«Verdens beste kokk» mister Michelin-stjerne

NEDGRADERT: Guy Savoy mister en Michelin-stjerne i den nye Michelin-guiden.
NEDGRADERT: Guy Savoy mister en Michelin-stjerne i den nye Michelin-guiden.
Foto: JOEL SAGET / AFP
Yasmin Sfrintzeris
Yasmin Sfrintzeris

Den franske mesterkokken Guy Savoy mister sin tredje Michelin-stjerne.

Den franske mesterkokken Guy Savoy ble i november i fjor for sjette år på rad kåret til verdens beste kokk av La Liste.

Han er kjøkkensjef og eier av restauranten Guy Savoy i Paris. Siden 2002 har restauranten fått tre stjerner i den anerkjente Michelin-guidens - den høyeste utmerkelsen en restaurant kan få i guiden.

Mandag ble det kjent at restauranten mister den tredje stjernen i Michelin-guiden - noe det franske nyhetsbyrået AFP omtaler som en «sjokkavgjørelse».

– Dette er eksepsjonelle restauranter, så du kan forestille deg at disse avgjørelse er nøye vurdert, understøttet av flere besøk av våre inspektører gjennom hele året, sier Michelin-guidens internasjonale direktør Gwendal Poullennec.

Bakgrunnen for nedgraderingen til to stjerner blir ikke offentliggjort. Poullennec understreker at guiden ikke utelukkende benytter seg av inspektører fra Frankrike i disse avgjørelse, men også andre land.

Man må tilbake til 2019 - før pandemien - sist en fransk restaurant ble nedgradert fra tre til to stjerner.

– I kveld tenker jeg på teamet mitt og i morgen skal jeg snakke med dem. Vi har tapt kampen i år, men vi skal vinne den igjen neste år, sier Savoy i en uttalelse til AFP, ifølge avisen De Standaard.

Dette er Michelinguiden:

  • Michelinguiden er en serie bøker som årlig blir gitt ut av dekkprodusenten Michelin.
  • Guiden ble utgitt for første gang i 1900 – altså for 123 år siden.
  • Guiden er mest kjent for å dele ut èn, to eller tre stjerner til restauranter med særlig høy kvalitet. 
  • Restauranter kan også få utdelt en Bib Gourmand som betyr “god mat til en moderat pris”.
  • Det knyttes stor prestisje rundt det å få utdelt èn eller flere Michelin-stjerner.
  • Personene som undersøker restaurantene på vegne av Michelin-guiden kalles gjerne inspektører.
  • Inspektørene skal være helt anonyme.
  • Det er Michelin som skal betale for måltidene inspektørene spiser, aldri restaurantene.

Kilder: wikipedia og michelin

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?