Slik lykkes du med påskelammet

7. april 2017Aktuelt
LAM PÅ NY MÅTE: Utbenet lammelår smaker helt nydelig, og passer perfekt til påskekvelden. Foto: Christian Brun/VG
LAM PÅ NY MÅTE: Utbenet lammelår smaker helt nydelig, og passer perfekt til påskekvelden. Foto: Christian Brun/VG
AvLise FinckenhagenogChristian Brun

Alt du trenger til den store påskemiddagen - saftig lammelår og deilig tilbehør.

Uansett hva du måtte tro eller ikke tro - har påsken svært lange tradisjoner for å være både innholdsrik og dramatisk. Men noe av det aller beste med påsken er at den er et sikkert tegn på at våren er rett rundt hjørnet. Det i seg selv bør feires! Og like sikkert er det at lammekjøtt står på påskens festmeny.

En klassisk lammestek med hvitløk og rosmarin svikter aldri. La låret få litt ekstra stell og god tid til å utvikle smak og saftighet. I oppskriften har jeg stekt det ved 120 grader, men det kan stekes på enda lavere varme også, helt ned til 60 grader. Det tar lengre tid selvsagt, men resultatet blir nydelig, og du kan fint benyttet steketiden på 5-6 timer til andre påskeaktiviteter.

Grilling av utbeinet lammelår er en annen enkel og glitrende idé. (Ok, kanskje selve utbeiningen av lammelåret kan være litt utfordrende hvis du ikke har gjort det tidligere, men ta deg god tid og følg lårets anatomi så går det så fint, så.) Igjen kan du gå ned på varmen hvis ønskelig. Bare husk at temperatur og tid må stå i forhold til hverandre.

Kjernetemperatur på lammelår er en annen diskusjon hvor personlige preferanser spiller inn. Noen liker det ved 65 grader, selv er jeg nede i 58 grader og lar kjøttet hvile seg opp til ca. 60, saftig og rosa. Tilbehør som ratatouille, parmesanstekte poteter og rødvinssaus passer like godt til begge variantene.

Hvis du ønsker en liten pause fra steken kan lammeboller kanskje være noe for deg. Disse saftige bollene er virkelig supergode. Lette å lage og lette å forspise seg på. Det som gjør dem ekstra gode er den kremete currysausen bollene får kose seg i. Mild og rund, men likevel godt krydret med spisskummen, hvitløk, chili, ingefær, garam masala og koriander. Dryss over malte cashewnøtter før servering og topp med tynne skiver limemarinert rødløk så ser det lekkert ut også. Det er ikke snakk om jålerier, bare smaker som oser av omsorg og raushet.

Det ligger mye kjærlighet og deilig påskestemning i god mat.

Glad påske!

Del gjerne gode påskeoppskrifter i kommentarfeltet!

Publisert: 07.04.2017 kl. 12:07
Oppdatert: 07.04.2017 kl. 13:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?