Ukens matblogg: Burger av lam med bakt søtpotet frites
Helse i hver bit. Lammekjøtt er supergodt og inneholder sunne fettsyrer. Søtpotet inneholder blant annet fiber, magnesium, C-vitamin, fosfor og betakaroten.
- Jeg elsker å grille lammeburgere. Lam er sunt, og smaker så mye mer enn vanlige burgere. Ved siden av bruker jeg søtpotet fordi de inneholder mer næringsstoffer enn vanlig potet, blant annet magnesium og betakaroten. Dessuten smaker den veldig godt, sier ukens matblogger Sara Lossius til Godt.no.
- I stedet for burgerbrød steker jeg portobellosopp, eller har store salatblader som topp og bunn. Det har falt i smak hos alle, og ser bra ut sammen. Særlig om du lager en fargerik salat til, sier hun.
- Trikset for å lage crispy søtpotetfries er legge de rå stavene i vann en times tid, da forsvinner en del av stivelsen, forteller Sara.
- Paleomat handler om å spise så naturlig som mulig, og helsen min er blitt bedre etter at jeg begynte med den. Jeg forsøker å spise det som er i sesong, mat med sunt fett, gjerne økologisk og lokal mat, og egg fra glade høner og kjøtt fra dyr som har hatt det bra, sier Sara.
Les bloggen til Sara her, og følg henne på Facebook,og Instagram også.
- 400g lammekjøttdeig
- 1 egg
- 1 fedd hvitløk, knust
- 1,5 cm av en chili finhakket
- 1 ss finhakket fersk rosmarin
- Salt og pepper
- 2-3 søtpoteter
- Salat
- Portobellosopp
Sara bruker 1 time på å forberede, og omtrent en halvtime på å steke og grille.
Begynn med å skjær søtpotetene i staver på ca 0,5 cm i tykkelse, og legg dem minst en time i en stor bolle med kaldt vann for å fjerne noe av stivelsen. Tørk søtpotetene godt. Held over omtrent en spiseskje med olivenolje og bland godt. Spre utover på bakepapir. Jo mindre de ligger oppå hverandre jo bedre. Ha på salt.
Bland lammekjøttdeig, egg, hvitløk, chili og rosmarin sammen i en bolle. Form fire burgere. Det er lettest å bruke hendene. Hvis du skyller hendene i kaldt vann først setter ikke kjøttdeigen seg fast. Salt og peppre burgerne rett før du legger dem på grillen.
Bak søtpotetene i ovnen på 200 grader varmluft, i 20 minutter. Etter 10 minutter vender du alle søtpotetstavene. Følg med så de ikke blir brent.
Grill portobellosopp og server alt sammen med en fargerik salat, og en god majones hvis du vil.