«Verdens beste restaurant» El Bulli åpner igjen – uten servering

ÅPNER PÅ NYTT: Den spanske kokken Ferran Adriá høstet stor suksess med El Bulli, som i flere år ble regnet som verdens beste restaurant. Her er Adriá på matfestivalen Madrid Fusion i januar. Foto: Sergio Perez/Reuters/Scanpix
ÅPNER PÅ NYTT: Den spanske kokken Ferran Adriá høstet stor suksess med El Bulli, som i flere år ble regnet som verdens beste restaurant. Her er Adriá på matfestivalen Madrid Fusion i januar. Foto: Sergio Perez/Reuters/Scanpix
Maria Aarli-Grøndalen
Maria Aarli-Grøndalen

Den spanske kokken Ferran Adriá gjenåpner den tidligere suksessrestauranten til neste år. Men det blir uten matservering.

Suksessrestauranten El Bulli ble fire år på rad kåret til verdens beste restaurant. Det var Reuters som først skrev om nyheten om at den gjenåpner, etter å ha intervjuet Ferran Adriá på matfestival i Madrid på mandag denne uken.

Lokalene som huset El Bulli med sine tre Michelin-stjerner, ligger nord for Barcelona på Costa Brava, den spanske østkysten. Dørene ble stengt i 2011 fordi restauranten gikk med underskudd, på tross av sin enorme popularitet.

Nyåpningen skal skje våren 2020, og stedet vil hete «elBulli1846». Men restauranten skal ikke servere mat! I stedet skal den være et laboratorium for forskning på smak, og et museum for kulinarisk innovasjon, ifølge Reuters.

Og på samme måte som man måtte booke bord på den verdensberømte restauranten lang tid i forveien, må man også forhåndsreservere en omvisning i museet.

– Misjonen til elBulli1846 blir å skape kvalitetskunnskap om gastronomi for restauranter og alt som hører til dette, sa Adriá til Reuters før han entret scenen på matfestivalen Madrid Fusion.

Det nye navnet er en feiring av Auguste Escoffier, franskmannen som fikk tilnavnet «kongen av kokker, kokk for kongene». Escoffier var født i 1846 og gjorde kjøkkenkunst mer tilgjengelig for folket.

Det samme gjorde spanske Ferran Adriá mange år senere, ved hjelp av molekylær gastronomi, som betyr at han blandet teksturer i form av spiselig skum, flak eller geleer, skriver Reuters.

Den originale El Bulli fikk sitt navn etter en fransk bulldogg, eid av den tysk-tsjekkiske paret som bygget lokalet i 1961.

GODE HJELPERE: Ferran Adriá, kokk og medeier i El Bulli, sammen med kokkelaget sitt i Cala Montjoi, kort tid før han stengte dørene for matservering på restauranten i 2011. El Bulli åpnet igjen som et kreativt senter for kokkekunst i 2014. Foto: Albert Gea/Reuters/Scanpix
GODE HJELPERE: Ferran Adriá, kokk og medeier i El Bulli, sammen med kokkelaget sitt i Cala Montjoi, kort tid før han stengte dørene for matservering på restauranten i 2011. El Bulli åpnet igjen som et kreativt senter for kokkekunst i 2014. Foto: Albert Gea/Reuters/Scanpix

El Bulli slik den var, hadde 50 spiseplasser. Den fikk opp mot en million reservasjonsønsker i året, men bare rundt 8000 gjester fikk oppfylt ønsket per år. Den hadde kun åpent noen måneder i året, og offentliggjorde neste års åpningstider i september året før.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?