«Verdens beste kokk» mister Michelin-stjerne
Den franske mesterkokken Guy Savoy mister sin tredje Michelin-stjerne.
Den franske mesterkokken Guy Savoy ble i november i fjor for sjette år på rad kåret til verdens beste kokk av La Liste.
Han er kjøkkensjef og eier av restauranten Guy Savoy i Paris. Siden 2002 har restauranten fått tre stjerner i den anerkjente Michelin-guidens - den høyeste utmerkelsen en restaurant kan få i guiden.
Mandag ble det kjent at restauranten mister den tredje stjernen i Michelin-guiden - noe det franske nyhetsbyrået AFP omtaler som en «sjokkavgjørelse».
– Dette er eksepsjonelle restauranter, så du kan forestille deg at disse avgjørelse er nøye vurdert, understøttet av flere besøk av våre inspektører gjennom hele året, sier Michelin-guidens internasjonale direktør Gwendal Poullennec.
Bakgrunnen for nedgraderingen til to stjerner blir ikke offentliggjort. Poullennec understreker at guiden ikke utelukkende benytter seg av inspektører fra Frankrike i disse avgjørelse, men også andre land.
Man må tilbake til 2019 - før pandemien - sist en fransk restaurant ble nedgradert fra tre til to stjerner.
– I kveld tenker jeg på teamet mitt og i morgen skal jeg snakke med dem. Vi har tapt kampen i år, men vi skal vinne den igjen neste år, sier Savoy i en uttalelse til AFP, ifølge avisen De Standaard.
Dette er Michelinguiden:
- Michelinguiden er en serie bøker som årlig blir gitt ut av dekkprodusenten Michelin.
- Guiden ble utgitt for første gang i 1900 – altså for 123 år siden.
- Guiden er mest kjent for å dele ut èn, to eller tre stjerner til restauranter med særlig høy kvalitet.
- Restauranter kan også få utdelt en Bib Gourmand som betyr “god mat til en moderat pris”.
- Det knyttes stor prestisje rundt det å få utdelt èn eller flere Michelin-stjerner.
- Personene som undersøker restaurantene på vegne av Michelin-guiden kalles gjerne inspektører.
- Inspektørene skal være helt anonyme.
- Det er Michelin som skal betale for måltidene inspektørene spiser, aldri restaurantene.
Kilder: wikipedia og michelin