Tre gode oppskrifter med gresskar

28. oktober 2015Aktuelt
GRESSKAR + LAM = SANT: Kombiner to av de beste tingene høsten har å by på i en og samme gryte - lag lammegryte med gresskar! Foto: Aicha Bouhlou.
GRESSKAR + LAM = SANT: Kombiner to av de beste tingene høsten har å by på i en og samme gryte - lag lammegryte med gresskar! Foto: Aicha Bouhlou.

Aicha Bouhlou slår et slag for at vi kan bruke gresskaret til mer enn suppe og skumle Halloween-masker. Her deler hun tre av sine favorittoppskrifter med gresskar.

Tekst: Aicha Bouhlou

Grønnsaker spilte alltid en hovedrolle i hverdagsmaten vår da jeg vokste opp. Vi spiste ofte vegetariske måltider. Ikke som en bevist ideologisk handling, men mer som en akseptert nødvendighet. I en stor famille med syv barn er det dyrt å servere kjøtt til alle.

Vi kunne spise kylling, fisk og kjøtt i løpet av en uke, men alltid mest grønt. Utenom slaktetiden fungerte kjøtt hovedsakelig som smaksforsterker i grytene. Vi tenkte ikke så mye over det, for min mor var en magiker på kjøkkenet og kunne trylle frem de lekreste rettene uansett hva hun hadde tilgjengelig av råvarer.

Hun brukte også gresskar flittig. I couscous, gryter, taginer og supper. Eller ovnsbakt. Og til og med i melkesuppen vi ofte fikk til kvelds. Hun søtet grøten til ved å koke gresskar i melken før hun blandet dampende couscous i. Slik fikk vi deilig søt grøt som var proppet med næringsstoffer og vitaminer. For gresskar er sunt og kalorifattig.

Det finnes mer enn 800 typer gresskar, inkludert prydgresskarene som ikke egner seg til matlaging.Og de bugner mot oss fra butikkhyllene i disse dager. Vakre gresskar i forskjellige fasonger og farger.

Mange har allerede stiftet bekjentskap med gresskaret, og særlig gresskarsuppe i alle varianter er populær. Men gresskar er også et fint tilbehør, ovnsstekt eller som puré. Eller i en gryte med en annen av sesongens beste råvarer, nemlig lammet.

Her er tre deilige, helt forskjellige, oppskrifter med gresskar

Publisert: 28.10.2015 kl. 19:28
Oppdatert: 23.04.2020 kl. 12:39


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?