket.

Blåbær kan spises naturell. Eller drysses over havregrøten eller frokostblandingen. De kan serveres til kjøttkakene, biffen eller viltgryta.

Men det er jo selvsagt ingenting i veien for å trylle frem en fantastisk kake, spør du meg. Og noen ganger får man bare så vanvittig lyst på en bakt ostekake. Fast og mektig, fløyelsmyk og dissende. På en sprø og saftig kjeksbunn. Med blåbær på toppen. Kan man ønske seg mer?

Kanskje en smuldrepai? Det er alltid like populært. For hvem kan vel motstå kombinasjonen sprøtt og mykt, søtt og syrlig? En takknemlig dessert som er utrolig enkel å lage. Og lett å spise mye av. Jeg har brukt blåbær og pære i fyllet og pistasj, vanilje og kanel i smuldredeigen. Men her kan det varieres med andre bær, frukter, nøtter og krydderier. Som ekstra tilbehør er det ingenting som slår hjemmelaget vaniljesaus.

Trifle er en annen genial dessert som kan varieres i det uendelige. Den engelskinspirerte klassikeren består i utgangspunktet av en eller annen form for kake (sukkerbunn, formkake, rullekake…), madeira, portvin, sherry, likør eller fruktjus til dynking av kakebitene, krem i en eller annen variant - og frukt eller bær. Det er i tillegg en glitrende måte å få brukt opp rester på. Selv hadde jeg deler av en seig og klissete (- nesten på grensen til understekt) brownie liggende i fryseren. Den i kombinasjon med en klunk portvin, mascarponekrem og rørte blåbær, ble dessert-gjenvinning på sitt aller beste!

Publisert: 25.08.2016 kl. 11:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?