Disse grønnsakene kan du dyrke selv i vinduskarmen

15. mars 2019Aktuelt
PLANT SELV: Tomater er en av mange grønnsaker du enkelt kan dyrke selv hjemme. Foto: Skerenov/Shutterstock
PLANT SELV: Tomater er en av mange grønnsaker du enkelt kan dyrke selv hjemme. Foto: Skerenov/Shutterstock

Sesongen for grønnsaksdyrking er her – og du trenger slettes ikke eget drivhus og hage for å gro dem hjemme.

Å dyrke grønnsaker selv krever ikke nødvendigvis stor plass. Og det finnes mye mer å velge mellom enn karse og andre urter.

Nå som vi er i midten av mars er dessuten tiden perfekt for å begynne å så frø, da det økende sollyset er til stor hjelp.

Vi har tatt en prat med Gerd Byermoen hos Opplysningskontoret for frukt og grønt og Ingvild Stomsvik hos Norsk Bygdekvinnelag, som deler sine beste tips til hvordan man kan drive med hjemmedyrking på en enkel måte – og hvilke grønnsaker som trives best i vinduskarmen din.

DELER TIPS: Gerd Byermoen er kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: David Engmo/VG
DELER TIPS: Gerd Byermoen er kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: David Engmo/VG

Gjenbruksdyrking

Flere grønnsaker er supre til såkalt gjenbruksdyrking, som vil si at man planter oppbrukte grønnsaker på nytt. Et fint eksempel på en dette er stangselleri, som kan plantes ved å sette bunnen av en selleri i et glass vann. Når røttene har kommet, kan den plantes i en potte med jord.

– Etter noen uker skal man da kunne høste ny plante, sier Byermoen.

Vårløk og hjertesalat er også lette å dyrke. Også de vokser ut igjen hvis du setter bunnen i et glass med vann. Da er det imidlertid viktig at de får nok lys, forklarer Byermoen.

– Sett glasset i vinduskarmen. Næringsinnholdet blir nok noe mer begrenset hvis denne prosessen gjentar flere ganger, sier hun.

Dyrk potet på terrassen

Hun forteller videre at norske grønnsaker som har blitt dyrket profesjonelt gjerne smaker så godt som de gjør fordi de får stell og pleie som er eksakt tilpasset naturen og omgivelsene.

Men selv om du kanskje ikke får like perfekte grønnsaker hjemme på kjøkkenet som fra en profesjonell grønnsaksprodusent, er det uansett morsomt å se ting vokse.

Byermoen forteller at det på denne tiden av året, og frem mot 1. april, er egnet å så frø, som eventuelt kan flyttes ut litt på våren. Har du god plass kan du også dyrke potet på terrassen din.

– Da er det viktig at det kjøpes inn egnet settepotet, for eksempel på Felleskjøpet. Importerte poteter kan ha med organismer som kan gjøre skade på de norske potetene.

Uendelig mange muligheter

BYGDEKVINNE: Ingvild Stomsvik er med i Hillestad Bygdekvinnelag, og er glad i å dyrke grønnsaker hjemme. Her holder hun paprika og rosenkål som ble sådd i vinduskarmen i februar. Foto: Privat
BYGDEKVINNE: Ingvild Stomsvik er med i Hillestad Bygdekvinnelag, og er glad i å dyrke grønnsaker hjemme. Her holder hun paprika og rosenkål som ble sådd i vinduskarmen i februar. Foto: Privat

Ingvild Stomsvik er medlem i Hillestad Bygdekvinnelag, og er en ivrig grønnsaksdyrker hjemme, til tross for at hun ikke har drivhus. Vinduskarmene på kjøkkenet holder lenge.

– Og etter hvert også stua, loftstua og soverommet ... Det baller lett på seg!

Her dyrker hun det meste – som tomat, paprika, artisjokk, kål, sukkererter, agurk og gulrot. Mulighetene er uendelige.

– Agurk kan man dyrke i store potter innendørs i vinduskarmen, gi den noe å klatre i – og vips, så har du en agurkgardin. Det tar tre til fire måneder fra du sår til du får agurker. Så om du begynner nå kan du få fine agurker i slutten av juni, sier hun.

Stomsvik forteller videre at man kan også dyrke gulrot i melkekartonger. De bruker litt lengre tid på å vokse, så der anbefaler hun å beregne fire måneder.

– Men det kommer helt an på hvor store du skal ha dem. Man får jo helt supre babygulrøtter allerede etter et par måneder, og det er egentlig det som egner seg best om man skal ha dem i en melkekartong i vinduskarmen også, sier hun.

Ikke drukne plantene

Selv har Stomsvik en favorittgrønnsak til hjemmedyrking: Gresskar. Den lar hun imidlertid få vokse ute i jorda, da den krever mer plass.

– Det er altfor mange som bare graver ut innmaten og kaster det rundt halloween, men det er jo fantastisk godt! Så det må vi bli flinkere til å bruke, sier hun.

Hennes beste tips når det kommer til dyrking innendørs er å bruke potter med drenering.

– Jeg tror det er der folk kanskje bommer oftest, da plantene vil drukne om det ikke er hull i bunnen. Så det sikreste tipset uansett hvilken grønnsak man prøver seg på, er å bruke en potte med hull i bunnen, så overskuddsvannet kommer seg ut.

Publisert: 15.03.2019 kl. 13:31


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?