Til hovedinnhold

Masterchef-dommer Jonathan Romano kalte filippinsk mat «veldig dårlig»: – Får drapstrusler

5. mai 2021Aktuelt
PÅ HJEMMEBANE: Jonathan Uy Romano hjemme på eget kjøkken under innspillingen av TV-programmet «4- stjerners middag».
PÅ HJEMMEBANE: Jonathan Uy Romano hjemme på eget kjøkken under innspillingen av TV-programmet «4- stjerners middag».
Foto: Discovery

Jonathan Uy Romano er ikke nådig i sin beskrivelse av maten fra hjemlandet i programmet «4-stjerners middag». Men til tross for at han for lengst har unnskyldt seg, hagler det inn med hatmeldinger og trusler.

– Hva med filippinske mattradisjoner, det har vi liksom aldri snakket noe særlig om, sier Masterchef-dommerkollega og matblogger May Britt Aagaard til Romano i programmet 4-stjerners middag som gikk på skjermen i forrige uke.

– Det er veldig dårlig mat, i kokkeøyne. Det er liksom ikke noe matkunst, dessverre, sier han.

Romano, som har slått seg opp på sushi her i Norge, stopper ikke der.

– Det er mye fritert, sånn ihjelstekte ting. Litt sånn gryteretter, hvis jeg kan si det sånn. Og de har ikke de smakssammensetningene som thaimat, for eksempel.

Sammen med Romano og Aagaard, var også konditor Sverre Sætre og Monica Csango med i det som var en middag med god stemning.

– Filippinene er på den sure siden, syrlige. Men det er mange andre fine ting med Filippinene da, vi har jo de beste strendene i verden, jeg liker å være på ferie der om turist, sier han i programmet.

Angrer

Romano er født på Filippinene av filippinske foreldre, men kom til kom til Norge som toåring i 1978.

Kritikken av maten fra hjemlandet har ikke gått upåaktet hen. På Romanos egen Facebook-side har det siden haglet inn med hetsende meldinger, mange av dem skrevet av profiler fra fødelandet.

– Jeg har ikke lest alt, men det har kommet drapstrusler. Jeg synes ikke det er noe hyggelig. Jeg lurer jo på hva som skjer i mennesker når de skriver slike ting i fullt navn. «Feite faen», skriver også noen. «Du ser ut som en gris». Det er personangrep på personangrep. Verste sorten! Jeg er fullt klar over at jeg er ganske tjukk altså, men hold det saklig, sier han til Godt.

Godt har sett meldinger som kan tolkes som drapstrusler i kommentarfeltet, men velger ikke å gjengi dem her.

– Angrer du på det du sa?

– Jeg angrer ekstremt mye på at jeg klarte å si «dårlig mat». Det er det absolutt ikke. Det er utrolig digg mat, «comfort food»-deluxe, sier han.

Gikk viralt

Han forklarer dette om situasjonen under tv-innspillingen, som han mener er viktig å få med:

– Jeg sitter der sammen med kyndige matfolk og svarer helt legitimt på spørsmålet, min subjektive mening, til folk som kan mat. Det betyr ikke at jeg snakker stygt om en kultur, eller et land eller mennesker.

– Ingen av mine nærmeste venner har i etterkant lagt seg opp i at jeg har uttalt meg på den måten, det er en bedømmelse jeg som fagperson kan få komme med, det er min personlige mening.

– Jeg har full respekt for folk at folk er uenige. Og jeg beklager igjen på det dypeste, jeg må tåle kritikk for det jeg har sagt. Men ikke vær giftige, ikke hets.

Klippet av Romanos opptreden begynte etter det var sendt på TV å spre seg – også utenfor landets grenser. Utsagnet har også kommet ut annerledes enn det egentlig ble sagt, på grunn av feiloversettelse, ifølge Romano. «Gryteretter» har blitt oversatt til «dritt», forklarer han.

– Jeg får beskjed av søsknene mine om at jeg bør gjøre noe, fordi kommentarene begynner å bli hatefulle. Jeg bestemmer meg derfor for å skrive en beklagelse.

Moren får skylden

Lørdag postet Romano et langt innlegg på engelsk hvor han sier beklager til alle som følte seg forulempet.

«Jeg sier unnskyld for ordene som kom ut i TV-opptredenen min her om dagen. Alt kom ut av sammenhengen, og jeg er så lei meg. Jeg er utdannet kokk og har lang erfaring, jeg delte bare min subjektive mening.»

«Jeg er født på Filippinene i Manila, og har vært på besøk der over 30 ganger, og jeg elsker selvsagt landet mitt. Men jeg innrømmer at moren min ikke kan lage mat.»

Det roet ikke gemyttene. Beklagelsen har i skrivende stund over 3500 kommentarer, og Romano har sett seg nødt til å gjøre posten privat.

Mange sier det må være morens feil at han mener filippinsk mat er dårlig.

Romano har tidligere fortalt til Godt at «moren min er elendig til å lage mat, og hun er klar over det altså.» Dette står han for fortsatt.

– Jeg har ikke ment å legge skylden på mamma, men det blir bare tatt for gitt at det er min mors feil når jeg sier at filippinsk mat er dårlig mat, for alle filippinske mødre lager god mat. Bortsett fra mamma da, hun kan hverken lage filippinsk eller norsk mat. Det er noe vi alle i familien er enig om. Hun ser bare rett og slett på mat som næring, sier han og ler.

I filippinske medier

Samme dag, en time etter Romanos unnskyldning ble publisert, legger den Den filippinske ambassaden til Norge også ut en Facebook-post.

«Den som sier at det filippinske kjøkken har dårlig mat, bør absolutt reise til Filippinene for å oppdage og gjenoppdage rikheten, friskheten og den regionale variasjonen i filippinsk mat», skriver ambassaden på Facebook.

De skriver videre:

«Filippinsk mat over landets 7641 ulike øyer har forskjellig smak og farge, og er påvirket av Filippinenes naturlige ressurser, kultur og historie».
VG har forsøkt å få en kommentar fra Den filippinske ambassaden, foreløpig uten hell.

Ryktene om den noe løsmunnede landsmannen i nord har nådd helt til filippinske medier. Mandag ble Romano kontaktet av TV5 på Filippinene. Ifølge avisen Philstarlife skal Facebook-siden til Doreen Gamboa-Fernandez Food writing award, som er en del av arven etter den avdøde, anerkjente matskribenten Doreen Gamboa-Fernandez ha uttalt:

«La oss hjelpe Chef Jonathan. Kanskje han mangler tilstrekkelig materiale til å få en dypere forståelse av filippinsk kultur, historie og mangfoldet i våre kjøkken».

Også på Reddit og i andre lukkede forum blir det diskutert heftig.

Anmelder

Tirsdag ettermiddag valgte han å stenge Facebook- profilen, det ble for mye. Nå vil han anmelde drapstruslene – også internasjonalt.

– Jeg finner meg ikke i det, og kan ikke bare sitte og akseptere at folk oppfører seg slik, sier han.

Han reagerer på mengden hatefulle kommentarer fra folk i fødelandet.

– Jeg ser også at negative dialoger og hatytringer får fortsette uten at administratorer griper inn noe sted. De har også et ansvar, og det vil få konsekvenser. Nå blir også familien min angrepet. Det er ikke greit!

Han sier han aldri har vært i nærheten av å oppleve noe lignende.

– Det er viktig for meg å stå rakrygget i dette – og jeg vil absolutt reise på ferie til Filippinene igjen, som jeg har gjort så mange ganger før. Jeg har jo en stor familie der, og alt.

Som restauratør har dette også satt han på nye ideer.

– Dette har motivert meg til å se på mulighetene for å åpne en filippinsk «fine dining»-restaurant i Oslo. Om noen kommer med noen seriøse henvendelser er jeg veldig gjerne med på det. Jeg undrer meg bare litt over at de filippinske restaurantene som har vært her tidligere ikke har overlevd, men det er en annen sak.

Publisert: 05.05.2021 kl. 10:39
Oppdatert: 09.05.2021 kl. 20:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?