Øyafestivalen 2022: Dette er den beste maten

10. august 2022Aktuelt
Matutvalget på Øyafestivalen er stort og bra, mener Godts anmelder.
Matutvalget på Øyafestivalen er stort og bra, mener Godts anmelder.
Foto: Nora Savosnick / VG
Hanna Haug Røset
Hanna Haug Røset

To nykommere blant matbodene på årets Øyafestival sikrer seg terningkast seks.

Øyafestivalen i full skala åpnet onsdag for første gang siden 2019. Godt-redaksjonen tok turen, og sammen med anmelder Mathias Steinbru satte vi selvfølgelig kursen mot de mange matbodene.

– Det er mye fresh mat i år. Samtidig er det ikke mye her du ikke finner ellers i Oslo, og dette minner om tilbudet til Oslos stadig flere mathaller, oppsummerer Steinbru.

Godts matanmelder Mathias Steinbru
Godts matanmelder Mathias Steinbru
Foto: Nora Savosnick / VG

– Hvis jeg kunne bestemt så ville jeg tvunget alle fornøyelsesparker og lignende på kurs hos Øyafestivalen. Her er all mat bedre enn det du får der, sier han.

Slik har vi testet: Vi har smakt oss gjennom en eller flere retter fra 20 ulike matboder. Is, bakst og annet søtt har vi hoppet over.

Cebiche nikkei med laks og cebiche classico med sei

Vurdering: Fisken er fresh, det er mye av den, den har ikke ligget for lenge i marinaden og er fremdeles frisk og fin. Retten har en fin fordeling mellom ulike teksturer og salt, syrlig og søtt. En fin pick me up-rett, som sikkert sitter perfekt til en pisco sour.

Pris: 160,-

Terning: 5

Cebiche med laks
Cebiche med laks
Foto: Nora Savosnick / VG

Bao med svinebog og bao med gulrot

Vurdering: Svinebaoen er god på smak, men kunne vært saftigere. En god bao, men dette er mektige greier. Vi kunne ventet en ekstremsøt gulrot, men gulrotvarianten er en deilig overraskelse som tar rotta på svinet. Denne varianten er mer saftig, mer smakfull og mer gøyal. Overraskende godt – og mektig.

Pris: 145,- / 155,-

Terning: 5

Foto: Nora Savosnick / VG

Coop Mega/Jimmy Øien

Toast av surdeigsbrød med kremet østerssopp, parmesan og Østavind.

Vurdering: Coop Mega har hyret inn Rest-kjøkkensjef Jimmy Øien og sammen har de sett seg ut målgruppen «bakfull». En klassisk toast med masse ost er god og trygg, men retten skriker etter litt mer «oumph». En godt valg om man er glad i toast.

Pris: 135,-

Terning: 4

Mathias Steinbru prøver toasten
Mathias Steinbru prøver toasten
Foto: Nora Savosnick / VG

Langos med tomat, chimicurri, rømme og løk

Vurdering: Langos er flate friterte brød som er tradisjonell gatemat i Ungarn. Her er toppingen ganske kjedelig, deigen litt smakløs og det smaker mest frityr. Her blir det mye fettete brød og retten kunne trengt litt mer syre. Litt spenstigere ingredienser i chimicurrien kunne gjort seg.

Pris: 135,-

Terning: 3

Langos
Langos
Foto: Nora Savosnick / VG

100 Babbos

Katsusando med frityrstekt tofu, pewpie-mayo og tonkotsu-saus.

Vurdering: Tofuen er overraskende bra, den har smak og fin panering. Men, det skulle vært mer av den – eller eventuelt mindre brød. Forholdet mellom brød og tofu blir helt feil. Kunne vært litt mer juice her.

Pris: 155,-

Terning: 4

Katsusando
Katsusando
Foto: Nora Savosnick / VG

Gamlegården Lysklæt

Pulled beet and roots

Vurdering: Dette var veldig søtt! Rødbeter er godt, men med en barbecueaktig saus blir det noe platt og amerikansk over dette. Har du drømt om å spise en pulled pork mellom burgerbrød, så er dette noe som ikke ligner, men som ikke er helt ulikt.

Pris: 159,-

Terning: 3

Pulled beet and roots
Pulled beet and roots
Foto: Nora Savosnick / VG

Skogsgrisburger

Vurdering: Denne er veldig mye bedre en rotfrukt-varianten, men litt i overkant salt. Ellers en helt grei burger.

Pris: 189,- / 225 med ost og bacon

Terning: 4

Skogsgrisburger
Skogsgrisburger
Foto: Nora Savosnick / VG

Vaffel med «skagenrøre» av kikerter og røykeflaks

Vurdering: Hvorfor skal man absolutt kalle dette skagenrøre og røykeflaks (en vegetarisk variant av røykelaks)? Kikertrøren i seg selv er god, men hadde gjort seg bedre uten den tørre, søte vaffelen.

Pris: 135,-

Terning: 3

Vaffel med «skagenrøre» og røkeflaks
Vaffel med «skagenrøre» og røkeflaks
Foto: Nora Savosnick / VG

Empanadas med linser og egg

Vurdering: Denne lager De Mi Terra vanligvis med biff, men her har de brukt linser, med stort hell! Denne er like god, om ikke bedre enn den de lager med kjøtt. Den har trøkk, dette er superdigg!

Pris: 140,- for to

Terning: 6

Empanadas med linser og egg
Empanadas med linser og egg
Foto: Nora Savosnick / VG

Empanadas med kremet mais

Vurdering: Herlig kremete og søt. Smaker best sammen med en «smoked spicy sauce» som du kan kjøpe til for 10 kroner. Bestill komboen slik at du får begge variantene, for to av denne blir kanskje litt mye.

Pris: 140,- for to

Terning: 5

Empanadas
Empanadas
Foto: Nora Savosnick / VG

Dumplings med sopp

Vurdering: Vi gjorde to forsøk på å bestille dumplings med sopp fra Momo Chhe, men her var det åpenbart oppstartsproblemer. Dumplingsene var rå og det blir vanskelig å gi noen vurdering her. Det er synd, for smaken på tilbehøret var lovende.

Pris: 145,-

Terning: —

Dumplings med sopp
Dumplings med sopp
Foto: Nora Savosnick / VG

Fish and chips

Vurdering: Dette er helt anstandig fish and chips. Dippen kunne hatt mer smak av erter, men chipsen er god og fisken er helt okei.

Pris: 179,-

Terning: 4

Fish and chips
Fish and chips
Foto: Nora Savosnick / VG

Der Peppern Gror (på matområdet)

Butter paneer

Vurdering: En digg saus, men paneeren er litt tørr og smuldrede og er neppe fersk? Retten reddes likevel av en veldig, veldig god saus.

Pris:

Terning: 5

Butter paneer
Butter paneer
Foto: Nora Savosnick / VG

Okonomiyaki

Vurdering: Smaken er god, men konsistensen er ikke der den skal være. Dette blir en seig masse, uten de teksturene denne retten trenger.

Pris: 155,-

Terning: 4

Okonomiyaki
Okonomiyaki
Foto: Nora Savosnick / VG

Aji Nikkei

Sopaipillas, friterte rundstykker av gresskar. Finnes med kylling og i en vegetarisk variant

Vurdering: Dette er saftig og juicy og smaker godt, men ganske mye frityr. Vi smakte både vegetar- og kyllingvarianten. De smakte helt likt, sett bort fra kyllingen. Et trygt valg hvis du skal bli mett og trenger noe fritert.

Pris: 69,- / 89,-

Terning: 4

Sopaipillas
Sopaipillas
Foto: Nora Savosnick / VG

En nordisk og en asiatisk bowl

Vurdering: Det mest positive her er returemballasjen som man må registrere seg for å få låne: Terningkast syv til den! Innholdet er friskt og serveres kaldt rett fra kjøleskapet. Den nordiske har friske og søte reker. Den asiatiske peanøttsaus, koriander og soyamarinerte egg. Dette føles ut som et valg kroppen din vil takke deg for. Eller hvis du trenger en unnskyldning for å drikke fire pils til.

Pris: 139,- / 149,-

Terning: 4

Nordisk bowl
Nordisk bowl
Foto: Nora Savosnick / VG

Chilaquiles med toppings

Vurdering: Chilaquiles er det mange kjenner som nachoschip, totopos, vendt i saus og toppet med bønner og rømme. Her ligger alt på toppen så vi anbefaler og røre det hele godt sammen før du spiser. Da smaker det straks så meget bedre.

Pris: 169,-

Terning: 4

Chilaquiles
Chilaquiles
Foto: Nora Savosnick / VG

Norwegian Shores

Krabbebun

Vurdering: Jo jøss, dette er godt. Krabberøren er fin og har mye krabbe i seg. Brødet er litt for søtt. Med litt mer syre hadde denne retten vært veldig god.

Pris: 110,-

Terning: 4

Krabbebun
Krabbebun
Foto: Nora Savosnick / VG

Northern Company

Gul bento box

Vurdering: En boks med bulgur, syltede grønnsaker, tang, urter og en «tunfisk»-salat av jackfruit. Her har de vært gode med sylting og foredling av grønnsakene. De knaser godt, og dette er igjen en rett som føles ut som den gjør godt for kroppen. Hadde du fått dette som kurmat, hadde du vært veldig fornøyd.

Pris: 159,-

Terning: 4

Gul bento box
Gul bento box
Foto: Nora Savosnick / VG

Falafel

Vurdering: En fin falafel som er passe sprø på utsiden og passe luftig på innsiden. Fin smak av granateplesirup, men det kunne gjerne vært litt mer grønnsaker. Mat som er praktisk å ha i hånden på festival.

Pris: 145,-

Terning: 4

Falafel
Falafel
Foto: Nora Savosnick / VG

Pita sandwich

Vurdering: Et delt pitabrød med misoløk og kikerter. Brødet er litt understekt og misoløken har en såpete ettersmak.

Pris: 145,-

Terning: 3

Pita sandwich
Pita sandwich
Foto: Nora Savosnick / VG

Der peppern Gror (Caltexløkka)

Aloo tikki burger og Dahi puri

Vurdering: En saftig, sprø, syrlig og sterk fest av en «burger». Mektig, herlig og passe spicy. Løp og kjøp! Dahi puri er klassisk, elegant indisk gatemat gjort på skikkelig vis. Helt nydelig og forfriskende sammen med en god øl.

Pris: 145,- / 130 ,-

Terning: 6

Aloo tikki burger
Aloo tikki burger
Foto: Nora Savosnick / VG
Dahi puri
Dahi puri
Foto: Nora Savosnick / VG

Breheimen

Elgbab

Vurdering: Dette smaker som om noen som flyttet fra byen i 1997 har laget sin egen kebabvariant på elg, basert på det de husker. Det eneste de husket riktig var mais. Ingenting annet stemmer her, men det ligner jo på en kebab.

Pris: 159,-

Terning: 2

Elgbab
Elgbab
Foto: Nora Savosnick / VG

Publisert: 10.08.2022 kl. 19:02
Oppdatert: 11.08.2022 kl. 10:58


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?