De mest romantiske ingrediensene til valentinsdagen

12. februar 2016Aktuelt
FERSK FRUKT: Fiken er blant ingrediensene som påstås å være både sensuelle og romantiske. Hvorfor ikke servere med chevreost og granatepler som på bildet? Oppskriften finner du i saken.
FERSK FRUKT: Fiken er blant ingrediensene som påstås å være både sensuelle og romantiske. Hvorfor ikke servere med chevreost og granatepler som på bildet? Oppskriften finner du i saken.
Foto: Foto: Sara Johannessen VG
Felicia Alvsing
Felicia Alvsing

På søndag er den alle hjerters dag, og hvorfor ikke overraske din kjære med mat som får dere begge i humør til en romantisk kveld?

Tenn stearinlysene, sett på Barry White-albumet og overrask din kjære med middag - det er tid for årets mest romantiske dag.

Valentinsdagen, feiringen av kjærlighet og romantikk, har blitt en stor dag i store deler av verden. I fjor omsattes det valentinsprodukter i Norge for rundt 250 millioner kroner, ifølge anslag fra handelsstanden.

I tillegg til at par gir hverandre blomster, sjokolade og gaver, er det vanlig å tilbringe kvelden sammen - gjerne over et godt måltid - så hvorfor ikke gjøre også dét romantisk.

De fleste har hørt at østers er en afrodisiakum - men visste du at også granateple og avokado anses som sensuell mat?

Her får du en oversikt over en rekke ingredienser som kan gjøre kvelden ekstra romantisk:

Østers

Foto: Foto: Magnar Kirknes VG

Den mest kjente av ingrediensene som går som afrodisiakum, er østers. Dette fordi den har et høyt innhold av sink som har et rykte på seg for å være flott for kjærlighetslivet og fertilitet. Forskere har også funnet ut at østers inneholder store mengder aminosyrer som trigger produksjonen av sex-hormoner.

Chili

Foto: Foto: Annemor Larsen VG

Dette krydderet har et eksotisk rykte, og en knallrød farge, som kan være en grunn til at det blir sett på som et afrodisiakum og et symbol for kjærlighet. Men det finnes også forskning som støtter dette. Chili gjør at hjernen skiller ut endorfiner, i tillegg til at hjerterytmen øker og du kan begynne å svette - som også er det som skjer når du er tent, ifølge Dr. Meryl S. Rosofsky i en artikkel i New York Times.

Sjokolade

Foto: Foto: Kirknes Magnar VG

Sjokolade har et langt rykte på deg for å være sensuelt, fra smaken til teksturen. Mørk sjokolade har også vist å øke dopaminnivået i kroppen, som gir deg en tilfredsstillende følelse. Sjokolade innholder også fenyletylamin, som stimulerer hjernens lystsenter, og flavonoider, en form for antioksidanter, som også har en positiv effekt på kroppen.

Honning

Foto: Foto: Ap

Honning fremstilles av honningbier som samler nektar fra blomster. Ringer uttrykket «blomster og bier» en bjelle? Det amerikanske ordet for bryllupsreise, «honeymoon», kommer også fra mjød, en alkoholholdig drikk som brygges av nettopp honning, som ble gitt til brudeparet. Honning inneholder også bor, som hjelper kroppen med regulere østrogen- og testosteronnivåene i kroppen, og gir en naturlig energiboost.

Fiken

Foto: Foto: Sara Johannessen VG

Noen historikere mener at fruktens originale hjem var Edens hage, og at fikenen er den opprinnelige forbudte frukten i første mosebok - selv om det også har blitt spekulert i om dette er et eple, et granateple eller en drue. Men de som er uenige i at fiken er den forbudte frukt, kan ikke motstride forskning som viser at frukten er full av kalium, og antioksidanter.

Dessert eller forrett? Oppskrift: Varme fiken med geitost og honning

Jordbær og granateple

Foto: Foto: Erik Haugen Aspaas VG

De røde bærene kan fint spises som de er, eller dyppet i sjokolade. Jordbær er fulle av vitamin C, og frøene utenpå inneholder masse sink. Dette hjelper blodet å bevege seg rundt til alle deler av kroppen. Granateple har samme funksjon på kroppen, ettersom de er fulle av antioksidanter.

Olivenolje

Foto: Foto: NTB scanpix

Oliven og dens olje har i hundrevis av år blitt brukt for å bedre folks helse. Grekerne mente at det også gjorde mannen mer potent. Olivenolje er en god kilde til enumettet og flerumettet fett, som er avgjørende for et sunt hjerte, blodstrøm og hormonproduksjon ifølge direktøren ved World Associaton of Sexology, Beverly Whipple.

Avokado

Foto: Foto: NTB scanpix

Det kan være pæreformen, eller den rike smaken som gir avokadoen et rykte som afrodisiakum - et rykte som går helt tilbake til aztekerne. Det er enda ikke helt klart akkurat hvor sensuelt avokado er, men mat- og ernæringsprofessor ved Universitetet i Illinois, Barbara Klein, mener at fruktens høye vitamin E-innhold kan hjelpe å holde gnisten i live fordi avokado gjør at kroppen oppretteholder sin ungdommelige kraft og energinivå, ifølge California Avocado Commission.

Publisert: 12.02.2016 kl. 12:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?