Til hovedinnhold

Skal servere makteliten restemat

7. januar 2020Aktuelt
VEGGISTACOS: Når makteliten i Norge samles til sin årlige festmiddag står blant annet denne retten på buffeten, en såkalt grønn fredagstaco. Foto: Impulsfoto
VEGGISTACOS: Når makteliten i Norge samles til sin årlige festmiddag står blant annet denne retten på buffeten, en såkalt grønn fredagstaco. Foto: Impulsfoto

Når NHO inviterer til årsmiddag onsdag står nedfallsepler og plantebasert taco på menyen.

Det er slutt på den tiden da det var kongekrabbe og nyskutt viltkjøtt som stod på menyen ved NHOs festmiddag. Ved årets middag som går av stabelen onsdag kveld er råvarene som brukes blant annet hyse, tang og tare, hønseføtter, sopp fra kaffegrut og nedfallsepler.

I slutten av forrige uke ble det kjent at menyen på den store Hollywood-utdelingen Golden Globe, i år for første gang skulle være helt plantebasert. Også her til lands hiver man seg på trenden med å servere mer bærekraftig mat - også til store festanledninger, viser dagens slipp av festmenyen til NHO-middagen.

Arikkelen fortsetter under bildet.

SOPP FRA KAFFEGRUT: Marinert østersopp dyrket i kaffegrut fra Oslos utesteder, servers med soppannacotta og soppsoya med persilleolje. Foto: Impulsfoto
SOPP FRA KAFFEGRUT: Marinert østersopp dyrket i kaffegrut fra Oslos utesteder, servers med soppannacotta og soppsoya med persilleolje. Foto: Impulsfoto

– Råvarer til overs

For to år siden skulle menyen speile gode ting som skjer i norsk matproduksjon, og retter som komle og lammetunge stod på buffeten. I år tar kokketeamet det hakket lenger.

– Hver eneste rett er laget med tanke på at en eller flere av råvarene har viktige bærekraftsbudskap i seg, og at råvarene kan gjøres til god mat av gode kokker, sier Gunnar Hvarnes, som er faglig leder for det norske Bocuse-akademiet i Stiftelsen Årets kokk.

– Menyen til NHOs årsmiddag forteller også en historie om norske råvarer som enten er til overs eller som ikke tas fullt ut i bruk, sier han.

Det er Årets kokk-stiftelsen som har utviklet menyen og som vil tilberede buffeten i samarbeid med Oslo Spektrums matleverandør, Kreativ Catering. Det er også i Spektrum konferansen og middagen vil finne sted.

Arikkelen fortsetter under bildet.


HØNS TIL OVERS: Buljong av hønseføtter fra Holte gård med dumpling av hønsekjøtt, servert med chili og sitrongress. Foto: Impulsfoto
HØNS TIL OVERS: Buljong av hønseføtter fra Holte gård med dumpling av hønsekjøtt, servert med chili og sitrongress. Foto: Impulsfoto

– Utfordring vi liker

Bocuse-kokk Tom Victor Gausdal sier det er viktig for dem å vise frem håndverksmat og håndverket kokkefaget representerer.

– Menyen har få eksotiske signalråvarer, tvert imot løftes råvarer som i stor grad ikke får den anerkjennelsen de fortjener inn i menyen. Å jobbe med slike råvarer krever innsikt og kompetanse fra kokkene. Slike utfordringer liker vi, fordi de utvikler oss og faget, og gir oss anledning til å demonstrere hva kokkefaget er i stand til på denne viktige arenaen, sier Gausdal.

BIFANGST: Lettrøkt fersk hyse servert med pepperrotkrem og klorofyll i olje. Hysen er bifangst fra Båtsfjord.Foto: Impulsfoto
BIFANGST: Lettrøkt fersk hyse servert med pepperrotkrem og klorofyll i olje. Hysen er bifangst fra Båtsfjord.Foto: Impulsfoto

Vil du ha mer matinspirasjon? Følg Godt på Instagram

Publisert: 07.01.2020 kl. 13:54
Oppdatert: 08.01.2020 kl. 15:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?