Så mange millioner liter Solo drikker vi i påsken

5. april 2023Aktuelt
PÅSKEKOS: For mange nordmenn er det ingen påske uten appelsiner, sjokolade og Solo.
PÅSKEKOS: For mange nordmenn er det ingen påske uten appelsiner, sjokolade og Solo.
Foto: Godt

Det er vel knapt noe som minner mer om påske enn Kvikk Lunsj, Solo og appelsiner. Men hvor mye øker egentlig forbruket vårt med i påskeuken?

Påsken er på mange måter høytiden for fråtseri. Vi nyter kvalitetstid på hytta, eller så nyter vi luksusen av noen velfortjente fridager hjemme. Uansett, så viser statistikken at vi ikke sparer på kosen under denne høytiden.

Nina Vogt er høyskolelektor ved institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI. Hun forteller at matvanene våre endrer seg drastisk med en gang påsken kommer, blant annet fordi det er en sosialt og kulturelt betinget høytid.

– Det betyr at vi møter venner og familie, og at det er viktig for oss å være sosiale med hverandre. Påsken er også en tradisjonsrik tid hvor mat står sentralt. Man kjøper inn lammet, påskeegget, Kvikk Lunsj-en og Solo-en, fordi vi kjører de samme tradisjonene som i alle år, sier hun.

Nina Vogt er høyskolelektor ved Institutt for markedsføring på BI.
Nina Vogt er høyskolelektor ved Institutt for markedsføring på BI.
Foto: Alexander Eriksson / Handelshøyskolen BI

– Når vi er sosiale, så er vi det ofte rundt et bord. Enten det er mat, alkohol, kaffe eller kakao som blir servert, så spiller mat og drikke en viktig rolle i sosiale settinger.

Det bør med andre ord ikke komme som en overraskelse at forbruket vårt av varer som sjokolade og brus øker kraftig på denne tiden av året.

Solo-bonanza

En av varene som virkelig blir forbundet med påske, er Solo-brusen.

Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, forteller at salget av Solo skyter til værs et par uker før selve påskeuken.

– I løpet av påsken og ukene som leder opp til den, selger vi nærmere 7 millioner liter Solo og Solo Super. Vi selger altså over 20 prosent av årsvolumet i denne perioden.

Bruusgaard forteller at påskesalget har vært ganske stabilt de siste årene, men i fjor var det én ting som skilte seg ut fra tidligere år:

– Det var første gang vi solgte mer Solo Super, altså varianten uten tilsatt sukker, enn Solo med sukker. I år forventer vi at Solo Super utgjør 65 prosent av volumet vi selger, sier han.

NY FAVORITT: Solo Super øker i popularitet.
NY FAVORITT: Solo Super øker i popularitet.
Foto: Ringnes

Millioner av appelsiner

Nordmenn spiser om lag 140 millioner appelsiner i året. Og mellom 16–20 millioner av disse blir spist i løpet av påskeuken, ifølge Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– I løpet av et år spiser vi i snitt 2,25 appelsiner hver i måneden. Men i påsken spiser hver og en av oss i snitt over 1 kilo appelsiner, og det tilsvarer 6,25 appelsiner hver, sier hun.

Det betyr at vi mer enn tidobler inntaket vårt av appelsiner i påskeuken, i forhold til hvor mange appelsiner vi spiser i løpet av en gjennomsnittlig uke!

TRADISJON: Appelsiner har vært en viktig del av påskekosen vår i lang tid. Det ser ikke ut til å endre seg med det første.
TRADISJON: Appelsiner har vært en viktig del av påskekosen vår i lang tid. Det ser ikke ut til å endre seg med det første.
Foto: Sara Johannessen Meek / VG

Appelsin har også blitt en sentral ingrediens i kakene vi baker i påsken og i påskedesserten.

Tradisjonsrik tursjokolade

En klassisk, norsk favoritt på tur er Kvikk Lunsj. Sjokoladen har alltid vært markedsført som tursjokoladen siden den ble lansert i 1937. Og med påskens mange skiturer har kjekssjokoladen blitt en viktig påskevare for mange.

– Nordmenn spiser rundt 4,5 kvikklunsjer per person i vinterperioden og spesielt til påske. Det tilsvarer nesten halvparten av alle Kvikk Lunsj solgt i løpet av et år, forteller Jonas Pettersson i Mondelez til Godt og legger til:

– Påsken er en populær tid for fjell-, ski- og hyttetur i Norge det er derfor ikke så rart at vi også spiser mye Kvikk Lunsj da.

Bevisst markedsføring

For forbrukeradferdsekspert Nina Vogt, er det ingen overraskelse at vi fråtser i visse matvarer hver påske.

– Vi har lært fra produsentene at gult forbindes med påske. Dette har de repetert så mange ganger at når vi tenker på Solo, appelsiner og Kvikk Lunsj, så tenker vi på påsken. Jeg drikker aldri Solo og spiser Kvikk Lunsj ellers, men i påsken så må jeg ha det, fordi det er noe vi spiser hver påske.

Vogt poengterer at tradisjoner er noe vi holder kjært, og spesielt i krisetider.

– Nå går vi gjennom en pandemi, en økonomisk krise og krig i Europa. Da er det ekstra viktig for oss å ha faste tradisjoner å vende tilbake til, i tillegg til at i unner oss litt ekstra når vi går gjennom vanskelige tider.

Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)

Publisert: 05.04.2023 kl. 11:40
Oppdatert: 05.04.2023 kl. 12:15


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?