Så ofte bør du bytte ut kjøkkenkluten

23. oktober 2018Aktuelt
BAKTERIEBOMBE: En kjøkkenklut kan se helt fin ut, til tross for at den inneholder en mengde bakterier. I noen tilfeller er tørkepapir det beste alternativet. Foto: Helge Mikalsen/VG
BAKTERIEBOMBE: En kjøkkenklut kan se helt fin ut, til tross for at den inneholder en mengde bakterier. I noen tilfeller er tørkepapir det beste alternativet. Foto: Helge Mikalsen/VG

Lurer du på hvor lenge en kjøkkenklut kan ligge før du må skifte den ut, og hvordan du skal vaske den? Da bør du lese videre.

Hvor ofte en kjøkkenklut bør vaskes eller skiftes ut avhenger av hvor ofte den blir brukt.

Mange av oss skifter ut de skitne kjøkkenklutene når de tydelig er møkkete, og begynner å lukte vondt. Men er det nok?

Kan inneholde en milliard bakterier

Ifølge Mattilsynet er det mange bakterier som har gode forutsetninger for å vokse og formere seg i kjøkkenkluter. Alle bakterietyper som har gode vekstvilkår ved fukt og temperaturer på opp til 60 grader vil dessuten trives godt i klutene.

Seniorforsker hos Nofima, Solveig Langsrud, leder for tiden et stort europeisk prosjekt, Safe Consume, som skal hjelpe forbrukere til å lage tryggere mat.

EKSPERT: Solveig Langsrud er seniorforsker hos Nofima, og har blant annet forsket på bakterier i norske kjøkken. Foto: Nofima
EKSPERT: Solveig Langsrud er seniorforsker hos Nofima, og har blant annet forsket på bakterier i norske kjøkken. Foto: Nofima

Hun forteller at de har sett på bakterietallet i kjøkkenkluter fra vanlige norske hjem, og at de kan inneholde opptil en milliard bakterier. De fant imidlertid ingen farlige bakterier i klutene.

Tre råd til ren klut

Langsrud forteller at det generelt er mye viktigere å tenke på hva kluten brukes til og hvordan den oppbevares, enn hvor lenge det går mellom hver gang man vasker den.

Hun har tre konkrete råd til hvordan man holder kjøkkenklutene hygieniske:

1. Ikke «mat» kluten med skumle bakterier

– Ikke bruk kluter til å vaske overflater som kan være smittet med for eksempel saft fra rått kjøtt, skitt fra frukt og grønnsaker, oppkast eller dyremat. Bruk heller tørkepapir, oppvaskmiddel og vann. Hvis du likevel bruker kluten –kast den til vask etter denne type bruk på enten 60 eller 90 grader, sier hun.

2. Hold kluten ren

Langsrud anbefaler å gjøre det til en vane å skylle opp kluten i vann med oppvaskmiddel etter bruk.

– Vri kluten godt opp og heng den opp til tørk. Velg kluter som tørker raskt – tørkeprosessen vil gjøre at mesteparten av bakteriene dør og resterende vil ikke kunne vokse, sier hun.

3. Skift ut kluten

Ifølge Langsrud bør du heller ikke bli for knyttet til kjøkkenkluten din.

– Selv når du følger de to rådene nevnt ovenfor, vil noen bakterier som er i stand til å overleve på kjøkkenet samle seg i kluten over tid. Disse bakteriene overlever tørking og beskytter seg selv i matrester og selvprodusert slim. De vil være umulige å kjempe mot, sier hun.

– Derfor bør du gjøre det til en vane å skifte ut kluten når den lukter vondt.

Ikke glem kjøkkensvampen

I en studie publisert i Scientific Reports, omtalt i Forbes, fant tyske forskere ut at oppvasksvamper faktisk inneholdt flere bakterier enn hva du normalt finner i toalettet.

Forskerne analyserte 14 ulike kjøkkensvamper og fant hele 362 ulike bakterietyper.

Her var det ikke bare snille bakterier. Fem av de ti vanligste bakteriene de fant var av typen som kan forårsake problemer og sykdommer hos mennesker.

Det som kanskje overrasket mest ved studien, var at svampene som ble regelmessig vasket, ikke inneholdt færre bakterier enn de andre.

En av de mest effektive løsningene for å redusere bakterier i svampene viste seg å være å koke dem. Også her ble det konkludert med at det er viktig å skifte ut svampen jevnlig, selv om den ser ut til å være ren.

Og hvis den begynner å lukte, bare kast den.

Publisert: 23.10.2018 kl. 14:28


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?