Til hovedinnhold

Nå kommer de norske jordbærene

4. juni 2020Aktuelt
DE ALLER FØRSTE: Jordbærbonde Arnstein Pollestad er klar for å sende årets første jordbær, av typen «Flair», ut på markedet på lørdag. Foto: Privat.
DE ALLER FØRSTE: Jordbærbonde Arnstein Pollestad er klar for å sende årets første jordbær, av typen «Flair», ut på markedet på lørdag. Foto: Privat.

I dag plukkes de første jordbærene for salg hos jordbærbonde Arnstein Pollestad i Dilling. Endelig kan vi kjøpe norske jordbær i butikk over store deler av landet, men hva blir prisen i år?

Jordbærbonde Arnstein Pollestad fra Årefjorden ved Moss er nå klar for å sende sine første jordbær ut på markedet. Fredag går jordbærplukkerne til aksjon.

– Lørdag blir jordbærene å kjøpe på våre egne utsalgssteder lokalt i Moss, forteller Pollestad til Godt.no.

– Hva blir prisen på de søte røde?

– Jeg bestemte meg nettopp for 75 kroner per kurv, sier Pollestad og fortsetter:

– Det er ikke ille, tenk bare på hva en cola koster, sier han.

BÆRGODT: Du trenger ikke noe tilbehør, årets første jordbær er best rett fra åkeren eller kurven. Foto: Erik Haugen Aspaas/VG.
BÆRGODT: Du trenger ikke noe tilbehør, årets første jordbær er best rett fra åkeren eller kurven. Foto: Erik Haugen Aspaas/VG.

I butikk nå

Jordbærbonden har 200 mål jordbærplanter, men regner med å høste rundt fire mål fredag 5. Juni. Jordbærsesongen starter altså nå og strekker seg frem til rundt 10.-15. august - hvis alt går som det skal.

Kommunikasjonssjef i Meny-kjeden, Nina Horn Hynne, kan bekrefte at norske jordbær nå også er på plass i mange butikker rundt om i landet og nevner Rogaland, Telemark, Hordaland, Oslo og Agder-fylkene.

– Men ikke i absolutt alle butikkene, presiserer Hynne, og sier det er lite jordbær å finne i Midt-Norge og Møre foreløpig.

– Og prisen i butikkene?

– Den varierer jo, men akkurat i dag, 4. juni koster en kurv 79,90, sier Hynne.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen bekrefter også bær i butikk.

– Litt avhengig av hvordan regnet som er meldt i helgen påvirker jordbærene, så vil det bli mer i neste uke, sier Søyland.

Den norske jordbærsesongen varer fra juni til august-september, og de har begynt å plukke i både Vestfold, Østfold og Rogaland, opplyser Bama.

– Foreløpig er volumene små, og bærene sendes direkte til lokale butikker. Vi regner med at de fleste har tilgang til fantastiske norske jordbær rundt St.Hans, sier kommunikasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Måtte redde jordbærene

Våren og forsommeren har vært perfekt for jordbærdyrking, forteller jordbærbonden. Men i 17. mai-uken så det ut som om hele sesongen kunne gå i vasken, da været plutselig slo om og det ble iskaldt.

– Vi berget plantene med å dekke dem til med doble duker og vannet om natten, sier bonden, men det var på hekta at avlingen ble reddet.

Heldigvis gikk det bra!

På jordbærgården ved Årefjorden har han fire sorter jordbærplanter: Flair, Corona, Flores og Malvina. Den tidligste sorten er Flair og så følger Corona.

I JORDBÆRÅKEREN MED MORFAR: Jordbærbonde Arnstein Pollestad sjekker avlingen sammen med barnebarnet Solveig, her seks måneder. Foto: Privat.
I JORDBÆRÅKEREN MED MORFAR: Jordbærbonde Arnstein Pollestad sjekker avlingen sammen med barnebarnet Solveig, her seks måneder. Foto: Privat.

Spiser en kilo om dagen

– Og kvaliteten på bærene, den er bra nå?

– Ja, jordbærene smaker helt fortreffelig nå. Søte og gode, lover Pollestad, som regner med at han spiser rundt en kilo jordbær per dag i sesongen.

– Det er både kvalitetskontroll og fordi jordbær er det beste jeg vet. Og når jeg kommer hjem etter en lang dag på åkeren, har vi alltid jordbær til dessert, ler jordbærbonden.

– Du går aldri lei?

– Niks. Aldri! Jordbær er selve sommeren for meg. Når jordbærene kommer er det sommer, sier Pollestad.

Artikkelen fortsetter under oppskriften.

Trygge jordbær

– Noen er bekymret i år for om de kan bli smittet av coronaviruset ved å spise jordbær. Hva sier du til dem?

– Mattilsynet sier at det blir man ikke, sier jordbærbonden, så vi føler oss ganske sikker på det. På hjemmesidene til Mattilsynet står det at det er ingenting som tyder på at man kan bli smittet av coronaviruset via mat.

– I forbindelse med coronautbruddet er det utarbeidet en egen smittevernveileder for produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet som fokuserer på nettopp det å redusere spredning av coronavirus. Risikoen for å bli smittet med covid-19 når du spiser jordbær er dermed liten, opplyser Mattilsynets pressevakt til Godt.no og minner om:

– Du bør uansett alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem.

– Vi tenker alltid på at jordbærene skal være friske og trygge og spise, uavhengig av coronaen. Derfor har vi bare friske folk på jobb og de plukker med hansker, sier Pollestad.

Ble du inspirert? Se alle de fristende jordbæroppskriftene våre.

Publisert: 04.06.2020 kl. 15:34
Oppdatert: 04.06.2020 kl. 15:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?