Til hovedinnhold

Ti ting du kanskje ikke visste om pizza

30. juli 2019Aktuelt
EN FAVORITT: Folk elsker pizza, og vi nordmenn spiser masse av det. Denne pizzaen er Lise Finckenhagens pizza med blomkålbunn - finn oppskriften lenger ned i saken. Foto: Christian Brun/VG
EN FAVORITT: Folk elsker pizza, og vi nordmenn spiser masse av det. Denne pizzaen er Lise Finckenhagens pizza med blomkålbunn - finn oppskriften lenger ned i saken. Foto: Christian Brun/VG
Melina Pambou Sundfør
Melina Pambou Sundfør

Vet du hva verdens dyreste pizza koster? Svaret på dette og andre morsomme ting om pizza får du her.

Vi har tidligere skrevet om ti ting du kanskje ikke visste om kaffe, softis og bacon. Nå er det pizzaen som skal til pers.

For er det én matrett de aller fleste har vært borti så er det nok pizza. Fint lite slår et rykende ferskt stykke med god ost og alt annet tilbehør du måtte ønske.

Her er ti ting du kanskje ikke visste om pizza:

1. Nordmenn elsker frossenpizza. I 2018 ble det solgt i overkant av 26 100 tonn pizza i Norge, noe som tilsvarer i underkant av fem kilo per innbygger. Norge topper listen over konsum av frossenpizza per innbygger.

2. Det er skapt mye debatt om hvor pizzaen har sitt opphav fra. Noen historikere mener grekerne og egypterne lagde flatbrød på 700-tallet, men andre mener at den tradisjonelle pizzaen vi spiser i dag har sitt opphav fra Napoli i det 18. århundre.

3. I Russland spises det en pizza kalt «Pizza Mockba» bestående av tunfisk, sardiner, laks, makrell, rød sild og løk. I tillegg serveres denne pizzaen vanligvis kald. Høres dette ut som en pizza for deg?

4. I 2017 ble måten å lage pizza på i Napoli lagt til i UNESCOs liste over immateriell kulturarv. «Pizzaiuolo», som pizzatradisjonen i Napoli kalles, er en av 38 kulturelle fenomener som har fått UNESCO-status.

5. På restauranten Industry Kitchen i USA selger de verdens dyreste pizza, ifølge Guinness World Records. Den koster intet mindre enn 2700 USD (omlag 23 648 NOK), og blir toppet med foie gras, trøfler, kaviar - og 24 karats gull.

6. I en undersøkelse gjennomført av det britiske selskapet YouGov, kom det fram at den mest populære pizzatoppingen er pepperoni. Ifølge undersøkelsen svarte 52 prosent av de spurte amerikanerne at pepperoni er en av deres favoritter.

7. I 1962 puttet greske Sam Panopoulos ananas på pizzaen for å tiltrekke kunder til en av sine restauranter i Canada. Han ga pizzaen navnet «Hawaiian pizza» etter merket på den hermetiske boksen med ananas som ble brukt på pizzaen. Hvorvidt ananas passer på pizza er blitt kalt «den mest splittende matrelaterte debatten i verden».

8. Verdens største pizza er målt til 1261.65 kvadratmeter. Rekorden ble satt i Roma, Italia 13. desember 2012 av Dovilio Nardi med flere. Pizzaen ga de navnet «Ottavia» og den var glutenfri.

9. Ryktene vil ha det til at pizza margherita er oppkalt etter Dronning Margherita av Savoy. På besøk i Napoli fikk hun servert pizza av den berømte pizzabakeren Raffaele Esposito, som da oppkalte pizzaen etter dronningen.

10. I en rapport fra Ipsos i 2017 som kartla nordmenns middagsvaner kom det fram at pizza er Norges største middagsrett hver eneste dag hele uken. Funn fra «Middagsdagboken 2017» viste at i løpet av en uke har 50 prosent av alle nordmenn spist pizza minst én gang.

Publisert: 30.07.2019 kl. 16:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?