Fem cæsarsalater med en vri

20. januar 2020Aktuelt
EN NY VRI: «Cæsarsalat» med halloumi og syltet rødløk og dressing med kefir, kan kanskje ikke kalles for en cæsarsalat. Men godt, det er det. Foto: Krister Sørbø
EN NY VRI: «Cæsarsalat» med halloumi og syltet rødløk og dressing med kefir, kan kanskje ikke kalles for en cæsarsalat. Men godt, det er det. Foto: Krister Sørbø

Finnes det en fasit på hvordan cæsarsalaten egentlig skal være? Her gir vi deg fem måter å variere innholdet i salat-klassikeren.

Cæsarsalat er muligens verdens mest berømte salat og det er ikke få tvister den har vært utsatt for opp gjennom årene. Salaten ble helgens store snakkis etter at kokk Renee Fagerhøi delte sin oppskrift på det hun mener er den mest misbrukte og ødelagte retten i hele verden.

Hun er helt klar på at en cæsar kun skal bestå av salatblader, krutonger, dressing og parmesan. Kylling, bacon, agurk og syltet løk har ikke noe å gjøre i en cæsarsalat, ifølge Fagerhøi, som eier og driver restauranten Bula i Trondheim. Hun mener hun sitter på fasiten til hvorda en cæsarsalat bør være - her finner du den:

Brukte restene

Cæsarsalaten skal ha fått sitt navn etter opphavsmannen, italieneren Cæsar Cardini, som utvandret til San Diego. Han skal ha laget den legendariske salaten for første gang på den amerikanske Frigjøringsdagen i 1924. Ifølge familiens egen historie var det på grunn av mangel på ingredienser at Cardini valgte å ta de restene han hadde, som var romanosalat, olivenolje, egg, hvitløk, parmesan og Worcestershire-saus, og lage en ny rett ut av det. Opprinnelig ble salaten mikset ved bordet, og lagt opp med salatstilken pekende utover, slik at de kunne spises med hendene.

Cæsar med vri

Skal vi lage en cæsar-vri i Cardinis ånd – og bruke de restene vi har, finnes det nesten ingen grenser for hva med kan ha i salaten. Men for å lage en smakfull hverdagsmiddag vil mange gjerne ha i litt ekstra proteiner for å gjøre salaten til et mer mettende og fullverdig måltid. Kokk Even Ramsvik serverer dem med helstekt kylling – og mener det kan være vanskelig å finne en bedre kombinasjon av smaker:

Lise Finckenhagen har laget flere varianter av klassikeren – hvorfor ikke prøve denne crunchy vrien- hvor hun bruker hjertesalat og bacon.

Noen gang kan det være fristende å si «ja takk – begge deler», så hvorfor ikke prøve denne cæsarsalaten med både kylling og bacon.

Vil du kutte helt bort kyllingen for et kjøttfritt-alternativ, men vil ha litt ekstra tyggemotstand og smak – da kan du prøve denne varianten med halloumi – som også har kefirmelk i dressingen:

Vil du prøve noe helt nytt? Hvorfor ikke teste ut denne varianten til den tidligere matbloggeren Julie hvor du bytter ut salaten med grønnkål.

Publisert: 20.01.2020 kl. 14:53
Oppdatert: 20.01.2020 kl. 15:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?