Maten som bør være på handlelisten din i januar

8. januar 2016Aktuelt
SØTPOTET: En av sesongens mange råvarer. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG
SØTPOTET: En av sesongens mange råvarer. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Inn med den gode, friske sesongmaten. Her er matvarene du bør ha på kjøkkenet ditt når kulden hamrer utenfor døren.

Er lommeboken din nokså tom etter all januarsalg-shoppingen, men allikevel ønsker du å spise smakfull mat? Tenker du på klimaet? Eller vil du bare få en ekstra vitaminboost i vinterhalvåret? Da bør du satse på å spise mat etter sesong - det er både billigere og smaker bedre.

Ved hjelp og inspirasjon fra sesongkalenderen og Agropub sine lister over sesongens matvarer, har vi satt sammen vår egen. Her er våre topp ti matvarer for januar:

1. Hodekål er den vanligste kålarten som finnes i Norge. Hodekålen skal ha en frisk farge med tette blader, og kan brukes til langt mer enn bare til får. Den kan også kokes, dampes, stues, stekes og wokkes.

2. Sei er en fisk i torskefamilien med sølvgrå farge, og en mørkere rygg. Sei er en flott matfisk med en litt mer karakteristisk smak enn andre hvite fisker. Fisken er lett å oppdrive, og finnes i de fleste ferskvaredisker.

SESONGENS MATVARER: Du skulle kanskje tro at blåskjell hører sommeren til, men blåskjell er faktisk best på vinteren. Foto: Terje Visnes
SESONGENS MATVARER: Du skulle kanskje tro at blåskjell hører sommeren til, men blåskjell er faktisk best på vinteren. Foto: Terje Visnes
Foto: Terje Visnes

3. Blåskjell er en muslingart i blåskjellfamilien. Det er sesong for blåskjell hele året, men det er om høsten og på vinteren de er ekstra gode – for da er de ekstra fyldige. Dessuten er ikke giftige alger en like stor bekymring om vinteren som på sommeren.

4. Persillerot er en krydderurt i nær slekt med persille. Persillerot passer ypperlig til til supper, gryteretter, salater og potetmos.

5. Søtpotet er et kjempegodt og sunnere alternativ til vanlige poteter. Den ligner på en potet, men tilhører faktisk ikke til i samme familie. Søtpoteten er en rotgrønnsak som kan stekes i skiver, kokes, wokkes, bakes, moses og friteres. Passer like godt til fisk som den gjør til kylling.

6. Reker. Du skulle kanskje tro at reker er noe som tilhører sommeren, men der tar du i så fall grundig feil. Glem sommeren - det er faktisk nå rekene er på sitt beste!

7. Torsk er proppfull av vitaminer, og er en god kilde til omega-3. Torsken kan både stekes og kokes. Det er viktig at torsken har en fast konsistens og glinsende, klare øyne for at den skal være god.

8. Aromasopp er en sjampinjongvariant som også kalles for brun sjampinjong. Soppen er som poteten, kan brukes til det meste - i hvert fall nesten.

9. Gulløk er den vanligste løken på det norske markedet. Løken er proppet full av vitaminer, og kan gi deg en skikkelig vitaminboost. En gulløk kan faktisk regnes med å være en av fem om dagen.

HJORT: Det milde mørke kjøttet er like godt på vinteren, som det er på høsten. Foto: Magnar Kirknes / VG
HJORT: Det milde mørke kjøttet er like godt på vinteren, som det er på høsten. Foto: Magnar Kirknes / VG

10. Hjort er faktisk like godt på vinteren som på høsten. Kjøttet er ganske mørkt, og har en mild smak. Hjort passer utsøkt sammen med rødvin. Perfekt for kalde vinterkvelder!

Ble du inspirert til å bruke sesongens varer? Sjekk ut våre smakfulle oppskrifter til januarmaten:

Publisert: 08.01.2016 kl. 10:25
Oppdatert: 09.01.2018 kl. 10:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?