Det beste jeg vet med Trond Moi

26. juni 2020Aktuelt
RÅVARER FRA HAGEN: Kokk Trond Moi serverer råvarer fra egen hage i sin nye restaurant i Kristiansand. Foto: Lise Skogstad/VG
RÅVARER FRA HAGEN: Kokk Trond Moi serverer råvarer fra egen hage i sin nye restaurant i Kristiansand. Foto: Lise Skogstad/VG

Sommeren nytes best med delfiakake og lunken akevitt til dessert, synes kokk Trond Moi. Det han aldri spiser, tror han vil få folk til å bli skikkelig sure.

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet kokkelandslagets Tonje Torvanger, matblogger Trine Sandberg og kokk Christer Rødseth. Denne gangen har vi tatt en prat med kokk, kjøkkensjef og eier av den nystartede restauranten «Hos Moi» i Kristiansand.

FAKTA:
Navn: Trond Moi
Alder: 50
Fra: Kvinesdal
Aktuell med: Ny restaurant i Kristiansand
Foto: Lise Skogstad/VG
FAKTA: Navn: Trond Moi Alder: 50 Fra: Kvinesdal Aktuell med: Ny restaurant i Kristiansand Foto: Lise Skogstad/VG

Coronakrisen førte til nedleggelse av restauranten «Bølgen & Moi» i Kristiansand, men som en fugl Fønix fra askene startet kokk Trond Moi nesten umiddelbart ny restaurant i de samme lokalene. Restauranten Hos Moi eller bare Moi, har hatt åpent i tre uker nå og er godt mottatt i sørlandsbyen, forteller sjefen selv.

– Gratulerer med ny restaurant!

– Takk. Det er helt spesielt å åpne restaurant nå i disse coronatider. I mine 25 år som kokk har jeg aldri opplevd så mange glade folk ute på byen. Gleden over endelig å få gå ut igjen er stor. Det har vært helt fantastisk, sier Trond Moi til Godt.

Den nye restauranten er full av kokkens personlige favoritter på menyen. Her har Moi valgt å lage enkel brasserimat med ingredienser fra egen hage, i tillegg til lokale leverandører.

– Hva er din favorittfrokost?

– Her er jeg enkel: Egg og bacon. Stekte egg, «over easy”», med chili, ost og rødløk. Stekt i mye smør og med sprø baconskiver på toppen. Får jeg det til frokost, smiler jeg fra øre til øre.

– Og din favorittmiddag?

– Oj. Vanskelig spørsmål og et umulig valg for en kokk. Får jeg kokkekniven på strupen svarer jeg et skikkelig skalldyrbord med reker og krabber, avokado o g hjemmelaget aioli til.

– Har du en favorittdessert?

– Her er det ingen tvil - Olav Klepps delfiakake.

– Olav Klepp?

– Han er en kompis og tidligere Startspiller som lager verdens beste delfiakake.

– Er ikke det mest en kake man spiser til jul og ikke resten av året?

– Jeg anbefaler at man prøver delfiakake om sommeren og server lunken akevitt til. Helt nydelig!

– Hva er favorittkaken din?

– Elisabeths pavlova! Det er altså konas herlige pavlova som både naboer og venner håper på å få servert når de kommer på besøk hjemme hos oss.

– Hva er den beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Festkarameller!

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Hvis noen venner serverer meg Omaha steak, må det være det beste jeg kan få. Det er ikke hverdagskost, men så er det det perfekte kjøttstykket. Omaha steak kommer fra USA og man får kjøpt det på enkelte delikatessebutikker.

– Hva foretrekker du å lage selv?

– Jeg elsker å lage asiatisk mat. Da blir det gjerne både vårruller, sushi, sashimi og en misosuppe. Det er lett å la seg rive med og lage mye forskjellig med masse gode smaker.

– Har du en favorittsesong?

– Ingen tvil - det må bli høsten, når det bugner av lokale godsaker. I tillegg elsker jeg regnvær og soppturer, så om høsten synes jeg livet er perfekt.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Lime, ingefær, chili, hvitløk, rødløk og smør har jeg bestandig. Med disse smakene er det mye godt man kan lage.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Kokkekniv og rivjern!

– Hva hører du på når du lager mat?

– Jeg liker faktisk å ha på TV-en når jeg lager mat. Da surrer og går den sånn litt i bakgrunnen. Ofte blir det matprogrammer eller så liker jeg også godt å se på det programmet hvor oppkjøpere byr på containere full av brukte saker, som de ikke får se på forhånd. Det heter «Lagerkrigen», tror jeg.

– Hva var det beste du visste når du var liten?

– Jeg var ganske altetende og likte mye, men hvis jeg skal velge må det bli mammas hønsefrikassé og pappas «Stanley & Steven pizza». Det var ikke så vanlig med pizza på den tiden, men pappa lagde den herligste, tynnbunnede margaritapizzaen.

Inspirert til å lage pizza? Klassikeren pizza Margherita er garantert populær både hos store og små med knasende sprø bunn.

– Hvor vil du helst reise?

– Favorittbyen min er New York. Det er en matmetropol med det beste av alt, når det gjelder mat og ulike kjøkken og i tillegg har de de kuleste barene. Men jeg elsker også Frankrike og da særlig Biarritz-området. Tenk deg sommer og sol, kyst og sjømat. Kan det bli bedre?

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Da lager jeg gjerne en kjapp nudelsuppe med masse gode grønnsaker.

Oppskriften til Trond Mois hjemme-alene-suppe har fått navnet etter kona Elisabeth og du finner oppskriften HER!

– Hvor går du helst ut og spiser?

– Her i Kristiansand går jeg faktisk helst på min egen restaurant for da treffer jeg så mange hyggelige bekjente, venner og stamkunder. Men i Oslo går jeg ofte på kinesiske Dinner. Det har jeg gjort i 25 år og det vil jeg fortsette med.

– Hva spiser du aldri?

– Nå er det mange som blir sure på meg, men pizza Grandiosa spiser jeg aldri! Det er selve symbolet på ferdigmat-elendigheten.

Publisert: 26.06.2020 kl. 14:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?