Til hovedinnhold

Enkle tips for den beste fruktsalaten

FRUKTIG: En ordentlig god fruktsalat er en fryd for både ganen og øyet med balanserte og gode smaker. Foto: Sara Johannessen/VG
FRUKTIG: En ordentlig god fruktsalat er en fryd for både ganen og øyet med balanserte og gode smaker. Foto: Sara Johannessen/VG

Fruktsalat blir fort litt bedre med søte bær, kesam, vaniljesaus eller nøtter. Her får du tips til hvordan du kan forvandle den søte salaten til vårens beste dessert.


Se for deg søte jordbær, crispy druer, og syrlig ananas i en herlig blanding. Fruktsalat er rett og slett utrolig godt. I tillegg er det et friskt og deilig alternativ både som mellommåltid, dessert eller litt kveldskos til siste episode av favorittserien, nå som dagene blir varmere.

Fruktsalat er forøvrig også en smart måte å få barna til å spise mer frukt. En studie gjennomført av Cornell University i USA viste at barn foretrekker oppskåret frukt: Antallet elever som spiste over et halvt eple, steg med hele 73 prosent hvis eplet var delt i biter.

Som en bonus er selvfølgelig den friske og søte salaten kjempesunn og stappfull av vitaminer, mineraler og antioksidanter, som hjelper kroppen med å fungere.

Det kan imidlertid fort bli kjedelig kun å kutte tilfeldig frukt i biter og slenge det i en skål. Det finnes nemlig enkle grep du kan gjøre for å løfte fruktsalaten fra en traust affære til smakfull sommerkos.

Inspirert av det amerikanske matnettstedet Yumsugar, har Godt laget en liste med ti tips for perfekt fruktsalat:

Bruk frukt og bær som er i sesong

FRISKT: Norske bringebær smaker helt fantastisk, og er i sesong i juli og august. Foto: Magnar Kirknes/VG
FRISKT: Norske bringebær smaker helt fantastisk, og er i sesong i juli og august. Foto: Magnar Kirknes/VG

Selv om man i dag finner mange typer frukt i butikken hele året rundt, er norsk frukt og bær spesielt godt. Lange, lyse dager og et relativt kjølig klima gir blant annet de norske jordbærenelenger modningstid. Dette er med på å skape den karakteristiske, søte smaken. I løpet av sommermånedene, kan man se frem til norske godsaker som plommer, blåbær, bringebær, og etterhvert også epler. Kjempegodt alene - supergodt i fruktsalat.

La bær stå i romtemperatur før servering

HERLIG SØDME: Sommeren er ikke det samme uten smaken av søte jordbær. Unngå derfor å ha dem i kjøleskapet for å få frem den gode smaken. Foto: Jan Ovind/VG
HERLIG SØDME: Sommeren er ikke det samme uten smaken av søte jordbær. Unngå derfor å ha dem i kjøleskapet for å få frem den gode smaken. Foto: Jan Ovind/VG

Friske bær mister den gode smaken når det står for kaldt. Ta derfor jordbærene, blåbærene eller bringebærene ut av kjøleskapet noen timer før det skal serveres. Ifølge informasjonssjef i Frukt.no, Britt Kåsin, kommer aromaen og smaken mye bedre frem når det har fått stått litt på kjøkkenbenken.

Pass på at frukten har riktig modningsgrad

PASSE MODEN: Hverken en hard, grønn og umoden eller overmoden og brun banan smaker godt i fruktsalaten. Foto: Magnar Kirknes/VG
PASSE MODEN: Hverken en hard, grønn og umoden eller overmoden og brun banan smaker godt i fruktsalaten. Foto: Magnar Kirknes/VG

Det er ikke mye stas å få en bit gammel brun banan eller en steinhard og helt smaksløs mangobit. Ha heller litt færre ingredienser som har riktig modningsgrad, enn kjempemange som er altfor bløte eller harde og umodne. Noen ganger er det enkle det beste, og en fruktsalat med noe så enkelt som litt appelsin, noen blå druer og et dryss kanel er rett og slett kjempegodt. Såfremt frukten er moden, da.

Bruk frukt med forskjellige farger og teksturer

FRYD FOR ØYET: Gjør salaten til et smakfullt lite kunstverk, ved å kombinere farger som fremhever hverandre. Foto: Tore Berntsen
FRYD FOR ØYET: Gjør salaten til et smakfullt lite kunstverk, ved å kombinere farger som fremhever hverandre. Foto: Tore Berntsen

En ensfarget, gulhvit fruktsalat kan fort virke kjedelig - spesielt hvis alle bitene føles helt like i munnen. Gjør derfor salaten mer spennende og lekker ved å bruke fargerike frukter som både er crispy og myke, som epler, plommer, og bær. En fruktsalat med mange friske farger ser mye mer innbydende og delikat ut. Prøv derfor å tenke på hvilke farger som forsterker hverandre: Grønn kiwi, røde jordbær, lilla plommer og gule appelsiner ser for eksempel knall ut i en bolle!

Del frukten i passe biter

PORSJONERT: Gå gjerne for lik størrelse og lik porsjon av de forskjellige fruktene for å få en lekker og god miks. Foto: Line Møller/VG
PORSJONERT: Gå gjerne for lik størrelse og lik porsjon av de forskjellige fruktene for å få en lekker og god miks. Foto: Line Møller/VG

Biter i lik størrelse er lekkert å se på, i tillegg til at det gjør det enklere å spise salaten - kanskje spesielt for barna. Enten det er små trekanter, terninger eller kuler, pass på at størrelsen er så lik som mulig. Da blir hver munnfull både deilig og balansert.

Tilsett friske urter og spennende smaker

SPENNENDE: Overrask gjestene med en ny vri på fruktsalaten. Det er forøvrig kjempegodt å bake frukt i ovnen. Foto: Krister Sørbø/VG
SPENNENDE: Overrask gjestene med en ny vri på fruktsalaten. Det er forøvrig kjempegodt å bake frukt i ovnen. Foto: Krister Sørbø/VG

Mange forbinder nok friske urter med middager og snacks, men visste du at det også er kjempegodt i fruktsalater? Enkelte urter, som sitronmelisse og mynte, smaker helt fantastisk med søt frukt. I tillegg ser det utrolig lekkert ut med et par friske urteblader på toppen av salaten. Eller hva med et lite dryss fersk chili?

Hell over litt sitronsaft eller juice

SITRUS: Frisk sitronsaft eller juice gir salaten både litt syrlig smak, samtidig som frukten slipper å bli brun med engang. Foto: Magnar Kirknes/VG
SITRUS: Frisk sitronsaft eller juice gir salaten både litt syrlig smak, samtidig som frukten slipper å bli brun med engang. Foto: Magnar Kirknes/VG

Press litt sitronsaft over fruktsalaten for å forhindre at frukten blir brun. I tillegg passer sitrussmaken supert til den søte frukten. Hvis du vil ha litt mer fukt i salaten, er det også kjempegodt å helle over litt av favorittjuicen. Herlig!

Pass på at alle kjerner og stilker er fjernet

RENS: Husk å fjerne stilkene på morellene og skjær dem gjerne i to og fjern steinen før du serverer dem i en fruktsalat. Foto: Magnar Kirknes/VG
RENS: Husk å fjerne stilkene på morellene og skjær dem gjerne i to og fjern steinen før du serverer dem i en fruktsalat. Foto: Magnar Kirknes/VG

Hvis man passer på å fjerne alle kjerner og stilker før man blander frukten og bærene, ser fruktsalaten utrolig mye mer innbydende ut. I tillegg slipper du å bekymre deg for at en gjest plutselig biter i en bitter druestein.

Tenk på frukten som egg med skall: Akkurat som at det er lite kult å få eggeskall i omeletten, er det like ille å få et stivt frøhus i munnen.

Tilsett litt vaniljekesam, vaniljesaus eller pisket krem

NYDELIG: Gjør fruktsalaten til en skikkelig dessert ved å servere den med saus, kjeks, eller kanskje kake. Foto: Sara Johannessen/VG
NYDELIG: Gjør fruktsalaten til en skikkelig dessert ved å servere den med saus, kjeks, eller kanskje kake. Foto: Sara Johannessen/VG

Gjør fruktsalaten til en skikkelig godsak ved å toppe den med litt fyldig og kremete vaniljekesam eller pisket krem. Selv om frukten som oftest er søt nok i seg selv, kan toppingen være med på å løfte salaten til et nytt nivå av nytelse. Bare tenk hvor deilig det er med vaniljesaus og jordbær.

For et sunnere og mettende alternativ kan du servere fruktsalaten med cottage cheese, og du har en deilig frokost eller mellommåltid.

Strø over hakkede nøtter, rosiner eller müsli

CRUNCHY: Nøtter, frukt og rosiner passer som en kulinarisk hånd i hanske. Gjør fruktsalaten til et måltid ved å tilsette litt crunchy musli. Foto: Magnar Kirknes/VG
CRUNCHY: Nøtter, frukt og rosiner passer som en kulinarisk hånd i hanske. Gjør fruktsalaten til et måltid ved å tilsette litt crunchy musli. Foto: Magnar Kirknes/VG

Nøtter, rosiner eller crunchy musli kan være med på å gi fruktsalaten en ekstra dimensjon hvis du synes det mangler noe. Rist gjerne nøttene litt i en tørr panne for å fremheve nøttesmaken, som passer perfekt med frisk frukt. I tillegg inneholder nøtter masse sunt fett, så dette er en vinn-vinn-situasjon. Musli og rosiner gjør salaten både søtere og mer mettende. Herlig!

Server fruktsalaten i fine skåler

Til slutt ett lite ekstra tips: Hvem sier at hverdagen ikke er en fest? Det sies at man spiser med øynene, så gjør litt stas på det, og server salaten i noen lekre skåler. Da blir det både koseligere, samtidig som fruktsalaten ser mer innbydende ut.

Hva pleier dere å ha i fruktsalaten? Vis oss bilde av din beste fruktsalat på Instagram, og merk det med #godtno. Kanskje vi publiserer bildet ditt på forsiden!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?