Smaken av min jul: Marte Marie Forsberg

18. november 2022Aktuelt
JULEKOS: Fotograf Marte Marie Forsberg bor i en hytte på den engelske landsbygda.
JULEKOS: Fotograf Marte Marie Forsberg bor i en hytte på den engelske landsbygda.
Foto: Nina E. Rangøy / VG
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

For fotografen er det en helt spesiell juledrikk som gir henne skikkelig god julestemning.

Duften av granbar og røkelse, nystekte kaker og mammas bakst, en varm, krydret drikk. Smakene vi forbinder med jul er personlig.

I denne artikkelserien har vi snakket med fem matglade personer om hva som smaker jul for dem, minner, tradisjoner – og vi har fått deres beste juleoppskrift. Denne uken snakker vi med Marte Marie Forsberg.

Fotograf og kokebokforfatter Marte Marie Forsberg bor med mann og barn i en liten hytte på landet i England. I desember blander hun minnene fra sin oppvekst hjemme i Norge med britiske juletradisjoner.

– Hvilke smaker og dufter er jul for deg?

– Det er duften av granbar, som jeg tar med inn, og plasserer rundt i huset og på peishyllen. Muskat og nellik er krydre som er jul for meg. Mannen min er mixologist, så han bruker nellik i Eggnog, og det er så deilig. Muskat gir meg hyggelige, hjemlige minner. Både mamma og mormor brukte det mye i julen. Mamma lager for eksempel en kålstuing med muskat, som vi spiser til kjøttretter rundt jul.

– Hva er dine beste minner rundt jul og mat?

– Hjemme hos oss, da jeg vokste opp, begynte juletiden første desember. Desember var spennende, spesiell, hyggelig og varm. Vi spiste helt annerledes mat, og gledet oss til maten. I advent var søndagsmiddagene helt spesielle. Da satt vi sammen og spiste ulike julemåltid, hver søndag i advent.

Foto: Marte Marie Forsberg/@mate_marie_forsberg

– Juleminnene mine er mye rundt kjøkkenet. Mamma bakte kaker av flere slag. Hun hadde flere spesialiteter som hun roterte på å lage. Nå som jeg bor i England og er gift med engelskmann, har jeg lagt et part engelske elementer til det norske ribbemåltidet, som Yorkshire Pudding ved siden av ribben. Det er som en pannekakerøre som man heller i en glovarm form, som stekes, bobler og vokser seg over kantene. Og sprø «roast potatoes».

– Hvilke juletradisjoner rundt mat har du startet selv, og hva vil du videreføre?

– Vi hadde fire dager på rad med ulike julemåltid i oppveksten. Pappa har bursdag 23. desember, så da var det lutefisk, og så julemiddag 24., rester 25. og torsk 26. Jeg passer på å servere disse ulike rettene nå også.

MULLED WINE: Deilig og varmende mulled wine setter stemningen.
MULLED WINE: Deilig og varmende mulled wine setter stemningen.
Foto: Marte Marie Forsberg

– Her hvor vi bor nå, arrangeres det små, lokale hesteveddeløp på grønne fields i vintermånedene og tilskuere har med piknikkurver. Rundt jul, lager vi julepiknik, med britisk mat som scotch egg, og varm juledrikk på termosen, kanskje litt gløgg fra Norge om jeg er heldig, eller Mulled wine med appelsin og nellik, som er vanlig her. Det er en juletradisjon som jeg ikke vokste opp med, men som jeg setter stor pris på. Vi kler oss i tweed og gummistøvler, kjører Land Roveren dit, har piknik, ser på hestene, varmer hendene på Mulled wine og spiser scotch egg som er varme i midten.

– Siden vi feirer jul 25. desember her, går vi på pub 24. Alle vennene våre er der, og deres familier, vi tar en drink sammen, gjerne portvin, og synger julesanger. Det gjør vi mellom grøten med mandel, og før vi går hjem og er norske igjen, med julemiddag.

JULESTEMNING: Hva med å lage en koselig julepiknik?
JULESTEMNING: Hva med å lage en koselig julepiknik?
Foto: Marte Marie Forsberg

– Alt handler om mat hele desember, helt til nyttår, for meg. Det er kjøkken, peis, lange turer, matlaging og å være sammen: lage mat sammen, kose oss med lange måltider. Man spretter ikke opp og går fra bordet, men tar seg til til en runde til, dessert, en kopp te, litt oster. I julen føles det som alle har mer tid. Tiden står litt stille i desember.

– Hvorfor har du valgt denne oppskriften? Hva betyr den for deg?

– Når kulden setter inn her i England og regnet tar over for solen rett rundt desember, tennes peisene i hvert hus, cottage og pub her på landsbygda og det brygges Mulled Wine over åpen ild eller på ovnen. I kjeler landet over varmes god rødvin med litt krydder og ferske appelsiner. Kjelen står på lav varme og det lukter så godt i hele huset. Alle puber serverer også Mulled Wine i desember så det lukter jul fra 1. desember til juletreet tas ned.

Vil du lese mer om julemat, pynt og interiør? Kom i julestemning med VGs store julemagasin, som er i salg i dagligvarebutikker og i vår nettbutikk nå.

Publisert: 18.11.2022 kl. 13:27
Oppdatert: 23.11.2022 kl. 13:19


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?