Derfor er valnøtter sunt

29. desember 2013Aktuelt
GODT: Yoghurt med honning og valnøtter gir en deilig smakskombinasjon av syrlig, søtt og crunchy. Foto: Terje Bringedal/VG
GODT: Yoghurt med honning og valnøtter gir en deilig smakskombinasjon av syrlig, søtt og crunchy. Foto: Terje Bringedal/VG
Hanne Kreutz-Hansen
Hanne Kreutz-Hansen

Hold deg i live med en neve valnøtter. De kan redusere faren for kreft og hjertesykdommer, og hjelper deg å stresse ned.

Mens ribbefettet renner, svoren knaser og pinnekjøttet legger seg tungt i buken, stiger det farlige kolesterolet i blodet og tetter igjen blodårene. Det er da du gjør lurt i å knekke deg en valnøtt eller sju.

De som spiser valnøtter minst tre ganger i uken reduserer risikoen for å dø av kreft eller hjerte- og karsykdommer med 45 prosent, ifølge en fersk studie utført ved Universitat Rovira i Spania.

I november bekreftet en annen studie, den største av sitt slag, noe av det samme:

Spiser du en liten håndfull miksede nøtter hver dag i 30 år, har du 20 prosent mindre risiko for å bli syk og dø, i forholdtil dem som ikke spiser nøtter. Risikoen for å dø av hjertesykdom gikk ned med hele 29 prosent.

Blant nøttespiserne var det dessuten flere slanke, enn blant dem som ikke spiste nøtter, viste studien fra Dana-Farber Cancer Institute ved Harvard School of Public Health, basert på data fra over 76 000 kvinner og 42 000 menn over 30 år.

Forskerne understreker at det ikke er noen automatikk i at nøtter alene reduserer risikoen for å dø tidlig.

Men man har lenge visst at valnøtter sammen med en hjertevennlig diett kan redusere blodtrykk og kolesterolverdier i blodet. Forskerne tror at de umettede fettsyrene, særlig omega-3 fettsyren alfa linolen, sammen med antioksidanter hjelper kroppen med å bekjempe farlig kolesterol, og sørger for færre betennelser og mindre oksidativt stress, som kan skade celler, organer og vev og føre til sykdom.

Nå har amerikanske forskere ved Penn State University også funnet at valnøttene hjelper det gode kolesterolet med å fungere mer effektivt i å frakte og fjerne overflødig kolesterol fra kroppen.

OST OG NØTT: Godt-Jon bruker gjerne valnøtter i ostesmørbrødet sitt med gorgonzala og fiken. Klikk her for oppskrift. Foto: Jon Krog Pedersen/VG
OST OG NØTT: Godt-Jon bruker gjerne valnøtter i ostesmørbrødet sitt med gorgonzala og fiken. Klikk her for oppskrift. Foto: Jon Krog Pedersen/VG

Selv aperkan knekke nøtter. Vi har gjort det siden tidenes morgen, ja, det var trolig nøttene som i sin tid fikk oss til åreise oss opp på to ben, tror forskerne ved GW Columbian College of Arts and Sciences. Slik at vi kunne strekke ossopp og plukke nøtter fra trærne, og bruke armene til å bære dem med oss.

Arkeologer har funnet valnøttskall i Sør-Frankrike som trolig er 17.000 år gamle, og for 7000 år siden var folk i god gang med å dyrke valnøttrær. Men det var først med de gamle grekerne og romerne at valnøtter bredde om seg som en viktig handelsvare. I 1770 tok fransiskanerprester nøttene med seg til California, som i dag står for store deler av valnøttproduksjonen i verden.

Hele 60 prosent av valnøtten er fett. Men i motsetning til mye annen fet mat, er dette fettet altså sunt.

En rekke studier de siste årene har vist en sammenheng mellom nøttene og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes type to og kreft i prostata, tykktarm og bryst.

- Sunne oljer og nøtter i kosten øker mengden antioksidanter i blodet, reduserer insulinet og betennelser i kroppen, noe som kan hemme utviklingen av kreft, sier postdoktor Erin L. Reichman, avdeling for epidemiologi og biostatistikk ved University of California, San Francisco til forskningstidsskriftet Science Daily.

Har du ennå ikke tatt frem nøtteknekkeren?

Da kan det være greit å vite at også sæd nyter godt av en nøtt eller to. Sædcellene til valnøttspisende menn beveger seg nemlig bedre og har sterkere form og oppbygning, enn hos menn som ikke spiser nøtter, i følge forskning ved University of California.

Men til deg som blir litt ivrig i godteskålen: Sju om dagen er nok.

FAKTA:

Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG
Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG

Valnøtter er på andreplass på listen over antioksidantrike matvarer, nest etter nyper, i følge professor Rune Blomhoff, avdeling for ernæringsvitenskap, Universitet i Oslo.

Valnøtter og valnøttolje i kostholdet kan sette kroppen i bedre stand til å takle stressende situasjoner, antyder en studie ved Penn State University i USA. Blodtrykket ble lavere i hviletilstand, men også når deltagerne ble utsatt for stress.

En liten neve valnøtter kan beskytte mot veksten av svulster i prostata, viste en ny studie på mus ved University of Texas Health Science Center San Antonio.

Valnøtter som del av kostholdet kan redusere risikoen for å utvikle brystkreft med opp til 50 prosent, antyder studier fra Marshall University i West Virginia.

Waldorf-salaten ble funnet opp av Oscar Michel Tschirky, som var hovmester ved New Yorks Waldorf Astoria Hotel fra 1893 til 1943. Salaten ble første gang servert under åpningen av hotellet og de opprinnelige ingrediensene var epler, stilkselleri og majones. Etter hvert ble valnøtter også inkludert.

Over 60 prosent av valnøtten er fett og 15 prosent er proteiner. I tillegg byr den på vitamin A, B, C, kobber, jern, magnesium, kalium, selen og sink.

Publisert: 29.12.2013 kl. 09:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?