Til hovedinnhold

Ti ting du kanskje ikke visste om agurk

14. april 2015Aktuelt
PÅLEGG: Agurken passer bra på brødskiven på ost og skinke - eller ruccula og tomat. Foto: Scanpix
PÅLEGG: Agurken passer bra på brødskiven på ost og skinke - eller ruccula og tomat. Foto: Scanpix

Den norske agurksesongen er i gang. Vi feirer med snåle fakta om den knasende sprø og milde grønnsaken.

1. Agurken som vi kjenner den er over 3000 år gammel, og kommer egentlig fra India. Den vokser vilt ved Himalaya den dag i dag, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

2. Selv om den ikke akkurat er en vitaminbombe, inneholder likevel agurken litt A- og C-vitaminer, kalsium og jern.

3. Er du tørst? Spis en agurk! Agurker består nemlig av hele 95 prosent vann. Til sammenlikning inneholder en vannmelon 92 prosent.

4. Litt morsomt er det da at navnet «agurk» stammer fra det greske ordet «angurion» som betyr «vannmelon».

5. Det finnes ekte hjerteformede agurker: En gård på Jæren fikk stor oppmerksomhet da de fant en metode som gjorde at de kunne dyrke frem 15 centimeter lange hjerteagurker, forteller Aftenbladet.

6. Verdens største agurk skal ha veid over 69 kilo, og vært 170 centimeter lang. Det blir mange agurksalater, det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NAM: Tzatxiki hører med når man skal lage gresk mat. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG
NAM: Tzatxiki hører med når man skal lage gresk mat. Oppskriften finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG

7. Apropos rekorder: I 1998 klarte S. Ramesh Babu fra Karnataka i India å kutte én enkelt agurk inn i 120.060 individuelle biter. Agurken han brukte veide 1070 gram, og var 32 centimeter land. Det hele tok to timer og tolv minutter.

8. Agurken er langt ifra fetende: 100 gram inneholder kun ti kalorier, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

9. Selv om det fortsatt er en stund til, nærmer vi oss endelig sommeren med stormskritt. Og når sommeren kommer, kommer følgelig agurknyhetene. Navnet skal stamme fra tyske kjøpmenn på starten av 1900-tallet: Småagurker ble modne på sommeren - lite annet skjedde - og uttrykket «agurknytt» var født, skriver Budstikka.

10. Selv om slangeagurken nok er den mest kjente agurken her til lands, finnes det mange variasjoner - blant annet sitronagurken som ser ut som en potet. Neida - den ser ut som en sitron.

METTENDE: Superdigg falafel i pita med agurksalat er en nydelig hverdagsrett. Oppskriften finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG
METTENDE: Superdigg falafel i pita med agurksalat er en nydelig hverdagsrett. Oppskriften finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG

Agurk til frokost, lunsj, middag eller kvelds - del gjerne dine tips her!

Publisert: 14.04.2015 kl. 15:51
Oppdatert: 15.04.2015 kl. 10:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?