Tips til hverdagsmat: Juks deg til kjappe familiemiddager
Mammablogger Susanne Kaluza deler noen av sine beste triks og oppskrifter for en enklere middagshverdag.
Blogger, redaktør, journalist, foredragsholder, spaltist, produktutvikler og forfatter - Susanne Kaluza har mange hatter og enda flere jern i ilden. Hun er også kokebokforfatter av «Juksekokeboka», som skal være et inspirerende hjelpemiddel til enkle og smakfulle løsninger i en stressende hverdag. Også kalt «juks».
– I utgangspunktet er jeg utrolig glad i å lage mat, men i en situasjon med to små barn og hvor begge foreldrene har hektiske jobber ble det vanskelig å lage alt fra bunnen av alltid. Jeg koser meg gjerne med å bruke noen timer på kjøkkenet, men med en treåring og en seksåring som henger i buksebena er det også gull verdt å kunne ta noen snarveier, forteller Kaluza.
I 2012 sluttet Kaluza som journalist i Dagbladets Magasinet for å utvikle nettsiden og Susannekaluza.com. Hennes forrige bokutgivelse «I Boks - Den lille matpakkeboka» ligger fremdeles høyt opp på salgslistene. Bakgrunnen for hele prosjektet med «Juksekokeboka» er en ringperm full av velprøvde oppskrifter fra en travel hverdag.
– Ettersom jeg prøvde nye oppskrifter, samlet jeg på de jeg var fornøyd med, så når blodsukkeret var lavt hadde jeg en god bunke som jeg visste fungerte. Disse har jeg nå samlet i juksekokeboka, sier Kaluza.
Ifølge Kaluza var noe av poenget med å lage «Juksekokeboka» å senke terskelen for matlaging i hverdagen.
– Dette er veldig folkelig og usnobbete mat. For eksempel så vet jeg godt at kokker vil si at det ikke tar mye tid å lage en blomkålsuppe, men det tar enda kortere tid og krever færre ingredienser å "pimpe" opp en posesuppe, mener Kaluza.
Det er her juksingen kommer inn i bildet. Boken er full av kontroversielle uttalelser om posesuppe og annen styggedom.
– Å bruke posesuppe som utgangspunkt er helt greit en gang i blant, og med et par triks lager du blomkålsuppe som jeg lover smaker fortreffelig, lover Kaluza.
I tillegg til å være en hendig liste med snarveier inneholder Juksekokeboka også en del utradisjonelle anbefalinger.
– Jeg har gått igjennom og laget en liste over ferdigprodukter som kan være gull å ha stående i skapet. Ferdiglaget pastasaus på glass, for eksempel. Jeg har gått gjennom innholdslisten på de forskjellige produktene og sett hvilken produsent som har mest tomater og minst bøll i seg. For eksempel har et av billigmerkene en ferdig pizza margharita til 14,90. Slike ting er helt gull å ha som utgangspunkt i en hektisk hverdag. Pizza i en fei, sier Kaluza.
– Er det din egen produktivitet som er årsaken til at du må ty til juks?
– Hehe, jeg har jobbet hardt siden jeg fikk min første lørdagsjobb som tenåring. Tolvtimers vakter, opp klokken fem og alt det der. Jeg tok meg alltid tid til å lage god mat, men da barna kom måtte jeg velge om jeg ville slite meg ut eller finne noen snarveier. Jeg valgte å senke skuldrene, og likevel spise god mat.
Oppskriftene er i følge Kaluza ikke myntet spesielt på småbarnsfamilier, men er tenkt å være et verktøy for alle som ikke har, eller ønsker å bruke like mye tid på matlaging.
– Oppskriftene kan tilpasses både kresne treåringer, folk som ikke spiser mye kjøtt eller faren min på 77 år. Han er enda særere i matveien, sier Kaluza.
Boken er delt inn i kapitler som «Fisk», «Supper» og «Mikrobølgeovn».
– Finnes det et kapittel som kanskje heter «Pappas kjøttfest» eller noe?
– Hehe, jeg har med en oppskrift på tomatsuppe som kan lages i flere versjoner: En barnevennlig til middag, og så kan man fylle på med vodka og tilbehør og lage «bloody mary-suppe» til gutta senere på kvelden, sier Kaluza.
FEM «JUKS» FRA KALUZA
Nedenfor kan du lese noen av Susanne Kaluzas utvalgte snarveier og «jukseoppskrifter»:
– Denne retten kan toppes akkurat som når du lager pizza. Alle kan få sitt hjørne med det de liker.
– Her kan du med enkle grep pimpe opp posesuppen.
– Lett å tilpasse både vegetarianere og familie.
– Ferdiglaget butterdeig kan brukes til mye godt.
– Isburgere til dessert er kjempeenkle å lage, og morsomme å spise.
Del dine beste hverdagsmiddager med #godtno på Instagram, og vi plukker dem ut til forsiden vår.
Publisert: 16.09.2013 kl. 07:41
Oppdatert: 19.08.2014 kl. 08:33
Lag deg en gratis konto