Slik bruker du artisjokk
Husket å lage deilige retter med artisjokk i sommer? Her er noen gode grunner til å gjøre det.
Artisjokken er for noen mest av alt pen å se på. Nest mest oppmerksomhet får ofte hjertet til artisjokken.
Men hele kan spises, og du kan faktisk dyrke middelhavsgrønnsaken i kjøkkenhagen din.
Artisjokken er en såkalt tistel-plante, og det vi spiser er knoppen og det som er inni den. Artisjokk vokser typisk i Sør-Europa og rundt Middelhavet, men kan også dyrkes lenger nord.
I land som Italia, Spania og Frankrike er artisjokken i høysesong om våren, men om du har egen kjøkkenhage kan du i Norge høste dem på sensommeren. Husk bare å forkultivere vinteren før.
Det finnes store og små artisjokker. Noen sorter er grønne, andre lilla. Grønnsaken spises ikke rå, men du kan både koke, dampe, sylte og grille den.
Artisjokken kan frityrstekes, figurere som snack, forrett eller som tilbehør til kjøtt og fisk. Hjertet brukes gjerne som topping på pizza, i terter og salater.
– Artisjokker er jo nesten selve symbolet på den søreuropeiske sommeren. De kan tilberedes på forskjellige måter. Jeg er nok litt minimalist, og setter stor pris på klassikeren hvor de bare skrelles, så kokes møre i vann med en god mengde sitronjuice, olivenolje, salt og pepper, tipser Malin Gimle Labråten.
Hun er utdannet og jobber som kokk i Paris, og deler innblikk og oppskrifter på Instagram under @LaKompott.
En hel artisjokk ser som nevnt pen ut i seg selv, men hvordan du kan spise den er kanskje ikke åpenbart ut fra utseendet. Det er nemlig ikke nødvendigvis bare å tygge løs. Om du skal tilberede hel artisjokk er det, som med andre gode ting, for eksempel granateple, litt jobb med den.
Men det er verdt det.
Fra dipp til hovedrett
For å sjekke at artisjokken du kjøper er bra, kjenn at den virker tung i forhold til størrelsen, helst kompakt med lukkede knopper.
– Jeg elsker å koke dem til de er nesten myke, og så legge dem på grillen, eller inn i ovnen på høy varme, rett før servering, og servere dem med en god dipp eller en myk ost, som for eksempel burrata, salat og en god syrlig vinaigrette, sier Labråten.
Koking kan gjøres slik: Kutt ytterst av bladene, damp hele artisjokken med litt sitron og/eller hvitløk, urter – det du vil. Server hel, og napp ut ett og ett blad.
Bladene er harde og seige å tygge, så det vanligste er å skrape av det myke med tennene. Dypp bladene i en vinaigrette, saus, dipp eller pisket smør.
Etter du har spist alle bladene, kommer et mykere indre, et slags fruktkjøtt. Det kan du skrape ut til du i midten møter hjertet. Del det opp og spis det.
Du kan også lage dipp av artisjokk, gjerne med spinat, parmesan og sitron, servert med sprø, salt chips og iskald champagne til for litt hverdagsluksus.
– Jeg liker også å panere og fritere dem, med rett tilbehør kan de fungere som en vegetarisk hovedrett. De er også nydelige å ha i en sandwich med litt salat, en god majones og noen pickles.
Tommelfingerregel: Jo tykkere stilk, jo større er artisjokkhjertet. Artisjokkhjerter kan kjøpes på boks eller ferske i butikken. Da er det gjerne hjerter som er høstet da de var skudd fra moderplanten.
Både hele artisjokker og hjerter kan serveres hele eller delt opp.
Lag grillede artisjokker
Lag grillede artisjokker med blåmuggost-dipp à la Labråten.
Dette trenger du:
- Artisjokker
- Olivenolje
- Sitroner
- Salt
- Pepper
- Parmesan
- Gressløk
- Hvitløk
- Rennende honning
Blåmuggost-dipp:
- Crème fraîche
- Blåmuggost
- Salt
- Pepper
Gjør dette:
Det finnes mange måter å rense artisjokker på. Dette er metoden jeg lærte ved Le Cordon Bleu.
Forbered en stor bolle kaldt vann blandet med juice av en halv sitron.
Skrell stilkene på artisjokken med en liten kniv eller potetskreller.
Fjern noen av kronbladene på sidene og trim toppene.
Del artisjokkene i to og fjern innmaten med en liten skje.
Legg i bollen med vann med en gang, for å unngå at artisjokkene blir svarte.
Ha artisjokkene i en kjele sammen med et par delte hvitløksfedd.
Dekk med kaldt vann og tilsett juice fra en liten sitron, litt salt og pepper og et par spiseskjeer olivenolje.
Kok til de er nesten myke (mine var små, det tok ca. 5 minutter).
Løft dem ut av vannet og la tørke på litt kjøkkenpapir.
Forvarm ovnen til 230 grader, grill. Legg artisjokkene utover en bakeplate med bakepapir og litt olivenolje. Topp med salt, pepper, revet parmesan og litt mer olivenolje.
Grill høyt oppe i ovnen til artisjokkene har fin farge, hold øye med dem!
Lag en enkel dipp med blåmuggost:
Varm opp noen spiseskjeer med crème fraîche i en liten kjele.
Visp inn biter av blåmuggost (mengden kommer an på hvor glad du er i blåmuggost og hvilken ost du bruker, prøv deg frem).
Smak til med salt og pepper og ha gjerne i litt gressløk.
Legg artisjokkene utover et fat og topp med dippen, litt mer olivenolje, gressløk og et lite dryss med honning.
I tillegg til å smake godt og være pen å se på, er artisjokken nokså næringsrik. Den er kilde til både protein, folat, kostfiber og kalium, ifølge Bama.
Få grunner til å ikke gi artisjokken en rolle på menyen, altså.
Publisert: 27.07.2022 kl. 15:09
Lag deg en gratis konto