Derfor får han ærespris

27. mars 2023Aktuelt
VANT PRIS: Mandag ettermiddag mottok Eyvind Hellstrøm ærespris for sitt arbeid som kokk.
VANT PRIS: Mandag ettermiddag mottok Eyvind Hellstrøm ærespris for sitt arbeid som kokk.
Foto: Helene Mariussen / VG
Helene Mariussen
Helene Mariussen

Norges mest kjente kokk, Eyvind Hellstrøm, får ærespris.

– Det var uventet, sier Eyvind Hellstrøm når Godt-redaksjonen møter den kjente kokken rett etter han har mottatt prisen.
– Jeg må takke foreningen! Selv om jeg trodde gaffelen skulle være større, ler han.

Han smiler mens han holder opp et diplom med en middagsgaffel i gull

– Hellstrøm hedres for lang og tro tjeneste og for sin rolle i å plassere det norske kjøkken på kartet, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.

Fikk gullgaffel

Prisutdelingen skjer i forbindelse med årsmøtet i Stiftelsen Norsk Gastronomi, også kjent som Bocuse d’Or Norge, og gis på vegne av en samlet norsk kokkebransje.

– Jeg holdt på å avlyse i dag, ler Hellstrøm.

Egentlig hadde han ikke tid.

– Men de overtalte meg til å komme likevel.

Æresprisen har fått navnet Gullgaffelen, og er ny av året. Formålet med prisen er å hedre personer som bidrar til et sterkere faglig fellesskap eller fremmer norsk gastronomi for omverdenen, skriver stiftelsen i en pressemelding.

Når Godt møter Hellstrøm etter prisutdelingen, mimrer han tilbake til da han startet som kokk.

– Norge har forandret seg mye matmessig og kulinarisk. Det er en helt annen verden og bransjen har fått en ny giv, sier han.

Han beskriver Norge som en upløyd mark, da han startet i bransjen.

– Men det har skjedd mye. Det viktigste er at det har vokst frem er hær av dyktige kokker.

– Kokker har fått en helt annen status enn før.

GULLRUTEN: Eyvind Hellstrøm har vunnet flere priser under Gullruten.
GULLRUTEN: Eyvind Hellstrøm har vunnet flere priser under Gullruten.
Foto: Krister Sørbø / VG

Derfor vant Hellstrøm pris

Juryen drar frem flere grunner til at Hellstrøm fortjener en ærespris:

Hellstrøms restaurant gjennom 27 år, Bagatelle, var første restaurant i Norden som oppnådde to Michelin-stjerner. Dessuten har mange kokker gått i lære og jobbet her.

– Bagatelle var fra start en kuvøse for gryende norske kokkeambisjoner i en tid da faget og yrket var lite anerkjent i Norge, sier juryen.

De mener Hellstrøm har gitt kokkefaget mer selvtillit.

Utmerkelsen er også ment til å takke Hellstrøm for innsatsen i kokkekonkurransen Bocuse d’Or, hvor han både har deltatt selv og senere vært dommer.

Ikke minst har Hellstrøm oppnådd den gjeveste tittelen man kan få: Han er nemlig kåret til ridder i både Frankrike og Norge.

HOLDER SEG AKTUELL: Eyvind Hellstrøm sammen med kollega Truls Svendsen (t.v.).
HOLDER SEG AKTUELL: Eyvind Hellstrøm sammen med kollega Truls Svendsen (t.v.).
Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Holdet seg aktuell gjennom TV og Instagram

Juryen synes også det er imponerende at Hellstrøm har klart å holde seg aktuell for den yngre generasjonen. Med livsstilsreality-serier som «Hellstrøm rydder opp» og «Truls à la Hellstrøm» har han vunnet flere Gullruten-priser.

– Hvordan har du klart å holde deg aktuell?

– Det må jeg takke min partner Anita for. Det er hun som er hjernen bak, sier Hellstrøm.

Under pandemien la de daglig ut enkle oppskrifter for å inspirere folk.

– Alt vi har skapt på Instagram de siste årene er en del av influenserstilen. Jeg tror vi har gjort veldig mye som folk kan relatere seg til.

Disse kan bli Årets kokk

Det var ikke bare ærespris som ble delt ut denne ettermiddagen. Kveldens høydepunkt var avsløringen av hvilke fem kokker som blir kandidatene til Årets kokk. Dette er navnene på kandidatene:

Aleksander Løkkeberg Vartdal

Aron Espeland

Håkon Solbakk

Håvard Werkland

Runa Ailin Kvendseth

Disse kokkene skal videre konkurrere om tittelen i Stavanger i september. Den av de fem som står øverst på pallen blir Norges kandidat i Bocuse d’Or Europe i Trondheim i 2024. Her skal vedkommende igjen konkurrere om å bli kandidat til den prestisjefylte kokkekonkurransen Bocuse d’Or 2025, som anses som verdensmesterskapet i kokkekunst.

Publisert: 27.03.2023 kl. 17:27
Oppdatert: 28.03.2023 kl. 09:14


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?