Her er alle oppskriftene du trenger til julemiddagen
Ribbe, pinnekjøtt, tilbehør og juledessert - Godt gir deg våre beste oppskrifter til julaften.
Den store julemiddagen nærmer seg med stormskritt. Har du lagt en ribbeplan allerede eller lagt pinnekjøttet til utvanning er det ingen grunn til å stresse. Ligger du bak skjema er det heller ikke for sent å ro julemåltidet i havn.
Godt har nemlig samlet våre beste juleretter, slik at du forhåpentligvis finner alle oppskriftene du trenger til julemiddagen uten pustebesvær eller stor panikk. God jul!
Noe av det viktigste med ribba er den sprø svoren, men det er ikke så vanskelig som mange skal ha det til. Ribba får best resultat ved å krydres noen dager i forveien, men det går fint an å gjøre det rett før den skal stekes også.
Husk å rute opp svoren før ribba går i ovnen - det er enkere å få til hvis du for eksempel bruker tapetkniv. Visste du forresten at du kan koke ribba? Da er du garantert sprø svor!
Tradisjonelt tilbehør hører selvsagt til juletallerkenen, og er best når den er hjemmelaget. Ønsker du en ekstra piff på rødkålen i år, har Lise Finckenhagen en enkel og deilig oppskrift på rødkål med fiken og smak av jul. Den smaker helt nydelig til ribbe med salt og god sjysaus.
Hvis du heller er mer lysten på tradisjonell rødkål, foreslår vi denne klassiske oppskriften. Men husk at den krever 12-14 timers trekketid før koking.
Ingen ribbe uten surkål. Den sursøte smaken balanserer den feite ribba perfekt. Dette gjør den til ribbas perfekte følgesvenn.
Skal du spise pinnekjøtt på julaften, har du kanskje allerede notert ned å huske å legge det salte kjøttet i kaldt vann i forkant. Har du imidlertid dårlig tid, gir lunkent vann raskere utvanning.
Hvis du våkner med et sjokk på julaften og innser at du har glemt å legge pinnekjøttet i vann, kan middagen fortsatt reddes: Legg pinnekjøttet i en kjele med vann, og kok opp på lav varme. La kjøttet trekke til det slipper beina, og vips - julemiddagen er i boks.
Pinnekjøttmåltidet blir forøvrig ikke komplett uten kålrabistappe.
Tradisjonell lutefisk serveres gjerne med ertepuré, bacon, ribbefett og sennepssaus. Bare husk å beregne nok fisk per person - den krymper mye uinder tilberedning.
Enten den skal serveres til nissefar eller deg selv, hører hjemmelaget risgrøt julen til. Ikke la deg skremme av den lange koketiden - det er enkelt å lage, og kjempegodt.
Den perfekte avslutningen på julemåltidet er en deilig riskrem med frisk bærsaus. Dette er desserten alle kan få til, enten du «jukser» med ferdiggrøt eller lager den selv.
Hjemmelaget bærsaus er derimot obligatorisk, og det er slettes ikke vanskelig å få til:
Multekrem er også en juledessert som i flere hjem. Sjekk ut Lise Finckenhagens oppskrift på multekrem med vanilje og krokan her.
Selv om det sies at det skal serveres syv slag til jul, kan det være vel så godt med bare noen krumkaker eller pepperkaker. Det enkle er tross alt ofte det beste.
Det er viktig å ha noe ekstra å kose seg med til kaffen etter måltidet. Hva passer vel bedre da enn hjemmelagde brente mandler?
Tenk så flott å kunne imponere gjestene med denne lekre og friske julepunsjen! I tillegg til at den smaker fortreffelig, er den superpraktisk: Punsjen kan lages dagen i forveien, og står bare og godgjør seg til du og gjestene er klare.
Hvis du heller er lysten på noe mer tradisjonelt, kan kanskje Lise Finckenhagens hjemmelagde julegløgg falle i smak.