Så enkelt lager du gode sommermiddager i en fei

NYT SOMMERSMAKENE: For matblogger Marit Røttingnes Westlie smaker coleslaw sommer - og noe hun gjerne spiser tre ganger i løpet av en uke. For eksempel til grillede nakkekoteletter. Foto: Studio Dreyer Hensley
NYT SOMMERSMAKENE: For matblogger Marit Røttingnes Westlie smaker coleslaw sommer - og noe hun gjerne spiser tre ganger i løpet av en uke. For eksempel til grillede nakkekoteletter. Foto: Studio Dreyer Hensley
Natalie Ngo Granum

Den populære matbloggeren Fru Timian synes det er viktig å nyte sommerøyeblikkene, og mener at en god middag ikke trenger å ta mer enn 30 minutter å lage.

FAVORITTÅRSTIDEN: Marit Røttingsnes Westlie, mest kjent som Fru Timian, ønsker å hylle de gode sommersmakene. Foto: Studio Dreyer Hensley
FAVORITTÅRSTIDEN: Marit Røttingsnes Westlie, mest kjent som Fru Timian, ønsker å hylle de gode sommersmakene. Foto: Studio Dreyer Hensley

Marit Røttingsnes Westlie (45) elsker sommeren og maten som følger med. Da smaker gjerne de enkleste råvarene mer eksklusivt på grunn av den begrensede sesongen.

– Mine sommerfavoritter er blant annet grillet makrell, norske jordbær og asparges. Det er noe med ingrediensene som har en kort sesong, det gjør at man lengter mer etter smakene, forteller hun til Godt.

Tobarnsmoren, som står bak den kjente og kjære matbloggen «Fru Timian», ga i fjor ut sin niende kokebok fylt med hennes beste sommermat – alt fra kjappe hverdagsmiddager til lekre retter til sommerfesten.

– Sommeren er min favorittårstid, da lader jeg batteriene for resten av året. Det er mer rom for nytelse på sommeren når ting ikke er fullt så firkantet. Det beste med sommeren er at kjøkkendøren kan stå åpen; du hører at ungene leker, naboene klipper plenen, og ikke minst, lukten av grillmat. Det er noe med å kapre de bittesmå tingene og nyte øyeblikkene, sier Westlie.

Er du innom bloggen hennes, kan du ofte lese under innleggene «nyt livet og nyt maten!» Og om sommeren vil Fru Timian at matlagingen skal gå unna for å kunne nyte øyeblikkene. Da bruker hun i snitt en halvtime på hverdagsmiddagene.

– La råvarene snakke for seg selv, da tar det ikke lang tid å lage ferdig middagen. Ellers bunner det i planlegging, som å handle stort en gang i uken. Handlingen tar jo ofte halve tiden. Et annet godt tips er å ha et anvendelig tørrvarelager, tipser hun.

En boks med kremost mener hun også er kjekk å ha i kjøleskapet. Den kan nemlig brukes i en anvendelig ostesaus - som igjen er en glimrende base i alt fra pastasalater til andre hverdagsmiddager.

Nederst i saken deler Fru Timian noen av hennes beste sommeroppskrifter!

– Og legg mest mulig av maten på grillen, så slipper du oppvask og sparer også tid på det.

Westlies beste tips er rett og slett å ikke sette så fryktelig høye prestasjonskrav.

– Ikke styr for mye. Bare kos deg med gode smaker og prøv deg frem.

I sommer skal Fru Timian virkelig nyte de gode råvarene, og hun inviterer gjerne venner over for å nyte maten sammen. Arrangerer hun selv sommerfest i huset i Rakkestad, trenger heller ikke terskelen å være spesielt høy.

– Det er mye hyggeligere for meg å kunne nyte festen uten å stresse med å være vertinne. Derfor liker jeg best avslappede sommerfester hvor for eksempel gjestene kan være med å rydde litt. Da blir det enklere å invitere fordi det ikke krever for mye av vertskapet, sier Westlie og fortsetter:

– Dessuten er det jo litt utfordrende å ha sommerfest i Norge fordi man aldri vet med været. Da gjelder det å ha kontroll på det du kan ha kontroll på. Lag gjerne en liste med hva du kan ha kontroll på og gjør unna det som kan gjøres dagen før. Når festdagen kommer, så er det mye som er klart.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?