Raser etter kjøtt-nekt på festival

22. juli 2022Aktuelt
PLANTEBASERT FESTIVAL: I år har den Fredrikstad-baserte festivalen Månefestivalen bestemt seg for å kutte ut kjøttet helt. Mon tro de heller velger burgere laget på sopp og bønner, som denne?
PLANTEBASERT FESTIVAL: I år har den Fredrikstad-baserte festivalen Månefestivalen bestemt seg for å kutte ut kjøttet helt. Mon tro de heller velger burgere laget på sopp og bønner, som denne?
Foto: Krister Sørbø / VG
AvIngeborg Christensen Breivik, Malin GadenogElise Alexandra Gulbrandsen

Kjøttfri meny skaper heftige reaksjoner. – Skremmende, sier festivalsjef.

Årlig strømmer tusenvis av mennesker til Gamlebyen i Fredrikstad for å delta på Månefestivalen. I år skal navn som Travis, Madrugada og Kvelertak opptre på scenen, men det er ikke nødvendigvis line up-en som har skapt overskrifter i norske medier før festivalstart.

Månefestivalen arrangeres for 21. året på rad, og i år har festivalsjef Torill Frydenlund bestemt at det ikke skal serveres kjøtt – hverken til artister eller publikum.

– Det er jo først og fremst av miljøhensyn at vi gjør dette. Månefestivalen har siden starten vært opptatt av miljø, og det er utgangspunktet for vegetarmenyen. Det er to ting man kan gjøre noe med for å påvirke klimakrisen, og det er å kutte ut fossilt brennstoff og å kutte ut kjøtt, som vi nå gjør, sier hun til Godt.

Det var Fredriksstad Blad som først omtalte saken, og da de spurte Frydenlund om hun hadde fått noen reaksjoner, var svaret nei. Det har det blitt endring på nå. NRK har også omtalt saken.

Stort engasjement

I kommentarfeltet til den opprinnelige saken hos Fredriksstad Blad på Facebook er det nå over 1200 kommentarer. Mange er svært kritiske mot kjøtt-kuttet. Meldinger om at de som spiser kjøtt straffes, og at vegetarmat ikke er smakfullt er gjentagende.

Blant kommentarene på Facebook er disse:

«Så trist at folk ikke kan velge selv. Men da er det bare å gå å spise andre steder. Litt tungvint da.»

«Gress er for kuer og kaniner!»

«Å galskapen vil ingen ende ta»

«Man betaler over 1900 kroner for festivalpass, så skal ikke folk som er glad i kjøtt få seg noe å spise på festivalområdet? Fantastisk for restaurantene i Gamlebyen da, som kommer til å selge større mengder mat enn først antatt»

«Syns det burde være en menneskerett å velge hva man skal spise!»

Andre på sin side roser festivalen for å ha tatt et bevisst grep for både dyr og miljø, og mener at kritikerne burde prøve før de tar til tastaturet.

Dette har også ført til flere kommentarer i Fredriksstad Blad, hvor blant annet «sidrumpa kjøtthuer» blir bedt om å ta seg sammen.

KONTRASTER: Torill Frydenlund synes det er vanskelig å begripe hvordan responsen i kommentarfeltet og i innboksen kan være så ulik.
KONTRASTER: Torill Frydenlund synes det er vanskelig å begripe hvordan responsen i kommentarfeltet og i innboksen kan være så ulik.
Foto: PRIVAT

Men til tross for at kjøtt-kuttet har satt fyr på kommentarfeltet, så mener festivalsjefen at deres egen innboks har inneholdt utelukkende positiv respons.

– Vi har fått svært positiv respons direkte, jeg har mottatt mye støtte og kommentarer fra folk som heier på det vi gjør, sier Frydenlund.

– Men kommentarfeltet er en helt egen sak. Det er tydelig at vi rører ved ett eller annet i folk, med det her. Jeg synes kommentarfeltene viset at man er veldig opptatte av seg selv, og at man ikke tenker på helheten, og det synes jeg er veldig skremmende.

– Nye ting kan være skummelt

Det er Oslo Vegetarfestival som skal drifte matområdet på årets Månefestival. Det ble startet av Synne Hewitt og Heidi Røneid i 2010, som savnet en møteplass hvor folk kunne oppleve hvor mye vegetarverdenen har å by på.

Røneid sier til Godt at hun tror folk generelt er litt skeptiske.

– Det som er kjent er det som er trygt, og nye ting kan være skummelt. Og det skjønner jeg.

KJENTE SMAKER: Med-grunnlegger av Oslo Vegetarfestival, Heidi Røneid, sier til Godt at folk kan forvente seg god mat og kjente smaker på årets Månefestival.
KJENTE SMAKER: Med-grunnlegger av Oslo Vegetarfestival, Heidi Røneid, sier til Godt at folk kan forvente seg god mat og kjente smaker på årets Månefestival.
Foto: Ola Waagen

– Mange er kanskje vant til et tradisjonelt, norsk middagsmåltid, som gjerne kan bestå av kjøttkaker, kokte poteter og saus, og hvis du fjerner kjøttet fra det, sitter du igjen med noe veldig kjedelig. Hadde jeg dratt på festival og trodd jeg skulle få kokte poteter med saus, hadde jeg også vært skeptisk.

Hun sier vegetarmat er så mye mer enn det.

– Utviklingen de siste fem årene har vært vanvittig, sier Røneid og legger til at det kommer til å serveres kjente smaker på festivalen.

Vegetarmat har unektelig vært en økende trend de siste årene. I fjor kuttet Geranium, som nylig ble kåret til verdens beste restaurant, alt kjøtt fra menyen. Flere vegetariske og veganske spisesteder dukker også opp over hele landet, og det er en stor mattrend å kutte kjøtt.

Fikk du lyst på et skikkelig vegetarmåltid? Hva med å teste disse oppskriftene:

Publisert: 22.07.2022 kl. 10:39
Oppdatert: 22.07.2022 kl. 12:02


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?