Trine slutter i jobben og følger matdrømmen

21. august 2015Aktuelt
FULLTIDSJOBB: Det hele startet på kjøkkenet hjemme på Lørenskog – nå har bloggen ført til to kokebøker og en jobb Trine kan leve av. Foto: Trine Sandberg / Gry Traaen
FULLTIDSJOBB: Det hele startet på kjøkkenet hjemme på Lørenskog – nå har bloggen ført til to kokebøker og en jobb Trine kan leve av. Foto: Trine Sandberg / Gry Traaen
Line Blokhus
Line Blokhus

Norges mest populære matblogger, Trine Sandberg (50), slipper denne uken sin andre kokebok – og utover høsten venter flere spennende prosjekter. Nå har nemlig Sandberg tatt steget og sagt opp jobben som jurist for å satse på hobbyen.

Sandberg står bak bloggen Trinesmatblogg.no – en blogg hun startet opp i 2007 for å lage et system i alt rotet av lapper og notatbøker med matoppskrifter. Dessuten var bloggen en fin måte å videreføre og dele oppskriftene med den eldste datteren, som nettopp hadde flyttet ut. Men det var ikke bare døtrene som skulle få glede av Sandbergs oppskrifter – 8,5 år senere er mer enn 30.000 unike lesere innom bloggen hver eneste dag. I tillegg ble Sandberg i 2014 tildelt den gjeve tittelen «Årets matblogger».

BOK NUMMER TO: Nå kommer Trine Sandbergs andre kokebok, Trines mat 2, i butikk.
BOK NUMMER TO: Nå kommer Trine Sandbergs andre kokebok, Trines mat 2, i butikk.

I 2013 ga Sandberg ut sin første kokebok, som er blitt solgt i 120.000 eksemplarer og er i ferd med å bli printet i sitt 17. opplag. Da boken først ble sendt til trykk måtte Sandberg protestere siden forlaget foreslo å starte med et opplag på kun 2500 eksemplarer – det visste hun at ikke ville holde.

I dag er kokeboken Cappelen Damms mestselgende kokebok gjennomtidene – og denne uken kommer Sandbergs andre kokebok, «Trines mat 2», ut i butikkhyllene.

– Jeg har aldri fokusert på salgstallene. Det som ligger til bunn for både bloggen og bøkene er det at jeg synes det er gøy. Men jeg håper selvfølgelig at boken blir tatt godt imot, sier Sandberg til Godt, mens hun skjenker i to kopper med mørk kaffe på kjøkkenet på Lørenskog hvor det hele startet.

Sjekk oppskrifter fra Trines nye bok lenger ned i artikkelen.

«Aldri igjen»

Kokebok nummer to ble sendt i trykk i juni i sommer, og Sandberg innrømmer at hun har hatt en hektisk periode med kokebok-arbeid og blogging.

– Da jeg var ferdig med den første boken tenkte jeg «aldri igjen», så jeg visste det ville bli mye jobb, fortsetter hun.

For det er ikke bare Sandbergs oppskrifter som er å finne i den ferske boken – hun har nemlig gjort nærmest alt arbeidet selv: oppskriftene, matlagingen og matfotografering – til og med designprosessen har hun vært aktivt involvert i.

Nå ser Sandberg frem til en spennende høst med flere nye prosjekter. Om noen uker lanserer hun en YouTube-kanal – med ukentlige videosnutter fra kjøkkenet. I tillegg skal hun reise landet rundt med kokeboken og arrangere matreiser til utlandet – og bloggen vil hun selvsagt fortsette å oppdatere og utvikle videre.

- Viktig å skille jobb og hobby

– Bloggen har nok tatt litt over i hjemmet. Jeg har levd av bloggen siden januar 2014 - da jeg gikk ut i 100 prosent permisjon. Grunnen til at spørsmålet nå "kom opp" er at permisjonen går ut. Så da sto jeg ved et lite veiskille, sier Sandberg og forklarer at hun rett og slett hadde et luksusproblem.

For hun trivdes godt i jobben som jurist i Utdanningsdirektoratet, selv om hun har hatt permisjon fra stillingen sin i flere år for å jobbe med blogg og kokebok.

Da leieboeren i kjelleren flyttet ut, hadde familien allerede tatt avgjørelsen: mathobbyen skal ikke lenger bare være en hobby, men fulltidsjobb. Nå er stillingen som jurist sagt opp, og kjelleren er i ferd med å bli innredet til «matverksted».

– Det er viktig for meg å skille jobb og hobby. Bloggen har tatt helt over på kjøkkenet og delvis i stuen vår. Nå er det fotoutstyr på kjøkkenet og stua, treplater som brukes til bakgrunner står på stua og porselenet er flyttet ut av glasskapet til fordel for stylingeffekter. Nå skal alt flyttes ned i matverkstedet, og det er der bloggingen skal finne sted, forklarer hun.

Ukesmenyer og søtsaker er mest populært

Per dags dato ligger det 1900 oppskrifter ute på Sandbergs blogg – og hver uke er det ukesmenyene som er de mest leste blogginnleggene. Menyene setter Sandberg sammen av tidligere publiserte oppskrifter.

– Hvis jeg skulle tenkt på lesertall, burde jeg nok lagt ut mer søtsaker – det er de mest populære oppskriftene på bloggen. Folk er også glad i suppeoppskriftene mine, og faktisk så er tacokrydderet mitt på 10.-plass, røper Sandberg.

Følger du dine egne ukesmenyer hjemme også?

– Hehe, nei. Jeg må alltid ligge i forkant av bloggen, men vi planlegger også ukesmenyer her hjemme, sier Sandberg og forteller at god planlegging er viktig for å få hverdagen til å gå opp.

I tillegg til de to døtrene som har flyttet hjemmefra, har Sandberg en sønn på 7 år sammen med mannen Viggo og hun har også blitt bestemor til fire (snart fem).

– Jeg har ikke noe bedre tid i hverdagen enn andre. På bloggen har jeg bare delt det som har funket for meg, forklarer hun beskjedent om hvorfor boken og bloggen har hatt suksess.

Leserne kvalitetssikrer

– Jeg får tilbakemeldinger med en gang om noe ikke er forståelig - og da retter jeg det opp. På den måten bidrar bloggleserne til kvalitetssikring, og det gjør at oppskriftene blir bedre for hver gang, forklarer hun.

De varierte menyene og de ukompliserte matoppskriftene har gjort Sandbergs blogg til den største i Norge i sitt segment – og selv om bloggen nå tar mye plass i Sandbergs liv er fortsatt matlaging lystbetont og gøy.

Så, Trine, hva blir det til middag i dag?

– Jeg vet ikke! I dag skal jeg på fest med bokforlaget, så da får mannen min frie tøyler, smiler Sandberg lurt.

Publisert: 21.08.2015 kl. 10:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?