Nordmenn spiser mest sjokolade

13. november 2012Aktuelt
De gode gamle favorittene er fortsatt mest populære. (Foto: Jeanette Aga)
De gode gamle favorittene er fortsatt mest populære. (Foto: Jeanette Aga)
AvLinda Johnsen ØrstavikogJeanette Aga

Hverken svenskene, danskene eller finnene er i nærheten av oss nordmenn når det kommer til å kose seg med sjokolade.

Gjennomsnittlig spiser hver nordmann 9,5 kilo sjokolade i året, noe som nesten plasserer oss på sjokoladetoppen i Europa.

Bare sveitsere, engelskmenn og rumenere spiser mer enn oss, med et inntak på henholdsvis 10,7, 10 og 9,8 kilo.

Ifølge Coabisco, den internasjonale organisasjonen for sjokolade- og kjeksprodusenter, spiser danskene 7,6 kilo i året, finnene 6,5 kilo og svenskene 6,22 kilo.

Vår nærmeste nordiske utfordrer ligger med andre ord nesten to kilo bak.

Verner om norske favorittbiter

Det er ikke tollvern på sjokolade og sukkervarer, så det er fritt frem for utenlandske konkurrenter.

Men den utenlandske sjokoladen sliter i norske butikkhyller. Våre favoritter er nemlig de gode gamle fra norske produsenter, og gjerne den sjokoladen vi spiste som barn.

53 prosent av sjokoladen vi spiser er laget av Freia, 27 prosent av Nidar og 4,3 prosent av Brynildsen, som er mest kjent for å lage Minde sjokolade, melder det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Klassikerne holder stand

Sjokoladehyllene i butikker og kiosker domineres fullstendig av de norske sjokoladeprodusentene. Og ingen sjokolader rokker ved posisjonen til Freias Melkesjokolade, som alene har en markedsandel på ni prosent.

– Melkesjokoladen er blitt selve definisjonen på hvordan sjokolade skal smake. Vi er vokst opp med smaken, og all annen sjokolade sammenlignes med den, sier markedsdirektør Bjørn Kjetil Tønnessen i Freia.

Han mener sjokoladesmaken du har vokst opp med setter varige spor i smaksløkene.

– Det gjør det veldig vanskelig for nye sjokoladesmaker og merkevarer som vil inn på det norske markedet. Fenomenet er det samme i andre land. I England har Cadbury tilsvarende posisjon, og svenskene elsker sin Marabou- sjokolade.

Ingrediensene i sjokolade er stort sett de samme i mange land. Men blandingsforholdet og fremstillingsprosessen er ulik.

Enklest er best

Også i Nidar merker de tydelig at nordmenn er konservative i sjokoladesmaken.

I en undersøkelse MMI har gjennomført for Nidar, sier 62 prosent at sjokoladen skal være ren. 70 prosent sier at sjokoladen skal være fast i konsistensen.

– Selv om åtte av ti gjerne prøver nye smaker, sier de samtidig at nye sjokolader må inneholde enkle og rene smaker som de vet de liker, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Nidar.

Både salgstallene og undersøkelser bekrefter at tradisjonsrike og eldre sjokolademerker fenger mest.

- Nordmenn liker best sjokolader som vi har spist før. Hele 40 prosent av oss har den samme favorittsjokoladen som da vi var barn, sier Rønning.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?