Ukens matblogg: Kanelboller i form

3. desember 2015Aktuelt
LUFTIG: Bak bollene i form og bryt dem av en etter en når du skal spise dem. Foto: Fredrik Andersen
LUFTIG: Bak bollene i form og bryt dem av en etter en når du skal spise dem. Foto: Fredrik Andersen

Kanelsnurrer og kanelboller er lett å bake og supergode, prøv disse du kan bryte av en etter en.

Ukens matblogger Fredrik Andersen (18)
Er deltidsansatt hos Meny Hageløkkveien.
Bor i Asker.
Favorittråvare: Kademomme, vanilje og god sjokolade
Favorittredskap: Slikkepott og vekt.
Når jeg baker så koser jeg meg skikkelig.
Blogg: letsbake.no for å spre bakeglede
Foto: Aimar Andersen
Ukens matblogger Fredrik Andersen (18) Er deltidsansatt hos Meny Hageløkkveien. Bor i Asker. Favorittråvare: Kademomme, vanilje og god sjokolade Favorittredskap: Slikkepott og vekt. Når jeg baker så koser jeg meg skikkelig. Blogg: letsbake.no for å spre bakeglede Foto: Aimar Andersen

- Jeg lager ofte disse på søndager, det er helt fantastisk å komme hjem fra tur eller trening til nystekte kanelboller. I tillegg er søndag er perfekt bakedag for min del, sier ukens matblogger Fredrik Andersen til Godt.no.

- Det som er fint med disse, er at når de steker inntil hverandre i form får de ingen skorpe, og de blir veldig myke og luftige, sier han.

- Når du skal bake med gjær, er det aller viktigste å bruke kald melk, smuldre gjæren direkte i melet. Du må også elte deigen lenge og ikke tilsette mer mel, selv om magefølelsen kanskje skulle tilsi det. Smøret må være romtemperert og bland det inn i deigen helt mot slutten av eltetiden. Ikke bruk en for mye gjær, og la deigen heve så lenge den trenger. Og bruk ordentlig meierismør og h-melk, da smaker det best, sier Fredrik.

- Jeg syntes kardemomme er en helt fantastisk råvare. Men gå bort fra den malte kardemommen du kjøper på dagligvarebutikken. Kjøp hele kardemommefrø. Da får du mange forskjellige typer kardemomme, søt, syrlig og bitter. I tillegg gir disse mye mer smak enn det malte pulvere vi vanligvis kjøper. Kok opp melken med disse frøene og la den så stå i kjøleskapet å trekke over natten, sil så bort frøene og bruk i deigen. Da får du en fantastisk kardemommesmak, sier han.

Jeg blogger om mat fordi det er noe jeg interesserer meg veldig for, og syntes er utrolig gøy! Jeg blir innspirert til å oppdatere bloggen, fordi jeg får mange kommentarer fra lesere om at de har lagd flere ting fra bloggen og at det har blitt godt, og det er generelt veldig hyggelige kommentarer folk legger igjen på bloggen.

Ingredienser for 12 boller

550 gram hvetemel

100 gram sukker

1 egg

300 gram kald h-melk

3 gram salt

3 gram bakepulver

20 gram fersk gjær

75 gram romtemperert meierismør

Fyll

150 gram mykt romtemperert smør

2 ts kanel

80 gram brunt sukker

Slik gjør du det

Fredrik bruker omtrent 2-3 timer på å lage disse.

Elt sammen alle ingrediensene untatt smøret i en kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter til deigen er blank og fin. Tilsett så smør direkte i deigen, og elt deigen til smøret er godt blandet inn.

Smør en stor bolle med litt smør, ha deigen oppi bollen, dekk med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1,5 time.

Ha deigen ut av bollen, og kjevle den til et stort rektangel.

Rør sammen ingrediensene til fyllet, og smør dette jevnt utover deigen. Rull den så sammen til en leiv, og del opp i 12 emner.

Fordel emnene i en smurt ildfast form, og la de heve i 30-40 minutter. Pensle dem med sammenpisket egg før steking. Det kan droppes, men egg gir en fin gyllen farge.

Når du setter inn bollene i ovnen, skal temperaturen være 250-270 grader i det du setter den inn. Når du så har satt inn bollene, senker du temperaturen til 200 grader, og steker i 30-35 minutter. Ha gjerne aluminiumsfolie eller bakepapir over formen etter 15 minutter for at de ikke skal bli for brent.

Publisert: 03.12.2015 kl. 09:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?