Ellen Irene Aabol: Lager mat for hundretusener av følgere

UNGE FANS:  Ellen Irene å fylle en slags storesøster-rollefor sine mange yngre følgere. – Jeg prøver å være den søsteren mange skulle ønske de hadde, men ikke har.
UNGE FANS: Ellen Irene å fylle en slags storesøster-rollefor sine mange yngre følgere. – Jeg prøver å være den søsteren mange skulle ønske de hadde, men ikke har.
Foto: Helge Mikalsen
Marianne Thorshaug Kristiansen
Marianne Thorshaug Kristiansen

Influencer Ellen Irene Aabol (21) drømte om å bli kjendis som 13-åring. Nå lager hun mat for flere hundre tusen Snapchat- følgere – fem dager i uken!

– Følgerne mine betyr alt for meg. Uten dem hadde jeg ikke kunnet holdt på med lidenskapen min. Hobbyen min er jobben min, sier Ellen Irene Aabol (21) og smiler bredt.

Influenseren sier hun når over 300.000 følgere via sine kanaler, og lager mat på Snapchat mandag til fredag. Det var helt tilfeldig at hun endte opp som matblogger.

Ellen Irene hadde lite å gjøre under første del av pandemien i fjor. Hun lurte på hva hun skulle fylle dagene med. En dag delte hun bilder av lunsjen sin på Snapchat.

– Jeg la ut en oppskrift på stekt ris. Det var litt sånn halvveis gjort, og jeg viste ikke engang hvordan den ble til slutt, men i løpet av natten doblet følgerne på Snapchat seg!

HOBBY TIL JOBB: I oppveksten fikk Ellen Irene lov til å eksperimentere på kjøkkenet hjemme, nå er det å lage mat jobben hennes på fulltid.
HOBBY TIL JOBB: I oppveksten fikk Ellen Irene lov til å eksperimentere på kjøkkenet hjemme, nå er det å lage mat jobben hennes på fulltid.
Foto: Helge Mikalsen

Noen dager senere bestemte Ellen Irene seg for å sjekke om det virkelig var matlaging som skapte så stor interesse.

– Da skjedde nesten det samme igjen, så da sto jeg plutselig der og lagde mat fem dager i uken, forteller hun.

I oppveksten fikk Ellen Irene lov til å eksperimentere på kjøkkenet hjemme, og da hun var 13 år, fikk jenta fra Moss lov til å lage mat på TV i et år i «Barnas Restaurant» på NRK. Nå har hun lagd sin egen kokebok, «Lyst på noe godt?».

– Det er veldig gøy! Det er fint om jeg kan inspirere andre til å lage mer mat. Foreldrene mine har alltid gitt meg lov til å være med på matlagingen. Det kan bli kaos og rot på kjøkkenet, men jeg tror det gjør at du får et bedre forhold til matlaging.

KOKEBOKFORFATTER: Raske og enkle, som denne fristende bowlen, er rettene Aabol deler. Nå har rettene hun deler blitt til kokebok.
KOKEBOKFORFATTER: Raske og enkle, som denne fristende bowlen, er rettene Aabol deler. Nå har rettene hun deler blitt til kokebok.
Foto: Helge Mikalsen

Rettene i boken er enkle å lage, og Ellen forteller at det går raskt fra du blir sulten til maten er ferdig.

– Jeg er ikke utdannet kokk, men når jeg liker noe, så går jeg hundre prosent inn for det. Den siste tiden har jeg vært nødt til å utfordre meg selv og skape egne ting, sier hun mens hun lager en frokostbolle med yoghurt, bær og frukt til fotograferingen.

– Bærekraft og kortreist mat er viktig for meg. Jeg mener det er best for alle parter. Jeg er også opptatt av å hindre matsvinn. Det er vanskelig med tanke på at jeg jobber med mat, men om jeg har for mye mat, gir jeg bort til naboene.

– Jeg er glad i oppmerksomhet, og har alltid likt å være i rampelyset. Da jeg var 13 år, var det kjendis jeg skulle bli. Jeg var heldig som hadde foreldre som sa ja til at jeg kunne gå på auditions – og derfor fikk komme på TV, mener hun.

KJENT FJES: Ellen Irene ble et kjent fjes for mange etter at hun deltok i MGPjr i 2015.
KJENT FJES: Ellen Irene ble et kjent fjes for mange etter at hun deltok i MGPjr i 2015.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Livet ble snudd på hodet etter at Ellen Irene deltok i MGPjr. i 2015 med sangen «Drømmeland».

– Det var en helt utrolig opplevelse å synge live for rundt én million mennesker. Jeg ble signert låtskriver og artist etter det, og var det i flere år. Det er fint å kunne gjøre forskjellige ting, så nå er jeg plutselig mat-influencer.

Med mange yngre fans, håper Ellen Irene å fylle en slags storesøster-rolle.

– Jeg prøver å være den søsteren mange skulle ønske de hadde, men ikke har. Sosiale medier er veldig gøy, men det er også mye skummelt. Å bidra til å guide andre gjennom det – og tenåringslivet generelt, det er veldig fint.

Selv takker hun foreldrene for at de har vært der for henne hele veien.

– Mamma og pappa har vært mine beste rådgivere. Til tross for at de ikke skjønner så mye av sosiale medier. Pappa var veldig stolt da han kom seg på «TikkTakk» og skrolla der, sier hun og ler.

– De har alltid vært så støttende, og om det er noe de ikke forstår, så spør de.

Aabol har vært en kjent person siden tidlig i tenårene. Hun er takknemlig for alle fine meldinger fra følgerne sine, men innrømmer at hun også opplever nettroll.

– Det er ikke bare gull og grønne skoger. Jeg hadde flere år hvor jeg tenkte jeg kunne børste av meg kritikken, men når du får høre noe over lang tid, går det etter hvert innpå deg. Jeg er positiv til konstruktiv kritikk som kan hjelpe deg å bli bedre, men kritikk for hvordan jeg ser ut, er unødvendig. Jeg er glad for at jeg har så fine folk rundt meg i hverdagen.

– Hva er ditt beste tips til noen som går rundt og bærer på en drøm?

– Jeg er veldig for å følge drømmene sine, men det kan være fint å ha en plan B mens du jobber mot plan A. Du må spørre mange ganger og få nei, men til slutt kan det hende at du får det jaet du håper på!

– Hvis 13 år gamle Ellen Irene hadde fått vite hva du gjør nå som 20-åring, ville hun vært fornøyd?

– Ja!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?