Til hovedinnhold

Ferie på Kreta? Fem matretter du MÅ smake på Hellas' største øy

30. juni 2014Aktuelt
GODE SMAKER: Den greske kjøttgryten stifado er blant rettene som bør spises på ferie i Hellas. Foto: NTB Scanpix/Magnar Kirknes/VG
GODE SMAKER: Den greske kjøttgryten stifado er blant rettene som bør spises på ferie i Hellas. Foto: NTB Scanpix/Magnar Kirknes/VG

Dropp burgerne og club sandwich på neste Kreta-ferie. Vi har plukket ut den beste greske maten du bø utforsøke i sommer.

Selv om det er fort gjort å havne i turistfellene ved å bare spise det trygge og kjente, er sommerens ferie en ypperlig anledning til å smake på den autentiske maten på reisemålet.

KRETA-FRELST: Forfatter Tove Nilsen kaller den greske øya et kulinarisk paradissamfunn på grunn av alle de flotte råvarene. FOTO: Janne Møller-Hansen
KRETA-FRELST: Forfatter Tove Nilsen kaller den greske øya et kulinarisk paradissamfunn på grunn av alle de flotte råvarene. FOTO: Janne Møller-Hansen

De fleste av oss har et visst forhold til gresk mat, og har kanskje prøvd å lage hjemmelaget moussaka og tzatziki. Det greske kjøkken er preget av gode råvarer basert på sesong.

Forfatter og Kreta-ekspert Tove Nilsen har reist fast til Kreta i en årrekke, og har skrevet boken

«Kreta-døgn». Hun sier hun elsker stedet både på grunn av den vakre naturen, de gjestfrie og vennlige folkene, og såklart maten.

- Kreta er et bondesamfunn som er fryktelig gode på de råvarene de har, som lam og friske grønnsaker. I tillegg var det et fiskersamfunn fra gammelt av, så langs kysten er det masse utrolig sjømat, forteller Kreta-entusiasten.

Prøv det lokale

Nilsen sier feilen folk flest ofte gjør er å bare bestille maten det er bilde av på turistrestauranter. Hun tipser derfor om å heller for eksempel prøve meze, eller mezedes, som er greske småretter.

- Meze er veldig enkel men sofistikert mat, som er laget av ferske gode råvarer. Dette er virkelig kortreist mat, sier Nilsen.

Kreta byr dessuten på mat som er sunnere enn de fleste andre stedene i verden. Den fruktige øya bugner av et variert og spennende utvalg av grønt, som er noen av de viktigste ingrediensene i det kretiske kjøkkenet. De aromatiske urtene brukes ofte for å oppgradere selv de vanligste rettene.

Salig i soloppgangen

Meieriprodukter som kretiske oster og yoghurt, samt det lokale kjøttet er velsmakende og et must på turen.

- Det å spise frokost i soloppgangen er helt utrolig. Særlig hvis du spiser gresk yoghurt med honning som du vet kommer fra timiantuene rett bak deg i fjellet, sier Kreta-ekspert Nilsen.

Hjemmelaget gjærbakst, olje og søtsaker dekket med honning og druesaft er også greske spesialiteter som bør smakes i løpet av ferien.

Og som et ekstra tips forteller forfatteren om sitt favorittspisested på hele Kreta.

- Jeg drar ofte til en liten by sør på Kreta som heter Paleokhora. Der er det en fantastisk fiskerestaurant som heter Caravella, hvor man spiser fisk som nettopp er trukket opp med beina ute i vannet under fjellet. Et stort fiskefat fra Caravella og en iskald flaske hvitvin - det er livet, det.

Sjekk ut vår liste over fem herlige retter du ikke kan gå glipp av på Kreta:

1. Pilaffris

Til de tradisjonelle kretiske matrettene hører først og fremst den kretiske pilaffen, som serveres til kjøtt. Pilaff er ris som freses raskt i olje sammen med finhakket løk før det kokes i kjøttkraft som for eksempel hønsebuljong.

- Pilaffris er kreternes festmat, og er en skikkelig smaksbombe. Hvis de skal ha bryllup eller be deg på det beste de har, byr de deg på pilaffris, forteller forfatter og Kreta-entusiast Tove Nilsen.

Risretten kommer opprinnelig fra Sør-Asia og Perserriket, men som har spredt seg til Sør-Europa og Midtøsten. Tilbehøret varieres etter smak.

2. Stifado

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Stifado er opprinnelig en gresk gryte laget med kalvekjøtt, som smaker ekstra godt hvis du skulle være så uheldig å oppleve noen uværsdager. Gryten er krydret med nellikspiker, laurbærblad, kanel og kokt i rødvin.

- Stifado er kjempegodt, og spesielt sausen er helt nydelig. Den er laget av en herlig blanding av krydre, som nesten kan minne litt om julekake siden både kanel og kardemomme ofte brukes, forteller Nilsen.

3. Loukoumades

FOTO: KRISTER SØRBØ/VG
FOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Disse små, friterte godsakene er en gresk variant av donut eller smultringer, som serveres med et dryss honning og kanel. De er formet som små boller og er populære både som snacks, dessert og gatemat i Hellas året rundt.

4. Syltede valnøtter

Foto:Terje Bringedal/VG
Foto:Terje Bringedal/VG

- Hvis du reiser på biltur med en kreter, vil han eller hun alltid peke ut oliven- og nøttetrærne. Kretere er stolte av dem, og sier de lever i et paradis siden alt vokser hos dem. Derfor blir man ofte bydd nøtter, gjerne tilberedt med noe søtt, forteller forfatteren.

Syltede valnøtter er en kretisk spesialitet som serveres som noe «søtt på skjeen» og gjerne sammen med et glass vann som en velkomst. Valnøttene er også et godt følge til ost, eller som topping på gresk yoghurt.

Fun fact: Det engelske ordet for godteri, candy, er oppkalt etter den kretiske turistbyen Chania, siden byen var berømt for både honning, søtsaker og glaserte nøtter.

5. Marinert fetaost

FOTO: KRISTER SØRBØ/VG
FOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Gresk feta er den mest tradisjonsrike, hvite osten fra Hellas. Osten er produsert av fåre- og geitemelk. Fetaost er ikke ukjent her hjemme i Norge og er et fast følge i gresk salat, men i Kreta finnes det mange marinerte varianter av feta som gir ekstra god smak til osten.

- Jeg elsker feta, og på Kreta finnes det så mange forskjellige varianter at man garantert finner sin favoritt. Marinert fetaost blir gjerne servert som forrett eller ved siden av de andre rettene, forteller den matglade forfatteren til Godt.

Nilsen forteller at hun før pleide å se at folk plukke friske urter i veikanten, som da gjerne ble brukt til å krydre fetaost.

- De bruker ofte de urtene som er friske akkurat den dagen, og den gode urtesmaken passer kjempebra med fetaost.

Kreta:

Den greske øya Kreta er et av de mest populære reisemålene blant nordmenn, og har vært på reisebyrået Ticket.nos topp tre-liste over sommerens mest besøkte reisemål i flere år.

Særlig Chaniakysten og Rethymnon er veldig populære reisemål, samt de mer eksklusive resortene på østkysten.

Kreta ligger sør for Hellas, og er landets største øy.

Kilde: Ellen Wolff Andresen, markeds- og analysesjef ved Ticket.no, SNL.

Hvilken mat synes du er best på ferie? Del tips i kommentarfeltet under!

Publisert: 30.06.2014 kl. 08:47
Oppdatert: 18.07.2016 kl. 10:28


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?