Lise Finckenhagens middagstips: Hvit fisk til hverdags og fest

LEKKERT: Kveiten er perfekt hvis du skal invitere til fest – eller bare kose deg litt ekstra på hjemmebane. Foto: Krister Sørbø/VG
LEKKERT: Kveiten er perfekt hvis du skal invitere til fest – eller bare kose deg litt ekstra på hjemmebane. Foto: Krister Sørbø/VG
AvLise FinckenhagenogKrister Sørbø

Torsk, sei og kveite står i sentrum av denne ukens matspalte med Lise.

Ovnsbaking må jo være den enkleste, mest takknemlige og minst stekeos-dannende måten å tilberede fisk på. Bare gni fisken inn med litt olivenolje, dryss over en god klype salt, krydre lett med pepper og inn i ovnen med den. Som utgangspunkt kan du bake ved 180 grader, men enkelte fiskesorter som for eksempel kveite, har godt av litt lavere temperatur for ekstra saftighet. La fisken heller få et minutt for lite enn et for mye (den vil «trekke» ferdig når det kommer ut av ovnen og får hvilt et par minutter). Fiskekjøttet er klart i det øyeblikket det flaker seg ved et lett trykk med baksiden av en skje.

Torsk med chili, hvitløk, lime, koriander, sprøstekt løk og peanøtter er en super hverdagsrett som er like enkel som den er saftig – selv med et ganske så «fancy» utseende.

Seifileten fortjener å bli løftet frem fra glemselen, denne gangen på toppen av stekte poteter og små tomater og overøst med varmt kryddersmør.

Er det duket for fest er kveiten verdt å satse på. Toppet med smørsaus proppfull av rogn og gressløk blir den et naturlig valg for festlige anledninger, enten de er små eller store.

Og felles for dagens hvite fisker er som sagt at de alle er tilberedt i ovn – helt enkelt, veldig godt og helt uten stekeos og «fiskelukt» i huset!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?