Til hovedinnhold

Personlig trener Tore Vik dekker julebord

17. desember 2021Aktuelt
JULEGLEDE: – Jeg har ikke pyntet ferdig, presiserer Tore Vik og peker på juletreet.
JULEGLEDE: – Jeg har ikke pyntet ferdig, presiserer Tore Vik og peker på juletreet.
Andrea Gjestvang

– Det første som legges på julebordet mitt er den hvite juleduken tante Astrid har sydd, sier personlig trener Tore Vik. Det høres kanskje enkelt ut, men etter tantens juleduk går juleentusiasten virkelig «all in».

Hos Tore Vik på Sankthanshaugen i Oslo begynner julen tidlig. Hvert eneste år.

– Jeg elsker julen. Det å skape julestemning gir meg ro og sjelefred. Det er den ultimate kosetiden for meg når jeg kan begynne med julepyntingen. Jeg tuller ikke! sier Vik.

Det er ikke få timer som går med til å julepynte leilighet, flere juletrær og et vakkert festbord.

– Og jeg må bare si at jeg ikke er ferdig julepyntet altså, dette er bare begynnelsen!

HVIT JUL: I år er det mye hvitt og gull i detaljene hjemme hos trener Vik
HVIT JUL: I år er det mye hvitt og gull i detaljene hjemme hos trener Vik
Andrea Gjestvang

Fra minimalist til maksimalist

– Hva vil du kalle din stil?

– Man kan vel kalle den maksimalistisk? Faktisk var jeg minimalist tidligere, tro det eller ikke. Når jeg kjøpte denne leiligheten for mange år siden var den stramt innredet, men endringer i livet mitt gjorde at jeg fikk et behov for å ha det mer ... kan jeg si koselig rundt meg? Og så synes jeg denne klassiske leiligheten med vakker stukkatur i taket kledde maksimalismen bedre enn minimalismen, avrunder han.

Som personlig trener, som ikke er redd for å vise kropp på instagramkontoen @torevikpt, er det mange som tror at det bare er kaloritelling som gjelder for Vik, noe han bestemt avviser.

– Det er selvfølgelig viktig å spise sunt, men nå er det jul bare én gang i året! Og da er det utrolig viktig å ha lov til å kose seg. Julen er ikke tid for kaloritelling, men er en personlig og estetisk «me time», poengterer Vik.

JULEKJØKKEN: På kjøkkenet har Tore brukt mer klassiske julefarger.
JULEKJØKKEN: På kjøkkenet har Tore brukt mer klassiske julefarger.
Andrea Gjestvang

Juletradisjoner

Han er oppvokst på gård og forteller gjerne om barndommens tradisjoner hvor han sammen med familien hentet juletre i skogen og spikket pinner til pinnekjøtt-kjelen. For ikke å snakke om familiens julemattradisjoner.

– Vi har risgrøt til frokost på julaften, så er det en solid julebrunsj med masse godt og til middag er det både juletorsk og pinnekjøtt, forklarer Vik. 

– Så er det hummer til frokost på førstedag og lammelår til middag. Jeg simpelthen elsker julematen. Kaker og småkaker er ikke så viktig, men tradisjonsmaten er bare såå god, sier treneren.

PERSONLIG: Tore Vik gjør gjerne borddekkingen personlig med bilde av gjesten, en liten gave og en håndskrevet beskjed.
PERSONLIG: Tore Vik gjør gjerne borddekkingen personlig med bilde av gjesten, en liten gave og en håndskrevet beskjed.
Andrea Gjestvang

Fra hjertet

Men på julebordet du har dekket er det ikke plass til noe mat? Ikke engang på tallerkenene?

– Maten skal jo ikke stå på bordet! Maten serverer jeg enten fra store fat som jeg bærer rundt, eller så lager jeg en buffé hvor gjestene kan forsyne seg selv. Men først må jeg rydde av pynten på tallerkenene, selvfølgelig.

Han snakker på ut- og innpust om julekuler, glitter og stæsj. 

– Jeg tøyser med at jeg har sånn OCD, Obsessive Compulsive Disorder, eller tvangslidelser om du vil. Bare at min OCD er Obsessive Christmas Disorder, ler Vik, før han blir alvorlig.

– Jeg bryr meg ikke om trender. Julen er en tid for gavmildhet og kjærlighet. Det viktigste er at gjestene mine opplever at jeg har lagt hjertet mitt i å skape en god julestemning for dem. Jeg ønsker at vi sammen skal kunne skape nye juleminner samtidig som tradisjonene knytter meg til fortiden, sier PT-en.

MAKSIMALIST-JUL: Det er ikke plass til julemat på Tore Viks julebord. – Den skal serveres som buffé på kjøkkenet eller på store fat. På julebordet mitt står pynten i høysetet, sier den personlige treneren.
MAKSIMALIST-JUL: Det er ikke plass til julemat på Tore Viks julebord. – Den skal serveres som buffé på kjøkkenet eller på store fat. På julebordet mitt står pynten i høysetet, sier den personlige treneren.
Andrea Gjestvang
NATUR: Ta inn grener og spray dem med gullspray, sett i et par hvite fugler og julekuler og du har en vakker og original dekorasjon, tipser Vik.
NATUR: Ta inn grener og spray dem med gullspray, sett i et par hvite fugler og julekuler og du har en vakker og original dekorasjon, tipser Vik.
Andrea Gjestvang

Tores 5 beste tips

1. Juleduken

Ta frem basen for alle julebord, nemlig juleduken. Min er en klassisk hvit duk med engler på som tante Astrid har egenkomponert og sydd til meg. Jeg elsker den. Duken skaper julestemning, en blanding av juleminner og eleganse og stas.

2. Tema

Velg et tema for julebordet. Hold deg gjerne til to-tre farger. Jeg har sølv, hvitt og gull på spisebordet i spisestuen og rødt, grønt og sølv på kjøkkenbordet mitt. Jeg går all in. Ta frem det fineste serviset og krystallglass, om du har. Gjerne noe du har arvet, kjøpt på loppemarked eller i butikk.

3. Natur

Ta naturen inn på festbordet ditt. Jeg går i skogen og henter kongler som jeg noen ganger sprayer med sølv eller gull. Hos pappa får jeg kristtorn-grener, jeg elsker kristtorn. Finn Schjøll sier det ikke er å stjele, men å beskjære, om du skulle forsyne deg av en gren eller to i en nabolagshage. Bruk gjerne litt av julepynten din også på festbordet. Lag en skikkelig lekker centerpiece eller kanskje flere – det gir en bra wow faktor.

4. Lys

Lys er et must for en perfekt stemning og julearoma. For meg symboliserer det håp og kjærlighet. «Mykje lys og mykje varme» er som et juleevangelium for meg. Lys skaper magisk atmosfære og det er også romantisk. På den måten når du hjertene til gjestene. Jeg prøver å røre gjestene og skape julestemning, juleminner og julemagi. Men husk at det kan være brannfarlig, så det går an å bruke elektriske lys eller batteridrevne.

5. Små gaver

Jeg prøver å få gjestene til å føle seg ekstra velkomne og spesielle med personlig bilde som viser hvor de skal sitte. Man kan godt skrive navnene for hånd på pent papir og bruke serviettringer. La gjerne barna hjelpe til å lage bordkort. Jeg liker å la det ligge en liten gave på stolen eller tallerkenen til hver gjest, du kan si min indre julenisse kommer frem i høytiden. 

Denne artikkelen finner du også i VGs julemagasin «Juletid».

Lyst på mer juleinspirasjon? Se retrodronningen Lise Karlsens burleske julebord.

Publisert: 17.12.2021 kl. 13:51
Oppdatert: 22.12.2021 kl. 15:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?