Slik lager du perfekt pavlova til 17. mai

8. mai 2018Aktuelt
INSTA-VENNLIG: Pavlova er en blanding av både smaker og teksturer. Oppskriften på akkurat denne finner du lenger ned i saken.
INSTA-VENNLIG: Pavlova er en blanding av både smaker og teksturer. Oppskriften på akkurat denne finner du lenger ned i saken.
Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Den luftige desserten er landets favoritt på nasjonaldagen, ifølge ny undersøkelse. Her får du konditorens tips for å lykkes med festkaken.

Nå er det bare noen små vårdager igjen til 17. mai - og da er det på tide med noen dugelige kakebord. Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), er det pavlova man bør ha med seg eller servere.

Marengskaken er nemlig favorittkaken til hele 24 prosent av oss på nasjonaldagen. Deretter kommer bløtkake med 15 prosent, ostekake og iskake med åtte prosent, kransekake med syv prosent og sjokoladekake med seks prosent.

FEMTEPLASS: Den klassiske sjokoladekaken havner på femteplass, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Kristine Ilstad/Det søte liv (www.detsoteliv.no)
FEMTEPLASS: Den klassiske sjokoladekaken havner på femteplass, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Kristine Ilstad/Det søte liv (www.detsoteliv.no)

Ida Berg Hauge er direktør i Melk.no. Hun tror pavlovaens popularitet blant annet har å gjøre med at den er Instagram-vennlig.

– Kaken er morsom å vise fram i sosiale medier fordi den har en moderne «look» og ser flott ut med frisk frukt og krem eller vaniljekrem, sier hun.

Undersøkelsen, som hadde 1024 respondenter fra hele landet, viser at marengskaken er spesielt populær blant kvinner, og blant de som er mellom 18 og 29 år gamle.

– Når folk blir eldre, er det færre som foretrekker pavlova. Og de som er over 50 år foretrekker bløtkake, sier direktøren.

PAVLOVA-EKSPERT: Tonje Holtungen på det norske konditorlandslaget. Foto: Baker- og Konditorbransjens Landsforening
PAVLOVA-EKSPERT: Tonje Holtungen på det norske konditorlandslaget. Foto: Baker- og Konditorbransjens Landsforening

Perfekt pavolva

– Nesten alle har et forhold til pavlova nå til dags.

Tonje Holtungen er på det norske Konditorlandslaget, og har jobbet som konditor siden 1999. I fjor ble hun kåret til Årets konditor, og hun kom på tredjeplass under Nordic Pastry Cup 2017 for iskaken sin.

Nå driver hun eget konditori, Sjokolade Salongen, i Vestfossen på syvende året - og har alle tipsene du trenger for å lage en perfekt pavlova til vårens mange fester.

– Det første du må huske på er å ha en helt ren bolle. Hvis det bare er litt fett i enten bollen eller på vispen, kommer ikke marengsen til å bli stiv - på samme måte som at den ikke blir stiv hvis du får med litt eggeplomme, sier konditoren.

Er du usikker på om alt fett er vekk? Gni utstyret inn med litt sitron.

– Syren fra sitronen nøytraliserer nemlig fettet, tipser hun.

Sakte pisking

Det er også smart å bruke eggehvitter fra egg som har fått ligge litt.

– Det er vanskelig å få helt ferske eggehvitter stive. Det skjer nemlig noe med pH-nivået i eggehvitten når den får modnet seg litt, og det blir lettere å piske den til riktig konsistens, sier Holtungen.

Og apropos pisking: Ikke sett kjøkkenmaskinen på maks hastighet og la den dure og gå. Da kan du fort miste volum når du sprøyter eller brer den utover stekeplaten.

– Den vanligste feilen folk gjør, er nok at folk pisker litt for fort. Du skal piske en marengs på lav hastighet over lengre tid. Da får du finere luftbobler i marengsen, og den løfter seg finere når du steker den etterpå.

Pass også på at du ikke makser temperaturen når du skal steke den. Da kan du ende opp med en lite lekker farge, og en ujevnt stekt pavlova.

– Husk at en marengs skal tørkes sakte ut. Så det er bedre å heller steke ferdig marengsen dagen før servering, og pakke den i en luftett boks, enn å hurtigsteke den når du har dårlig tid på selve dagen, sier norgesmesteren.

Søtt og syrlig

Selv foretrekker Holtungen er pavlova med masse tekstur.

– Jeg synes det er godt med forskjellige teksturer, så jeg liker at pavlovaen er litt seig i midten. Du får jo selvfølgelig den bløte delen med kremen på toppen, men spør du meg er en god marengs gjerne litt bløt i midten også, sier konditoren.

Hun synes det er viktig å balansere ut alt det søte med noe syrlig.

– Derfor halvblander jeg gjerne kremen med sitron- eller pasjonscurd, før jeg legger frisk frukt på toppen, tipser Holtungen.

Til tross for norgesmester-tittelen, er det søsteren hennes som står for bakingen til lystige lag med familien.

– Hun lager for øvrig en fantastisk pavlova. Hun går for en klassisk versjon med - nettopp - sitroncurd, krem og friske bær fra hagen. Veldig klassisk, og veldig godt.

Publisert: 08.05.2018 kl. 15:27
Oppdatert: 25.04.2023 kl. 12:39


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?