Ole Martin Alfsens julemat: Hjemmelaget juleglede

15. desember 2015Aktuelt
JULEMATMESTEREN: Kokk Ole Martin Alfsen lager all julematen selv – gjerne sammen med familie og venner. Ribbe spiser han helst på lille julaften.
JULEMATMESTEREN: Kokk Ole Martin Alfsen lager all julematen selv – gjerne sammen med familie og venner. Ribbe spiser han helst på lille julaften.
Foto: Foto: Stian Broch

Kokkekjendis Ole Martin Alfsen gleder seg til jul. Hvert år. Og det er mye på grunn av maten. Som han selvfølgelig lager selv. Og da snakker vi ikke bare om julemiddagen. Men sild og sylte, postei og pølse, kokt tunge og nedlagte kirsebær. Men ikke Grandiosa.

Alfsen, kjent som TV-kokk, kokebokforfatter og spydspiss i matkasseselskapet Godt levert, har vokst opp med en dansk mor, som er veldig flink til å lage mat. Og julemattradisjonene er preget av det. Riktignok spiste de ribbe, som de fleste andre nordmenn, frem til Alfsen var seks-syv år. Så ble det ved familieråd avgjort at de skulle bytte ut svineribba med den danskere ande- eller gåsemiddagen. Det prøvde de et par år.

- Men det falt ikke i smak hos familien. Både faren og søsteren min syns at dette var en svært suspekt ting å servere på julaften. Så fra jeg var sånn ni år har vi hatt kalkun på julaften. Ribba ble flyttet til lille julaften, da testet vi sild og spiste ribbe, forteller Alfsen.

FAST TRADISJON: Ole Martin Alfsen og familien spiser ribbe i julen - men ikke på julaften, da serverer kokken kalkun. Foto: Stian Broch.
FAST TRADISJON: Ole Martin Alfsen og familien spiser ribbe i julen - men ikke på julaften, da serverer kokken kalkun. Foto: Stian Broch.

Og slik har det vært siden. Fortsatt spiser kokken kalkun på julaften og ribbe dagen før. Og lager all julematen selv. Han legger tre forskjellige typer sild, koker tunge, lage postei og henger pølser. Lager sylte og surkål og medisterkaker. Og aller helst lager han den sammen med andre, med familien eller gode naboer.

- Jeg flyttet inn i en ny bygård i fjor, og der bor Karla Siverts, som er kokk på restauranten Smalhans og han som driver Fuglen- så da kjørte vi på med skikkelig julematverksted i gården. Pølser og sylte og sild og greier.

Selv om han har sine faste tradisjoner, er ikke kokken redd for å innføre nye. Eller i hvert fall prøve nye ting.

- Rett før jul i fjor spiste jeg til og med smalahovud for første gang. Det var jaggu på tide. Jeg hadde psyket meg opp skikkelig og var innstilt på å spise øyet først, det skal visst være lettest å få i seg når det er varmt. Men så var jeg sammen med none fra Voss, og de mente det var helt unødvendig å spise øyet. På en måte ble jeg litt skuffet, samtidig var det litt digg å slippe. Bortsett fra det spiste jeg alt. Unntatt tenna. Og så var jeg så heldig å få den delen av hodet med mest tunge. Tungen er nemlig kjempegod, forteller han ivrig.

Det er bare frossenpizza som ikke finner veien til julebordet til Ole Martin Alfsen.

- Egentlig er jeg åpen for alt. Jeg prøver hva som helst, men jeg har jo hørt at folk spiser Grandiosa på julaften. Det er ganske uaktuelt.

Bare litt søtt

Han er ikke så opptatt av desserten. Han sier selv at han ikke er noe særlig dessertmenneske. Dessuten er det ofte veldig kraftig kost i julen, så desserter kan man godt styre unna. Skulle han valgt seg noe måtte det blitt en fruktsalat med ren, frisk frukt – litt nøtter og revet mørk sjokolade. Eller så er han svak for den danske versjonen av riskrem – ris alamande. Det er riskrem med mandler som serveres med lune kirsebær. Foreldrene hadde kirsebærtre i hagen, så moren la alltid kirsebærene selv.

- Jeg har også utviklet min egen juledessert. En créme brûlée med svisker og marsipan.

Julebaksten derimot er han mer fan av. Han må ha skikkelig gode pepperkaker. Og så lager han sine egne biscotti.

- Og så MÅ jeg ha berlinerkranser. Og en honningkake som jeg har med hjemmefra, det er som en slags formkake.

Restemat er også festmat

Første juledag er det julefrokost. Da bruker man gjerne opp restene etter julemiddagen. Afsens kalkun kokes det blant annet suppe på. Bare en enkel buljongsuppe, som er fantastisk etter mange dager hvor du føler at du bare har spist fett. Etter at han har blitt voksen har han begynt å gjøre suppen litt spicy også, for virkelig å røske opp i systemet.

- For folk som har hatt ribbe er det jo uendelige måter å få brukt opp restene på. Wow, det er kanskje den mest takknemlige ingrediensen. Det passer kjempegodt i wok, og nesten alle asiatiske smaker passer til. Eller du kan bare ha skiver med ribbe på brødskiva. No end to the possibilities.

Alfsen er generelt fan av restemat.

- Jeg kommer fra et hjem hvor restemiddagen egentlig var mer interessant. Der vi kom fra måtte vi få ting til å strekke langt. Derfor gjaldt det å være kreativ med det som ble til overs.

Kulturelle tenkepauser

Det er ikke bare moren som inspirerer Alfsen på kjøkkenet. Selv om han har tatt med seg mye hjemmefra.

- Jeg blir veldig inspirert av kolleger i bransjen. Av å snakke med dem og se hva de holder på med. Og så får jeg mye inspirasjon fra andre kulturelle opplevelser, det kan være musikk, teater, opera, hva som helst. Da kan jeg skru av det jeg egentlig holder på med og tømme hodet. Når man skrur på igjen da, kommer man plutselig på masse nye ting.

Det går mot slutten av året. Og det har vært et veldig bra år for Alfsen. Han skal lansere en ny vin i vinporteføljen sin, en Barbaresco. Det går veldig bra med Godt levert. Han har laget en ny sesong med 4-stjernes middag. Og et nytt TV-prosjekt som kommer til våren. I tillegg har han fått samboer. Og de har sammen pusset opp en loftstue og kjøkkenet i leiligheten sin – og alt skal være klart til jul.

Så i år er det Alfsen som inviterer til jul. Alle kommer til dem. Hennes familie og hans familie. Så han gleder seg til jul. I år også.

Alfsens Instagramfavoritt

Paul Cunningham @paulfood: Han har et artistisk og lekent sinn. Han legger ut mye matrelatert som er veldig vakkert. Og så har han noen fine skråblikk på ting som ikke har med mat å gjøre.

Følg Ole Martin Alfsen på Instagram: @omamatogvin

Publisert: 15.12.2015 kl. 16:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?