Derfor bruker Norges største matblogger ekte vanilje i maten

SØTT OG SALT: Trine Sandberg bruker vaniljestang i alt fra desserter som crème brûlée til salte pureer. Foto: Mattis Sandblad/Microstock/NTB Scanpix
SØTT OG SALT: Trine Sandberg bruker vaniljestang i alt fra desserter som crème brûlée til salte pureer. Foto: Mattis Sandblad/Microstock/NTB Scanpix
Marit Sunnanå Aalrust
Marit Sunnanå Aalrust

Trine Sandberg går for ekte vare når det kommer til vanilje – både i bakst og middagstilbehør. Sjekk hvordan du enkelt kan lage hjemmelaget vaniljesukker.

Etter å ha delt oppskrifter på nettet i syv år, og blitt kåret til Norges beste matblogger, begynner Trine Sandberg å kjenne leserne sine godt.

– De er noen ordentlige søtmonser, sier hun.

I bloggen presenterer hun først og fremst hverdagsmat, men med en gang hun legger ut oppskrifter på søtsaker som desserter, kaker og bolleoppskrifter går klikkene til værs.

I Trines oppskrifter vil de matglade leserne ofte finne ingrediensen beskrevet som «frøene av en vaniljestang» eller «ekte vaniljesukker». Ikke vaniljesukker fra butikken.

For det du får da, er sukker med syntetisk fremstilt vanillin. Vaniljestang, som har naturlig vanillin som sin hovedingrediens, lages av frøkapslene på orkidéplanten Vanilla planifolia.

En lang og komplisert prosess som har gjort ekte vanilje til det nest dyreste krydderet i verden (på førsteplass: Safran).

- Ekte vare koster litt mer, men du smaker virkelig forskjell, sier Trine.

– Kaker og desserter er noe vi lager for spesielle anledninger, da synes jeg vi skal unne oss det beste. Jeg er opptatt av at ingrediensene skal være så rene og gode som mulig når jeg lager mat fra bunnen av.

Hjemmelaget vaniljesaus slår knockout på alle kjøpevarianter. Klikk her for Lise Finckenhagens oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
Hjemmelaget vaniljesaus slår knockout på alle kjøpevarianter. Klikk her for Lise Finckenhagens oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

Trine bruker de små vaniljefrøene som finnes på innsiden av stangen til alt fra panna cotta, crème brûlée, ostekaker, riskrem til bærsauser. Men ikke alle rettene er like opplagte.

– Vaniljestang gjør seg også i søtpotetmos. Jeg bruker det når jeg serverer andebryst. Eller i ertepureen når jeg serverer torsk.

– Kjenner gjestene dine at du har brukt vanilje?

– De fleste kommenterer smaken, men skjønner ikke med en gang hva det er. «Oi, det har jeg ikke tenkt på før», er ofte kommentaren.

De små, brune frøene er i seg selv dekorative i hvite desserter, men selve stilken kan også brukes. Den gjør seg godt som pynt. Trine bruker den for eksempel på kaker sammen med friske bær og bærsaus.

– Etterpå er det bare å snitte stangen opp i biter og legge den på et glass med melis eller sukker.

Etter en uke maler og sikter du innholdet, og du har ditt eget hjemmelagde vaniljesukker, forklarer matbloggeren.

– Veldig enkelt, og veldig godt.

VANILJESTANG: Ekte vanilje i fløten hører med når du skal lage crème brûlée. Oppskrift finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG
VANILJESTANG: Ekte vanilje i fløten hører med når du skal lage crème brûlée. Oppskrift finner du her. Foto: Magnar Kirknes/VG

Naturlig vanillin

Orkideen Vanilla planifola som bærer frøkapslene som blir til vaniljestang kommer opprinnelig fra Mexico. Den største produsenten av naturlig vanillin er Madagaskar.

Verdens nest dyreste krydder

Størstedelen av vanillin brukes som smakstilsetting i matvarer. Ifølge Wikipedia står iskrem- og sjokolade- industrien for omtrent 75 prosent av forbruket av vanillin.

Hjemmelaget vaniljesaus à la Trine Sandberg

Ha 2,5 dl melk, 2,5 dl kremfløte, 50 gram sukker og frøene fra en vaniljestang (og resten av vaniljestangen) i en tykkbunnet kjele og kok opp.

Visp sammen 5 eggeplommer og 50 gram sukker i en bolle, hell fløteblandingen oppi eggeblandingen mens du rører hele tiden.

Varm opp på svak varme under stadig omrøring, til sausen tykner.

Sil og avkjøl.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?