Skalldyrfat som oser av sommer og luksus

LUKSUS: Lise Finckenhagen lager skalldyrfest til varme sommerkvelder. Foto: Sara Johannessen
LUKSUS: Lise Finckenhagen lager skalldyrfest til varme sommerkvelder. Foto: Sara Johannessen
Lise Finckenhagen

La havets herligheter skylle over deg, og finn frem skyllebollen. Her er oppskriften på sommerens mest dekadente meny med skalldyr, grytebrød, dipp og en fresh bringebærkake.

Det er så fristende lekkert og likevel nesten latterlig enkelt. Selvfølgelig er alt som er selvfanget og selvkokt aller best. Men for oss som har asfalt som nærmeste nabo kan det i prinsippet gjøres så enkelt som at du kjøper alt som skal kokes ferdig kokt, og åpner kamskjellene selv. Sørg for at alle skalldyrene er av ypperste kvalitet, og imponer med hjemmebakt grytebrød og fristende dipper. Bringebærdrømmen til dessert har jeg hatt så lyst til å lage etter at jeg så den fantastiske danske konditoren, Mette Blomsterberg, trylle frem en nydelig bringebærkake i ett av sine programmer. Og tro meg, den innfridde alle mine drømmer.

Under oppskriftene finner du tips til hvordan du kan åpne østers - og koke krabbe.

IMPONER: I gryte kan du enkelt lage et imponerende lekkert brød. Foto: Sara Johannesen
IMPONER: I gryte kan du enkelt lage et imponerende lekkert brød. Foto: Sara Johannesen
DYPPE: Tre spennde sauser til skalldyrene - (fra venstre) avokadodipp, paprika- og gressløkdressing, og ramsløkmajones. Foto: Sara Johannesen
DYPPE: Tre spennde sauser til skalldyrene - (fra venstre) avokadodipp, paprika- og gressløkdressing, og ramsløkmajones. Foto: Sara Johannesen
SØT AVSLUTNING: En nydelig bringebærdrøm. Foto: Sara Johannessen
SØT AVSLUTNING: En nydelig bringebærdrøm. Foto: Sara Johannessen

Østers-tips:

Ferske levende østers er et supert supplement til skalldyrfatet. Server gjerne østersen naturell med litt presset sitron, eller prøv denne varianten.

1 stor sjalottløk, finhakket

3 ss rødvinseddik

3 ss olivenolje

noen reddiker

½ slangeagurk

dill

Slik åpner du østersen:

Beskytt hånden med et kjøkkenhåndkle og ta et godt tak i østersen. Ha «spissen» på østersen mot deg og lirk kniven mellom skallene. Benn litt opp og skjær over muskelen.

Fjern den øverste delen og børst bort eventuelle rester av skallet. Sjekk at østersen lukter friskt, og ser ren og frisk ut. Legg de åpnede østersene på et fat dekket med havsalt eller tang. Skjær litt slangeagurk og noen reddiker i syltynne strimler, legg litt på hver østers og pynt med dill. Visp sammen 3 ss rødvinseddik, 3 ss olivenolje og

2 ss finhakket sjalottløk til en vinaigrette som serveres til.

Krabbe-tips:

Skal du koke krabbe i sommer kan du som variasjon tilsette litt ekstra smak i kokevannet.

Kutt opp 1 liten purre, 2 gulrøtter, 1 kvast timian eller estragon, 1 løk, 1 stilk stangselleri og 1 chili.

Ha alt over i en romslig kasserolle og tilsett 2 stjerneanis, 3 cm frisk ingefær, 2 nellikspiker, 1 ts hel sort pepper og 60 g salt.

Hell over 1/2 l hvitvin (kan sløyfes) og 3 l vann. Kok opp og la krydderlaken koke i 30 minutter. Legg i krabber, og la det syde/trekke i 15 -25 minutter, avhengig av størrelse. Avkjøl krabbene i krydderlaken.

Ikke glem at skalldyrene faktisk er på sitt beste vinterstid, så et slikt fat kan du nyte helt til neste sommer.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?