Vårens store trend: Her finner du vegansk is

24. mai 2019Aktuelt
SOFTIS: Vegansk is er i vinden som aldri før. Her fra isbaren Chloe's Soft Serve Fruit Co. i New York. Foto: Michael Noble Jr./AP
SOFTIS: Vegansk is er i vinden som aldri før. Her fra isbaren Chloe's Soft Serve Fruit Co. i New York. Foto: Michael Noble Jr./AP

Nå trenger du neppe å lete lenge for å finne veganer-vennlig is.

De aller fleste store iskremprodusentene, kioskene og butikkene ser ut til å ha hoppet på det veganske iskrem-toget. I likhet med årets matnyheter, bærer også flere av isnyhetene preg av å være inspirert av den grønne bølgen.

Fra å være en relativt sjelden vare, har det veganske alternativet nærmest blitt en selvfølge i isdiskene.

Veganerens år

I en artikkel i en spesialutgave av The Economist erklærer journalist John Parker 2019 som «the year of the vegan», eller veganerens år.

Ifølge Parker er interessen for veganisme økende, spesielt blant millenniumsgenerasjonen. Og hvor millenniumsgenerasjonen går, skriver han, vil bedrifter og regjeringer følge etter.

Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO har forsket mye på nordmenns matvaner. Ifølge en studie hun nylig har gjennomført med Frode Alftnes om forbrukernes spisemønster av animalske proteiner, er en økende andel av norske forbrukere opptatt av å redusere inntaket av kjøtt, melk og meieriprodukter.

– De færreste slutter å spise disse produktene, men mange er opptatt av å redusere. Trenden er altså et fleksitariansk spisemønster – at man bevisst og regelmessig velger bort animalske produkter å tallerkenen, og har kjøttfrie dager og spiser vegetariser og lignende, forklarer hun.

Hun legger til at allergier og matintoleranser også spiller inn, og at veganske iser antagelig er et kjærkomment supplement for denne gruppen.

På matbutikken

De fleste dagligvarekjeder og kiosker har et utvalg fra enten Diplom-Is eller Hennig-Olsen i isdiskene sine.

Hennig-Olsen produserer vegansk kroneis i to smaker, i tillegg til en kokosis i DUGG-serien, mens Diplom-Is har en vegansk sjokoladeis på boks i Dream-serien.

I tillegg finnes en rekke produsenter som også finnes i flere av de største butikkene. Svenske Oatly har for eksempel fem veganske iskremer på boks, som alle er laget av havremelk. Merket selges blant annet på Rema 1000 og Meny.

Ben & Jerry's, som også selges i flere butikker og kiosker, har to veganske alternativer på boks, laget på mandelmelk. Merket selges blant annet på Coop, Meny og Kiwi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYHETER: Både 7-eleven og Ikea har nylig lansert veganske softiser. Foto: Pierluca Taranta/Ikea
NYHETER: Både 7-eleven og Ikea har nylig lansert veganske softiser. Foto: Pierluca Taranta/Ikea

Vegansk softis

Er du mer hypp på en vegansk softis i solen, kan du glede deg over at alternativene nå er langt flere enn tidligere. Denne måneden lanserte 7-eleven en ny iskrem basert på mandelmelk, i to smaker: Vanilje og sjokolade.

– Vi vet at dette er noe kundene våre i Norge har ventet på lenge, sier kategorisjef Samuel Kans Johansson i Reitan Convenience Norway i en pressemelding.

I juni i fjor ble det dessuten kjent at Ikea planla en vegansk iskrem. I april kom produktet i de norske varehusene: en plantebasert, rosa softis laget av jordbærpuré.

Det finnes selvsagt også en rekke mindre, lokale iskrembarer og mindre produsenter som tilbyr veganske alternativer rundt om i landet.

Har du noen favoritter? Del dem med oss i kommentarfeltet!

Publisert: 24.05.2019 kl. 15:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?