Det beste jeg vet: Arne Brimi

19. oktober 2018Aktuelt
MESTERKOKK: Arne Brimi har blant annet deltatt i Bocuse d'Or og gitt ut flere kokebøker. Foto: Geir Olsen/VG
MESTERKOKK: Arne Brimi har blant annet deltatt i Bocuse d'Or og gitt ut flere kokebøker. Foto: Geir Olsen/VG
Kari Tone Flågen
Kari Tone Flågen

Arne Brimi (61) er glad i det søte, men løfter frem salt som sin absolutte favorittingrediens på kjøkkenet.

I «Det beste jeg vet»»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi intervjuet blant annet slottskokk Eline Gulbrandsen og vinner av kokke-EM Christian André Pettersen. Denne gangen har vi snakket med kjendiskokk Arne Brimi, som blant annet er kjent fra «Gutta på tur».

KJØKKENSJEF: Kokken har blant annet mottatt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, og driver nå Vianvang. Foto: Geir Olsen
KJØKKENSJEF: Kokken har blant annet mottatt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, og driver nå Vianvang. Foto: Geir Olsen

Hva er din frokostfavoritt?

– Da vil jeg helst ha ei god kaku (godt brød) og syltetøy. Hun jeg bor sammen med rører mye godt bær som vi fryser ned. I dag tidlig gikk jeg for moltesyltetøy.

Hva er din favorittmiddag?

– Kokt kjøttmat er helt spesielt. Dessverre er slike opplevelser ikke noe så mange folk har et forhold til i dag. Men det er jo ikke bare i Norge at en kokt kjøttgryte er et tradisjonelt festmåltid. Det er sånn nesten uansett hvilket land på kloden du besøker.

Hva er ditt favorittgodteri?

– Jeg er veldig glad i det som er søtt jeg, da. Jeg liker is og bærsalat og slike ting. Jeg kan spise sjokolader også jeg, men jeg forsøker å fortrenge det.

Hva er det aller beste du får servert?

– Akkurat nå er det fårikål. Det har jeg spist tre ganger allerede i høst, og det blir flere ganger. Jeg er glad i å spise sesongbasert.

Hva liker du aller best å servere til gjester?

– Privat så er det alltid moro med råvarer og produkter som er lite kjent. Og gode oster, gode grønnsaker og god fisk. Unni, som styrer kjøkkenet hjemme, liker gjennomarbeidede retter av det samme. Sjysauser som er slik de skal være. Kremsauser som er helt gjennomførte... Og så må alt ha en identitet.

Hva er din favorittingrediens?

– Vanskelig spørsmål. Det må være en liten ting som gjør alt bedre, og for meg er det salt. Ikke fordi maten skal smake salt, men fordi et godt salt drar frem de andre smakene. Min favoritt er maldonsalt. Jeg kunne sagt sjalottlauk også. I kombinasjon med salt er det fenomenalt.

Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Rømme!

Hvilke kjøkkenredskap klarer du deg ikke uten?

– Man må ha en god kniv. En god kniv som er enkel å håndtere og som ikke er jålete - bare god å bruke.

Hvilke kjøkkenredskap trenger man ikke?

– Nå spør du vanskelig. Den må jeg tygge på. Det er mange moderne ting på mange kjøkken i dag som man ikke trenger.

Hva var det beste du visste da du var liten?

– Det tror jeg må være kjøttkaker med brun saus. Jeg husker fra grenda jeg vokste opp i at den brune sausen luktet ulikt i de ulike husene. Det synes jeg er spennende å tenke på i dag.

Hva spiser du helst når du er alene hjemme?

– Når jeg er helt alene vil jeg ha flatbrød, ei god spekeskinke og litt rømme.

Hva hører du på når du lager mat?

– Jeg lager ikke så mye mat når jeg er hjemme. På jobb hører jeg sjelden på musikk.

Hva spiser du aldri?

– Det er mange ting. Jeg spiser aldri fiskepinner. Jeg kan spise hjemmelagde, men da heter det jo panert og stekt fisk.

Hvor og hva går du helst ut og spiser?

– Jeg bor jo i et mat-mekka selv. Jeg spiser mye lokalt i regionen min, og er opptatt av å variere litt. Det neste måltidet jeg vet jeg skal spise ute, er på Røisheim i Lom. Ellers så blir det jo en del turer til Oslo, hvor jeg har mange venner og favorittrestauranter. Men jeg er opptatt av å stadig prøve nye steder.

Publisert: 19.10.2018 kl. 15:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?