Tør du å smake på disse chiliene?

31. juli 2015Aktuelt
VERDENS HEITESTE: Carolina Reaper, Trinidad Scorpion og Ghost Chili er noen av de hotteste chiliene som finnes. De er nesten 1000 ganger så sterke som en vanlig grønn jalapeño. Foto: NTB Scanpix.
VERDENS HEITESTE: Carolina Reaper, Trinidad Scorpion og Ghost Chili er noen av de hotteste chiliene som finnes. De er nesten 1000 ganger så sterke som en vanlig grønn jalapeño. Foto: NTB Scanpix.

Det finnes over 3.000 forskjellige typer chili. Noen av dem er definitivt ikke for sarte sjeler.

- De kaller det «ghost chili» fordi det sies at sjelen din forlater kroppen din når du smaker på den. Så sterk er den.

HOT: I følge Chili-Klaus passer chili til alt, favoritten er stekt bacon med et lite dryss chilipulver. Foto: Nina Dreyer Hensley/Gladmat.
HOT: I følge Chili-Klaus passer chili til alt, favoritten er stekt bacon med et lite dryss chilipulver. Foto: Nina Dreyer Hensley/Gladmat.

Danske Claus Pilgaard, også kjent som Chili-Klaus, snakker om en av verdens aller sterkeste chilier. Guiness rekordbok kåret bhut jolokia, eller ghost chili, til verdens sterkeste chili i 2007 - den er fire hundre ganger så sterk som Tabasco-saus. I dag tilhører førsteplassen Carolina Reaper, en chili som er dyrket frem som en blanding av nettopp ghost chili og den noe mildere habaneroen. Den kan bli opptil dobbelt så sterk som ghost chilien

Heten i en chili rangeres på Scovilleskalaen. Kjemikeren Wilbur Scoville utviklet en måleenhet for smaksstyrken i chili på begynnelsen av 1900-tallet, styrken måles i konsentrasjonen av capsaicin i frukten. Ren capsaicin ligger på 16 millioner Scovillegrader, mens en vanlig rød paprika, som også er en chilifrukt, måler 0 - null - grader. En en Jalapeno ligger på 2500-5000, og kajennepepper igjen måler mellom 30.000 og 50.000, ifølge Scovilleskalaen.

Chili-Klaus er musiker, men har blitt nesten mer kjent for sine chilismakningsvideoer på internett. Der snakker han om og smaker på chili, gjerne sammen med andre kjente personer.

Han har alltid elsket sterk mat. Men det en opplevelse på en indisk restaurant i London som gjorde at han virkelig fikk smaken på den lille røde, superhete frukten.

- Der fikk jeg den sterkeste retten jeg noensinne hadde smakt. Det åpnet øynen mine for hvor hett og fornøyelig chili kunne være. Da jeg kom hjem til Danmark lette jeg etter chili som var like sterk, men det fant jeg ikke, forteller chilientusiasten.

Så han begynte å dyrke sin egen chili, fra frø han plukket med seg fra andre land. Slik åpnet det seg en helt ny verden for ham, en chiliverden - der det finnes mer enn 3.000 typer forskjellige, konvensjonelle chilier.

- Hva er det med chili?

- Det er vanskelig å si, men jeg er bare så facinert av en frukt som finnes i så mange forskjellige farger, former, størrelser, smaker og ikke minst styrker, sier Klaus til Godt.

Chili-Klaus har mange chili-favoritter. Av de mildere variantene liker han Aji Amarillo eller Brown Egg, mens han blant de (litt) sterkere varaiantene velger seg Habanero, Scorpions, 7 pods eller den helt ville Carolina Reaper.

- Kan alle lære seg å like chili?
- Mitt råd er alltid å starte med mild chili, i små porsjoner. Når man føler seg litt tryggere kan man skru opp litt på styrken - til man tenker at « er det nok». Å spise en av de sterkeste chiliene vil være en sterk opplevelse for de fleste - men det er faktisk også veldig sunt (frukten, ikke heten journ. anm.).

- Hva er den beste måten å bruke chili på?
- Chili kan brukes på mange måter. Du kan bruke frisk og tørket chili - og til og med chilisaften. Frisk chili kan brukes i salater, gryteretter, til fisk og til kjøtt. Tørket chili kan også brukes i all type mat, ha den gjerne i til slutt for å tilsette en siste aroma. Chilisaften bruker du i drinker og desserter.

Selv elsker Chili-Klaus det supersterke. Men hvis man skal bruke chili i mat, så råder ham oss til å sørge for at styrken er tilpasset matretten, og ikke minst de som skal spise den. Du kan alltids ha litt ekstra chili på bordet, til de som vil ta det til neste nivå.

- Hvordan pleier du selv å spise chili?
- Jeg har chili i nesten alt. Frisk, tørket eller chilisaft. Prøv å steke et stykke bacon og dryss over litt chilipulver. Det smaker himmelsk!

- Hvis du har spist en chili som er altfor sterk, er det noe man kan gjøre for å døyve heten?

- Tiden er din beste venn hvis du har spist for sterk chili eller for sterk mat. Jo lengre tid det går, desto mindre vondt gjør det. Hvis det er helt uutholdelig kan du drikke et glass kald melk. Kulden lindrer, mens fettet i melken hjelper til å kapsle inn capsaicinen.

- Er det noe chili ikke passer til?
- Nei! Jeg kan ikke komme på noen ting chili ikke passer til. Du kan til og med ha litt chili i en kopp te - den vekker deg garantert en treg morgen!

Publisert: 31.07.2015 kl. 16:16
Oppdatert: 17.11.2015 kl. 14:23


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?