Helgekos for en billig penge

SKILLINGSBOLLER: Vi har ikke regnet på hva en skilling er i norske kroner i dag, men stykkprisen på disse blir uansett ikke spesielt høy.
SKILLINGSBOLLER: Vi har ikke regnet på hva en skilling er i norske kroner i dag, men stykkprisen på disse blir uansett ikke spesielt høy.
Foto: Kristine Ilstad /Det søte liv
Hanna Haug Røset
Hanna Haug Røset

Slik koser du deg når du må spare på kronene.

Når matbudsjettet er strammere enn på lenge, er det selvfølgelig et fornuftig grep å kutte kostnadene til godteri og snacks.

Men for oss som mener det ligger mye livskvalitet, hygge og sosiale stunder i god mat, høres det utvilsomt ganske trist ut. Er dette virkelig tiden for å gi avkall på all kos?

Nei, mener vi, og har derfor samlet våre smarteste tips og beste oppskrifter til deg som vil kose deg i helgen – uten at det koster for mye.

I hvert fall hvis du er villig til å investere litt tid. Baking er en super helgeaktivitet nå på høsten og lager du for eksempel en langpannekake, kan du fryse ned deler og ha kosen klar til flere anledninger.

Det samme gjelder gjærbakst, som tåler frysing godt, og blir (nesten, la oss være ærlige) som nybakt etter en runde i ovnen.

Server hjemmebakte boller og varm sjokolade en høstkveld, og meld fra til oss om noen savnet smågodtet.

For å gjøre baksten så rimelig som mulig er det lurt å gå for enkle oppskrifter med råvarer du allerede har hjemme eller uansett får brukt opp.

Kaffeprisene har gått merkbart opp. Nå er det ikke bare take away-kaffen som koster, også kaffekoppen hjemme har blitt en større utgift.

For deg som ikke vil la noe gå til spille har vi hentet frem et genialt triks: Har du lagd for mye kaffe, frys den ned til isbiter.

Fyll et glass med kaffeisbitene og topp med melk. Tilsett eventuelt søtning og/eller krydder som kanel eller kardemomme og du har en deilig iskaffe til helgefrokosten eller som ettermiddagskos.

Restene kan selvfølgelig også settes i kjøleskapet, hvis du skal bruke dem relativt raskt.

Pizza kan lages i nærmest uendelige variasjoner, men blir aldri feil! Selve deigen er billig å lage, og bruker du pizzaen som en anledning til å være kreativ og få brukt opp rester, trenger fyllet heller ikke bli noen kostbar affære.

Lager du en enkel tomatsaus og fyller på med grønnsaker og andre rester fra kjøleskapet, blir osten den største utgiften.

Foretrekker du hvit pizza, kan vi anbefale en saus på rømme eller crème fraîche toppet med potetskiver. Det er kjempegodt sammen med for eksempel urter og gode biter av løk og sopp.

Perfekt for deg som har rester av melk eller andre meieriprodukter du trenger å få brukt opp. Nystekte sveler eller lapper faller i smak hos de aller fleste, og krever sjelden store innkjøp.

Sveler med natron trenger syre (kefir) for å bli luftige, men om du lager vafler er rommet for improvisjon stort. Bruk den melken, det melet og de meieriproduktene du har til rådighet.

Norge har ikke alltid vært den velstående nasjonen vi er i dag. Mange av våre mest tradisjonsrike retter er laget med enkle og rimelige råvarer, selv dessertene.

Disse klassiske dessertene er både rimelige å lage og deilig nostalgiske.

Pssst! Elise fra Tromsø har funnet nøkkelen til god og rimelig dagligvarehandel. Slik sparer hun tusenlapper hver måned, uten at det går utover kvaliteten (Dine Penger+)

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?